26 Април 2024 г. Петък

В опозиция ГЕРБ станаха левичари, сопна се Станишев

2013-07-30 16:46:05

След като актуализацията на бюджета мина и на второ четене в парламентарната комисия по финанси, лидерът на БСП Сергей Станишев се възмути за пореден път от поведението на ГЕРБ. 

„За мен са цинични и нагли социалните предложения на ГЕРБ. Същите тези предложения ги отхвърляха година след година, а сега, когато са в опозиция, станаха левичари. Техните предложения не целят нищо друго освен популизъм, защото ако бяха последователни, щяха да ги реализират още тази година с бюджета на Симеон Дянков, защо не го направиха”, коментира той след заседание на ръководството на левицата. 

Станишев призна, че се надява президентът Росен Плевнелиев да не наложи вето върху актуализацията, защото това би било прецедент.

„Досега нито един държавен глава не е налагал вето върху бюджет или актуализацията му, защото това не е конституционен въпрос, а е изцяло в правомощията на правителството”, коментира той. 
Соцлидерът за пореден път обясни причините за актуализацията.

 

„Разчетите за приходната част при приемането на този бюджет на Симеон Дянков и Бойко Борисов са за увеличаване на приходите с 1,4 млрд лева. Оказва се, че към полугодието, края на юни, вместо очакваното и логичното увеличаване на приходите с около 700 млн. лева минимум, имаме 272 млн. лева. Бюджетът е разчетен на икономически растеж от близо 2%. Не правителството на Пламен Орешарски, а служебното правителство на Марин Райков коригира прогнозата на 1% растеж – близо наполовина. Само по себе си това означава милиард и половина по-малко приходи в бюджета. И като съберете 1 млрд. по-малко приходи при сегашното изпълнение до края на юни и 1,5 млрд. по-малко приходи в резултат на променената прогноза за икономически растеж, би трябвало правителството на Пламен Орешарски да поиска актуализация всъщност с 2,5 млрд. лева. Но това не се прави”, разясни той. 
Заложени са и по-високи постъпления от неданъчната част от бюджета, за да може да се компенсира голямата дупка, която се очертава към края на юли, обясни още Сергей Станишев. 

Той обеща, че ще се търси начин да се вдигне минималната работна заплата от 1 октомври. Механизмът как да стане това ще е тема на обсъждане в тристранката. 

Освен това има реална опасност през есента безработните да се увеличат, защото тогава е краят на сезонната заетост. Заради това Станишев настоя, че ще изисква от правителството да намери начин да не допуска скок на безработицата. 

„В някои населени места безработицата е 60-70%. Така са разчетени средствата, че голямата част от хората с временна заетост излизат на улицата през август, септември и октомври. Надявам се да се намерят ресурси да не се увеличава допълнително безработицата през есенните месеци”, подчерта лидерът на БСП.

В същото време Корнелия Нинова предупреди, че до края на годината на улицата ще останат още 32 158 души заради приключване на оперативна програма. За да се избегне това, предлагаме на правителството да отпусне 8 милиона лева за средства за заетост, които да бъдат взети от резерва за спешни и неотложни нужди, който е над 200 милиона лева и се разходва с решение на МС, обясни тя. 

Станишев отново коментира, че очевидно сред протестиращите има сценаристи, които дирижират тезите.  „Има и нещо, което е недопустимо, като се казва „ние сме народът, ние сме гражданското общество”, но то е разнородно и ако се дискутира оставката на правителството, нормалното е да се чуе гласът на всички страни”, посочи Станишев. 
Според него в подписката, която днес връчиха подкрепящите правителството на Пламен Орешарски, има и много предложения, които би трябвало да се обсъдят от парламента много сериозно и то още тази седмица. 

Относно публикации, в които се твърди, че майка му Дина Станишева го съветва да се оттегли, лидерът на БСП обясни, че с нея не води политически разговори.  „Тя е на 86 години, здравословното й състояние не е толкова блестящо, че да водя политически дискусии с нея”, обясни той. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати