20 Април 2024 г. Събота

Фандъкова почива, докато се вихрят протести!

2013-07-26 13:55:07

режим "развален телефон" влязоха депутатът от БСП Борис Цветков, двама общински съветници от левицата – Иван Мечков и Николай Белалов, и двама депутати от ГЕРБ – Александър Ненков и Милена Дамянова.

Не стана ясно обаче защо общински теми се обсъждат в парламента.

Първо изявление в Народното събрание направиха червените, които явно бяха решили да проведат общинската си пресконференция в парламента.

Те остро разкритикуваха кмета на София, която по думите им така и не намерила сили да призове гражданите да спазват законите за митингите и манифестации.

 

"Госпожа Фанкъдока излезе в отпуска, на господин Герджиков (председателя на Столичния общински съвет – бел.ред) също му гласуваха отпуската. СОС ще излезе в почивка до средата на септември. Няма никаква нотка на тревога за случващото се в столицата", обясни разтревоженият червен общинар Николай Белалов.

Той се оплака, че единствените регистрирани протестни събития са палатките пред паметника пред Народното събрание и изявите в подкрепа на правителството.

Депутатът Борис Цветков, който доскоро беше общински съветник, призова Фандъкова да прекрати отпуската си и да изнесе доклад на извънредна сесия на СОС за предприетите от нея действия.

"Искаме активна позиция от кмета и съвета, които да способстват за опазване на обществения ред", настоя той.

По неговите думи трябва да се осигурят както правата на гражданите да протестират, така и на другите да се придвиждат спокойно.

Белалов уточни, че не искат забрана на протестите, даже даде идея  целият столичен център да се обяви до 1 септември за пешеходна зона, за да се разработят различни маршрути за линейки, пожарни и градски транспорт.

Цветков пък беше категоричен, че трябва да се дават уведомления за протести, трябва да има отговорник и да е посочен час и дата на проявата, както и кога ще свърши. "Режимът е уведомителен", обясни идеята си депутатът.

"Никой не иска да ограничава право на протестиране, просто е хубаво за гражданите да се знае точният час и маршрут на шествието. Това ще улесни и градския транспорт и останалите живущи", отсече той.

От ГЕРБ веднага решиха да отговорят на левите, но не съвсем разбрали за какво става въпрос.

Александър Ненков изрази своето възмущение от това, че червените общински съветници искали Фандъкова да забрани протестите.

"Какво искат да видят – окървавени площади, използване на сълзотворен газ. Това ли очакват да видят?", ядоса се Ненков, като използва повода отново да призове за оставката на кабинета "Орешарски".

"Тези протестите са спонтанни, те няма как да бъдат забранени", намеси се и Милена Дамянова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати