29 Март 2024 г. Петък

Създадоха детектор за вулканична пепел

2010-06-21 22:58:07

EasyJet отделя 1 млн. лири за изпитване и развитие на новата технология

Норвежкият научноизследователски авиационен институт (NILU) разработи уникално устройство, с което самолетите ще могат да откриват облаци вулканична пепел, съобщава РИА Новости.

Проблемът с вулканичната пепел изникна пред авиационните превозвачи в средата на април след изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутл. Изхвърлянето в атмосферата на огромно количество вулканична пепел затвори за няколко дни въздушното пространство в повечето европейски страни.

Според експерти вулканичният облак представлява непосредствена опасност за полетите. Когато самолет попадне в него, се намалява видимостта, нарушават се радиовръзките, може да се наруши работата на двигателите и бордовата електроника.

Сега лайнерите са оборудвани с метеорологични радари, които не са в състояние да открият в атмосферата микроскопичните частици вулканична пепел. Детекторът, създаден от водещия научен сътрудник на NILU Фред Прата, е на принципа на работата на инфрачервените камери и може да разпознава пепелта в атмосферата на разстояние 100 км.

„С инфрачервената камера, информацията от спътниците и специална програма, която обработва тези данни, самолетите ще получават необходимата информация винаги когато се приближават към облак вулканична пепел. Самолетът може да се снижи и да избегне срещата с облака и така да продължи полета си“, обяснява конструкторът.

Прата твърди, че и преди се е опитвал да заинтересува с проекта си големите производители на самолети Boeing и Airbus, но авиогигантите тогава смятали заплахата от изригване на вулкани за неактуална.

Британските медии съобщават, че авиокомпанията EasyJet вече е заявила желание да монтира на своите самолети разработения от NILU уред.

Авиокомпанията смята да отдели около 1 млн. лири за развитието и изпитването на новата технология съвместно с Airbus. До края на годината EasyJet възнамерява да монтира пепелни детектори на над 10 от самолетите си.

Генералният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) Джовани Бизиняни оценява загубите на авиокомпаниите от изригването на Ейяфятлайокутл на $1,7 млрд. Според него кризата засяга 29% от световната авиация и всекидневно нейни заложници стават 1,2 млн. пътници. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати