25 Април 2024 г. Четвъртък

Протестите от зимата и лятото в избрани цитати

2013-07-26 09:50:05

Протестите през февруари и лятото се различават, но не само заради определенията за образованието, външния вид, платежоспособността... на недоволните. Различни са и управляващите. През зимата след десетина дни протест срещу правителството премиерът Бойко Борисов подаде оставката му, но след 41 дни кабинетът "Орешарски" не дава признаци, че ще се оттегли. Какво казаха водещите политици през февруари и сега - прочетете в избрани от "Дневник" цитати.


За протестите и искането на оставка


Сергей Станишев, лидер на БСП, на 12 февруари: "Когато няма държава, която да защити интереса на хората, се стига до такива радикални, крайни протести, защото хората са докарани до отчаяние".


... на 19 февруари:"Има един общ знаменател на протестите, това са граждански протести срещу плячкосването на държавата по време на това управление. Протестите са абсолютно обосновани и ние заявихме преди много време, че подкрепяме исканията на гражданите и сме на страната на хората... Този кабинет няма и морално и политическо доверие".


и на 16 юни: "На око погледнато протестиращите тук са около 5 хиляди души, а зад двете партии, които съставиха правителството са над 1 300 000 души. Дестабилизацията на страната обслужва само Борисов и неговия сценарий".


Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, на 19 февруари:"За ГЕРБ и за мен е по-изгодно да подадем оставка, но ако това го направим, последиците, които ще има, ще бъдат катастрофални".


на 11 юли:"Докато при ГЕРБ протестите бяха за цени, сега са за ценности".
и на 24 юли "Управляващите демонстрират дебилност".


Също на 24 юли Йордан Цонев, ДПС: "Няма да подадем оставка под натиск".

Цветан Цветанов като вицепремиер на 17 февруари:"Ние сме доста по-различни от всички останали управляващи досега. Кажете ми кога е имало диалог, кога правителството се е вслушвало в гражданското общество, когато е имало определени изисквания, определени протести?".
Пламен Орешарски, премиер, на 25 юли: "Готови сме на диалог за постигането на целите на правителството".


Ангел Найденов, от БСП, министър, 30 юни:"Нямаме намерения за оставка нито сега, нито през май".
Йордан Цонев, ДПС,13 юли:"Най-ниският времеви хоризонт на този кабинет е май месец. Преди този времеви хоризонт няма вероятност за оставка и няма да предприемем такъв ход. Но съществува такъв вариант".

Лумпени, домати, кръв...


Сергей Станишев като опозиционен лидер - на 20 февруари:"Борисов разбра, че ако не подаде оставка, ще бъде пометен от протестите, защото протестите щяха да бъдат вече неудържими. Това правителство докара България до ръба на граждански конфликт. Това е непростимо".


Бойко Борисов като опозиционер - на 24 юли:Бойко Борисов: "Комунистите са свикнали с кръв да взимат властта, с кръв да я пазят. Това е столетница с много тежко минало".
Пламен Орешарски, премиер, на 1 юни:"Ако вече ни липсват популизмът и празните приказки, аз не мога да попълня тази празнота".


Бойко Борисов като министър-председател, на 20 февруари:"Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа".


... и извън властта, на 25 юли:"Беше ме срам как толкова интелигентни хора им разбиваха главите и в същото време избрания за председател на парламента отишъл по кафаните в Белград посред нощ каза утре парламентът да не ходи на работа".


И на 26 юли:"Говорихте за мен, че съм диктатор, а сега вие окървавихте столицата".

Ангел Найденов от БСП на 18 февруари:"Протестите са безпрецедентни. Правителствената криза прераства в политическа."
Мая Манолова като зам.-председател на парламента, на 21 юли:"Тези които ме избраха, ме искат, те не са спрели да ми вярват. Когато те спрат да ми вярват, когато за мен се появи проблем да отида на пазара в Кюстендил, на главната улица или в някое село, когато там ме замерват с домат, тогава ще си тръгна".


Георги Гергов от БСП на 1 юли:"Няма да коментирам така наречените протести в Пловдив, но само като видите първия ред, кои са отпред – едни са без зъби, други са отявлени алкохолици, трети са отявлени стари седесари, с които ние най-сетне приключихме темата, тъй като за мене битките може да сме загубили, но сме спечелили войната в Пловдив."


Христо Монов, депутат от гражданската квота на "Коалиция за България", на 20 юни:"Технологията роди днес интернет лумпените. Те протестират за всичко".


Антон Кутев от левицата в опозиция - на 18 февруари:"Оставката на Симеон Дянков е опит да бъде спрян процесът, но протестиращите са интелигентни и гладни, не искат оставката на Дянков, искат хляб и справедливост. Тя няма да успокои протестите, напротив, те ще продължат с нова сила".


И Кутев като част от властта - на 27 юни:"Протестират заможните хора в София, защото точно техните данъци искаме да вдигнем".


Сергей Станишев като лидер на управляващата БСП - на 26 юни:"Това, което се случва пред парламента, изобщо не представлява гласът на българските граждани. Имаме 200 - 300 души, сред които доста добре идентифицирани мотивирани хора, които представляват определени интереси, в това число икономически"


Социалистът Янаки Стоилов - 12 юли:"Тези, които не искат истинската промяна, като на мястото на доморасли олигарси дойдат други, подкрепяни от различни посоки, вероятно по-рафинирани, но също толкова алчни в своите интереси".


... на 24 юли:"Правителствата не падат под натиска на две, три или няколко хиляди души. Така се случва само в арабския свят".

Кой плаща?


Бойко Борисов, премиер, 25 февруари:"Само да помоля гражданите, които протестират... да се пазят от политическите партии, да не се поддават. Ако искат да участват в обществения живот, да участват, защото всички са граждани на тази република. Просто само да внимават да не бъдат експлоатирани. Защото 1917 г. така в Русия от властта на народа дойде Сталин с КГБ, в Германия дойде Хитлер с Гестапо, в Румъния - Чаушеску със Секуритате. Просто да си внимават и да си използват тази енергия, да си градим държавата, да не си я разрушим. Това е единствената ми молба към тях, защото всички са граждани на тази държава, не са само те".


Цветан Цветанов, като вътрешен министър, на 24 февруари:"Българските граждани съвсем справедливо протестираха срещу високите сметки за електроенергията. Но в момента тези протести, които наблюдаваме – тези протести са оглавени с политически цели, криминални структури са "уловени" от обективите на камерите – хора от фирми на Марчело Джотолов и Алексей Петров".


Вежди Рашидов като министър в оставка - 8 март:"България е застрашена от военно положение заради протестите, които са платени от мафията и водят до анархия".

Татяна Буруджиева, депутат от гражданската квота на БСП, на 20 юли:"Сред тези хора има и провокатори, защото криминално проявени виждам и аз. Има и хора, които са заплатени. С очите си вчера виждам пункта, на който им раздават неща. Тези неща струват пари – знамена, фланелки. Срещу Руската църква вчера. Аз си минавам кротко, виждам ги".

Мая Манолова - на 19 юни:"Автобуси с българи и роми от Дупница пристигат в последните дни в София и престояват тук във вечерните часове, съвпадащи с протестите. Има сигнали, че хора предлагат пари за участие в протестите в Студентския град, кварталите "Младост" и "Надежда" и край хотел "Родина".

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати