20 Април 2024 г. Събота

Обединител се става с търпение

2013-07-30 08:17:13
Обединител се става с търпение", коментира "Труд". От началото на годината държавният глава Росен Плевнелиев е в центъра на събитията в България и явно възнамерява да остане там. Но не е лесно да отговаряш за единството на нацията, когато тя е дълбоко разделена, стигнала дотам, че всяка от враждуващите страни започва да отрича правото на мнение и съществуване на другата. Сега времето работи за рационалните и спокойните. Не става дума Плевнелиев да се дръпне и да гледа зад завесите на кабинета си, а да си постави по-високи цели от овациите на митингите, да провежда постоянно и активно срещи с партии, синдикати, професионални общности, да обобщава публично исканията им, да подчертава къде съвпадат и къде може да се търси база за съгласие, дори всичко това привидно да бъде извън дневния ред на големия политически сблъсък. В един момент то ще завладее този дневен ред.
"Дръж олигарха да го види Брюксел!", коментира "Сега". В последните си доклади за България Еврокомисията няколко пъти е правила предпазливи опити да се опре на гражданското общество, за да упражни натиск върху управляващите. Усилията й обаче не са стигали по-далеч от позоваване на проучвания на общественото мнение, които илюстрират нейните забележки за липса на резултати в борбата с корупцията на високо равнище и организираната престъпност. Сега за първи път тя протяга ръка през главата на правителството направо към протестиращите срещу него. Това би трябвало да се разглежда като дръзко нарушение на дипломатическите обноски, ако не бе предизвикано от дългогодишно дръзко игнориране на европейското обществено мнение за България. Дойде време за масиран обществен натиск отвътре и отвън за промяна не просто на закони и структури, както се случваше досега, а за пускане в действие на поправителни механизми. Простодушието на лица от управляващите среди, които се възмущават от чужда намеса в България, показва неспособност да осмислят какво се случва. Българите намират общ език с Европа, докато собствените им власти се държат като чужденци в страната си.
Политологът и социален изследовател Деян Кюранов представя в "Дневник"Орешарски е човек на действието, не на общуването", е преценката на проф. Петър-Емил Митев, социолог. В интервю за "24 часа" той отбелязва, че не е справедливо да го наричат "сламен човек"Преса". Това стана ясно от срещите им по отделно със Сергей Станишев, Бойко Борисов и Йордан Цонев, по време на които страните показали наченки на съгласие и диалог. "В момента само 1/3 от нашите структури имат готовност и мотивация за протестни действия", каза вчера шефът на КНСБ Пламен Димитров. На същата позиция са и от КТ "Подкрепа". "Готов съм да седна на масата за преговори по проблемите на страната", изненадващо заявил Борисов. "Дайте ни няколко месеца, за да проработи управленската ни програма", била молбата на Станишев. Дебат с властта по приемането на бюджета поискаха участници в антиправителствените протести и лидери на т. нар. реформаторски блок.
"Българска седянка в "Уолстрийт джърнъл", коментира "Стандарт". Миналата седмица разбрахме, че най-краткият път между "Дондуков" 1 и 2 минава през страниците на "Уолстрийт джърнъл". Вчера пък от американската газета изгря изгубеното "слънчице" на миналото правителство Симеон Дянков с препоръки за ключови реформи. В първата публикация среща си дадоха премиерът Пламен Орешарски и президентът Росен Плевнелиев, които иначе не могат да открият допирни точки. Оттам разбрахме, че премиерът не възнамерява да подава оставка, а президентът е в режим на готовност да назначи служебно правителство. Плевнелиев мигновено пусна опровержение. Не е признак на политическо здраве фактът, че основните политически играчи не искат да си говорят, парламентът е окупиран, а Президентсвото става арена на махленски свади, вместо там да се търси изход от тежката криза.
"Дай на МВР и КАТ да пишат закони и им гледай после сеира", коментира "Сега". Периодично КАТ и МВР сюрпризират обществото с нова порция идеи за повишаване на глобите. И то в най-масовия случай за превишаване на скоростта. В тази графа годишно се налагат десетки и дори стотици хиляди глоби за милиони левове. Сега предложенията са за двойно вдигане на санкциите в населени места. Историята с таксите идва на фона на продължаващото им несъбиране. Процедурата е ясна - наказващият орган трябва да се напъне и да направи така, че актът, в случая електронният фиш, трябва да бъде връчен лично. И чак тогава да започнат да текат съответните срокове за плащане, подаване на възражение, съдебно обжалване. Но го мързи. И този държавен мързел ражда всевъзможни извращения по отношение на обикновения човек.
"Новите "дрехи" на цените на тока вещаят макрориск", коментира "Сега". В редовния си годишен доклад още в началото на юни "Индъстри уоч" посочва, че макар в краткосрочен план да не е застрашено изпълнението на бюджета, в средносрочен план риск за финансовата стабилност е управлението и състоянието на държавните предприятия в енергетиката. Обявените намерения за ценова регулация от ДКЕВР през последните дни в сектор "електроенергетика" потвърждават притесненията за фискалната и макроикономическата стабилност. Новият модел продължава да генерира дефицити в електроенергийната система, като това задълбочава декапитализацията на компаниите. При водещата роля на държавния сектор недостигът от над 1 млрд. лева само за следващите 12 месеца означава допълнителна задлъжнялост, което потенциално може да създаде политически натиск за "национализация" на дълга, т.е. поемането му под някаква форма от бюджета. Такъв сценарий ще влоши общата макроикономическа стабилност и ще застраши възможността на правителството да следва политика на ограничен бюджетен дефицит.
"Когато малко фирми вземат 90% от обществените поръчки, трябва промяна", е озаглавен анализът в "24 часа" на Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, който коментира разширения вариант на плана "Орешарски". Намерение за битка за държавност, развитие и справедливост - така Данев обобщава програмните намерения на премиера Пламен Орешарски. "Откривам в тези намерения както много полезни мерки и инструменти, така и някои икономически нездравословни решения.
Съществено предложение е обществените поръчки да бъдат приведени към една открита, конкурентна, нормална процедура. В програмата институционалните реформи са малко размити. Учудващо е, че няма нито ред за съдебната система. Към момента сякаш липсва системен възглед върху определени дисбаланси, които би трябвало да бъдат огледани. Това означава, че трябва участие както на бизнеса, така и на социалните групи и на гражданското общество, за да постигнем една балансирана програма", смята Данев.
След четири последователни месеца на понижения, през юли оценката на мениджърите за бизнес климата в страната се подобрява, съобщава "Капитал daily". Това показват резултатите от изследването на Националния статистически институт за стопанската конюнктура. Според публикуваните данни през последния месец стойността на показателя се покачва с 1,4 процентни пункта спрямо юни. Повишението се дължи на подобряване на секторните показатели в търговията на дребно и в промишлеността. Същевременно данните показват влошаване на ситуацията в строителството и в сектора на услугите. Основният фактор, който спъва развитието на бизнеса, остава нестабилната икономическа среда.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати