23 Април 2024 г. Вторник

Безгласната буква "П" в играта на политиците от БСП

2013-07-26 09:30:34

"Премиерът Орешарски призна, че е безгласна буква в играта на БСП", пише на първа страница "Сега".

Орешарски най-после наруши мълчанието си и вчера взе отношение по кървавите сблъсъци пред парламента, действията на МВР и упоритите протести с искане на неговата оставка. От изказваният му стана ясно, че от него нищо не зависи. 

Той препрати към БСП въпроса докога ще съществува правителството и отказа да коментира действията на МВР под претекст, че не той е ръководил операциите. И докато БСП за пореден пъттвърдо застана зад кабинета и Орешарски, сред социалистите нараства недоволството срещу вътрешния министър Цветлин Йовчев, който е заподозрян, че умишлено е провел абсурдната операция по извеждането на депутатите от обсадения парламент.

"Експертът Орешарски мутира в г-н Популизъм", коментира "Сега". Ако човек се зачете в коя да е от трите версии на плана "Орешарски", ще се зачуди къде са изчезнали прословутата експертност и прагматичност на финансиста Пламен Орешарски.

Остава натрапчивото впечатление, че текстовете са писани не в кабинета на министър-председателя, а в партийни централи, защото демагогията идва в повече. Начело на най-спешните и най-важните мерки в плана "Орешарски" е "недопускане на ново увеличение на цената на електроенергията до цялостен преглед и промяна на методиката на ценообразуването". 

И до днес управляващите се "борят", за да изпълнят антипазарното си намерение. Оня ден даже се изпуснаха, че актуализацията на бюджета се прави и за да се натиснат цените на тока. Това означава, че хазната ще даде пари, за да не скачат тарифите. Какъв е смисълът да се пресира цената на енергията, ако пак ще платим високата сметка - само че не през фактурата за тока, а през нашите данъци в бюджета?

"Предсрочен вот сега ще доведе до влошаване на икономиката", предупреждава в интервю за "Монитор" социологът Юрий Асланов. Според него вариантът избори веднага е изход, при който ще се направи незабавна проверка на обстоятелството дали тези, които протестират, представляват мнозинството от народа и биха спечелили изборите. 

"Протестиращите очевидно вярват в това, че след незабавни избори биха поели управлението на страната. Имам лоши новини - няма да спечелят изборите, а резултатът от вот сега ще им се стори още по-ужасен. Поради това е напълно безсмислено да си утежним живота още повече, да вкараме страната в проекция на взривообразна криза, като предизвикаме избори точно в този момент", посочва Асланов. 

По думите му предсрочни избори сега крият опасности за икономиката, безработицата, бедността. Ситуацията рязко ще се влоши преди есенно-зимния сезон и тогава на улицата ще се появят не симпатични лица, които твърдят, че са заможни, а гладни и разярени хора.

***
"И това не е всичко. МВР може още!", коментира "Сега"по какъвто и да е начин".

Въпреки изкараните "специализирани курсове за ръководни служители, водени от представители на ФБР, ЦРУ, МИ-6 и други специални и правоохранителни служби"

Толкова много заплахи от устата на толкова миролюбиво изглеждащ човек са направо абсурдни. Подтекстът им е - това не е всичко, можем повече.

"Бездушието на властта доведе до палките", е озаглавено интервюто в "Стандарт" с евродепутата Надежда Нейнски. Тя посочва, че процесите в България влияят в момента върху цяла Европа. 

В една европейска държава се рушат основите на демокрацията. На власт са партии, които не спечелиха изборите, опозицията не е в парламента, премиер е човек, зад когото не е ясно кой стои, а законите се приемат с едва една трета от състава на Народното събрание. 

Институциите са делегитимирани, а отчаяните хора са на улицата, без да имат инструменти да повлияят на случващото се. Това е зараза, която заплашва цяла Европа, дискредитира демокрацията като възможен инструмент за решаване на проблемите на хората.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати