25 Април 2024 г. Четвъртък

Три топ ченгета от "Вътрешна сигурност" издали Цветанов

2013-08-01 09:39:00

Темата на "24 часа" съобщава: "Три топ ченгета от "Вътрешна сигурност" издали Цветанов". Бивш регионален шеф на "Вътрешна сигурност" разказал първи пред следователи, че Цветан Цветанов отказал да разреши използването на СРС спрямо ексшефа на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров. Същият началник заявил още, че е бил уволнен от МВР именно заради разследването срещу Тодоров. Показания в тази насока дали и още двама агенти от "Вътрешна сигурност".

Докато депутатите в парламента дебатираха актуализацията на бюджета, която засяга всички български граждани, протестиращите "на кафе" решиха да изкарат плаж по бански, налягали на плажни хавлии на жълтите павета пред паметника на Цар Освободител, коментира "Дума". Вестникът определя като "Толерираното беззаконие" случващото се, уточнявайки, че участниците в т.нар. протестни шествия в столичния град втори месец масово и повсеместно нарушават конституцията и редица закони, но надлежните органи тънат в недопустимо безразличие. Един по-внимателен анализ на поведението на протестиращите граждани показва, че те нарушават редица текстове на Наказателния кодекс (напр. чл. 106, чл. 169а, чл. 216, чл. 269, чл. 320, чл. 325). Кметът на София г-жа Фандъкова обаче пренебрегва задълженията, произтичащи от тези законови разпоредби. Тя не взема под внимание и разпоредбата на чл. 12 от ЗСММ. Във всички случаи прокуратурата следва да привлече към наказателна отговорност лицата, извършили очертаните тежки престъпления.

"Трудно ми е да скрия разочарованието си от г-н Цацаров. Връщам се към първоначалния си страх, че той няма да може да се освободи от скритата власт на своя поръчител г-н Б. Борисов", заявява авторът проф. Велко Вълканов.

"Труд" прави паралелен обзор на вчерашния ден, отразявайки случващото се в парламента и протестите на гражданите пред него - и двете подвластни на предстоящата ваканция на властта. Макар че бяха заети с актуализацията на бюджета, депутатите се надпреварваха да обясняват как всъщност няма да почиват през летния си отпуск. В синхрон - недоволните от властта граждани, на 48-ия ден от своите протести срещу правителството също се отдадоха на импровизирана почивка - опънаха кърпи, надуваеми басейни и чадъри пред парламента. На този фон и след двучасови дебати, депутатите все пак си гласуваха ваканция от 32 дни. Така последното заседание на парламента е днес, а есенната сесия се очаква да бъде открита на 4 септември.
Протестиращите пред НС обмислят да спрат временно ДАНСwithme. Идеята е демонстрациите да продължат след ваканцията на депутатите под ново име и форма, пише "24 часа". Сайтът на всекидневника допълва, че в района на пл. "Независимост", Министерски съвет и Президентството полицейското присъствие е било засилено. Плакатите на вчерашния протест са били обвързани с темите на деня: "СБОГ - съюз на битово ограбените граждани", "Аз няма да ваканцувам, оставам тук да танцувам", "Познай кой кого", "Спаси държавата - превъзпитай баба си".

"При формирането на бюджета на Симеон Дянков има прогноза за икономически растеж, която няма как да се сбъдне. Това не е моя констатация, а е на служебното правителство на г-н Райков, който заяви, че икономическият растеж ще бъде поне 1% по-малко от планираното в бюджета", обоснова от трибуната на НС вчера необходимостта от актуализация на бюджета Сергей Станишев, цитиран от "Дума". В продължилите близо три часа дебати по приходната част на бюджета, която правителството иска да намали, а ГЕРБ залага на увеличение, лидерът на БСП констатира: "Виждам много метаморфози - хората, които за 4 години замразиха всички социални плащания: майчински, пари за хора с увреждания, пенсии - сега се превърнаха в най-социалните. Очевидно се получава една позитивна трансформация. Опозицията влияе добре на всяка политическа партия", обясни Станишев. Тема на дебатите станаха и митниците.

В сократовски стил друг материал на "Дума" продължава бюджетната тема с обяснението: "Разбрахме защо не трябва да се взима заем". Първо, защото тези пари ще бъдат откраднати. Те ще бъдат откраднати, защото голяма част от тях ще бъдат сложени във фискалния резерв. Който слага пари в резерв, той е крадец.

Второ, не трябва да се взимат пари назаем, защото трябва да се връщат. Пари назаем трябва да се взимат само ако няма да се връщат. Трето, заем не трябва да се взима, защото ще го връщат децата ни. Четвърто, няма нужда държавата да се издължава на предприятията. С пари всеки може. Лигльовци. Пето, никакво увеличение на разходната част, защото това означава ние, работещите, да плащаме за социални дейности. Вероятно за мързеливи безработни, майки-лентяйки, некадърни родители на първокласници, хора, които не могат да си нацепят дърва от гората, за да се отопляват и прочие. Шесто и последно. Не трябва да пипаме бюджета, преди да са направени реформи. Предстоят следните реформи: закриване на БАН и всякакви други, които се забавляват и се правят на интересни с научна дейност; премахване на пенсионната система, защото тя е излишно харчене на пари за дъртаци. А и средната продължителност на живота вече е на път да се изравни с възрастта за пенсиониране. Премахване на помощите за безработни - да не се мотаят по кафенета, ами да се захващат за лопатите. Да се закрият всички болници, с изключение на тези, в които пациентът си плаща всичко. Глезотии. Балканът е пълен с билки.

Пред "Сега" евродепутатът от левицата Ивайло Калфин изразява своята позиция за това, че: "Има начин президентът Плевнелиев да поеме отговорността за предстоящото спиране на плащанията, ако действително наложи вето на актуализирания бюджет. Г-н Плевнелиев се готви сега да наложи вето на Закона за държавния бюджет, който е най-висшият израз на отговорността на правителството и ще сгреши, тъй като ще стане страна по разпределението на националните финанси. От Вас г-н президент, се очаква да намерите начин да спрете дълбокото разединение на българския народ, да предложите и да наложите решението и да докажете, че държавният глава в България има политически и морален ресурс."

Депутати - не само от управляващите, но и от опозицията - ГЕРБ - се обявиха против евентуалното вето на актуализацията на бюджета, което обмисля президентът Росен Плевнелиев, съобщава "Труд". Според народните представители бюджетът е изключителен прерогатив на изпълнителната власт. "Преса" коментира, че без дебати по същество, но с обиди, нападки и страх от нова обсада, депутатите са започнали вчера гласуването на второ четене на актуализацията на бюджета. След повече от пет часа препирни гласуването бе отложено за днес.

Президентът Росен Плевневлиев категорично отказа да се яви пред Комисията за борба с корупцията в Народното събрание, като обясни, че няма да участва в партизански битки на ръба на закона, пише "Дума". На съмненията, които се появиха в последните месеци, че той е част от олигархични икономически кръгове, които се намесват в политиката, президентът заяви: "Не съм аз този, който се е скрил зад стотици офшорки, които са собственици на банки, собственици на медии, собственици на държавни компании и активи със стотици милиони. И съвсем логично тези, които действат по този начин, да се опитат да насочат прожекторите в обратната посока."

Негативните тенденции в енергетиката от последните няколко години са продължили с пълна сила и през първото тримесечие на 2013 г. Данни за това са събрани в доклада за състоянието на отрасъла, който ще бъде представен днес в парламента от министър Драгомир Стойнев.

Износът на ток е намалял с 32%, информира "Труд". "Ораново" - пълна с кал, миньорите ги няма", съобщава "24 часа". Прокопаната 33-метрова обходна галерия стигна до основната, чиято последна кухина се оказа пълна с кал. "Дано най-навътре в кухината да е останало празно място", каза управителят на рудника Валери Манов. Двама минни инженери, прокурор и шефът на Инспекцията по труда в Благоевград влязоха вчера в рудника.

Разходите за резервен ток са се увеличили повече от два пъти за година. НЕК е с 207 млн. лв. дълг към американските ТЕЦ. А договорите с тях са така подписани, че НЕК трябва да им плаща, независимо дали работят, допълва енергийната картина "Преса".

"Капитал Daily" вижда: "Държавната енергетика в загуби и дългове". Слаби продажби и стари задължения влошават ситуацията в дружествата през първото полугодие.

Потребителската такса за пенсионери при посещение на лекар ще е 1 лв. от 1 януари догодина. Тази мярка е включена във финалния вариант на програмата на кабинета на Пламен Орешарски. От 2014 г. ще започнат да се прилагат всички мерки, които изискват финансов ресурс - укрепване на спешните медицински центрове, специална грижа за майчиното здраве, иновационни програми за големите болници и преструктуриране на малките, към МЗ тогава ще се върне и Фондът за инвитро.

Финалният вариант на плана "Орешарски" не включва рестартиране на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", информира "24 часа". Журналистът Иван Гарелов съветва в интервюто си за вестника: "Управляващи и протестиращи да започнат преговори без условия!"

"Аз Буки" отговаря на въпроса: "Колко учат децата в Европа?". Доклад на Европейската комисия развенчава мита, че българчетата са най-претоварени. Образователната служба към Европейската комисия Eyrodice публикува доклад за задължителното учебно време на Стария континент. Българчетата са сред тези, които прекарват най-малко време в училище. В първи клас те имат едва 398 астрономически часа на година. За сравнение - техните връстници в Румъния учат 593 ч., в Германия - 564, в Дания - 600 часа, в Турция - 720. Най-продължително е обучението на малчуганите в Португалия и Люксембург, съответно 936 и 1008 часа.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати