20 Април 2024 г. Събота

МВР гледа записи, търси биещи полицаи

2013-07-25 17:21:51

Създадена е необходимата организация за охрана на НС и протестите, МВР продължава да гледа записите от сблъсъците пред парламента във вторник и ще се образуват проверки, а в страната трябва да има диалог. Това стана ясно от думите на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. 

Според него е създадена съответната организация за охрана на парламента, направени са разчети, има щаб, който действа по въпроса. Каквото е необходимо, ще бъде направено. Лично аз считам, че не бива да има работа на НС, когато има пик на протестиращите, каза още Йовчев. 

Той обясни, че МВР продължава да преглежда записите от нощта на сблъсъците и когато това приключи, ще има предприети действия. В болшинството си от действия служителите на МВР се държаха изключително коректно. Полицаите бяха много търпеливи спрямо проявената към тях агресия, изтъкна вътрешният министър. 

 

По негови думи все пак ще се прегледа цялата информация внимателно и където се налага, ще бъдат назначени допълнителни проверки. Йовчев днес уточни, че при сблъсъците има трима пострадали полицаи. Вътрешният министър коментира и неуспешния опит за извеждане на блокираните във вторник в НС депутати и министри с автобус. 

Решението за извеждане се взема от ръководителите на охранителната организация на място. Има щаб в МВР, където се обобщава информацията. Аз съм одобрил това решение, а решението е взето от хората на място. Само те могат да решат подобен въпрос, защото имат пълната информация, заяви вътрешният министър. 

Той призна, че очевидно този опит за извеждане е бил неуспешен. За ескалирането на напрежението отговорността имаха определени групи, които бяха сред протестиращите. Отговорността трява да се търси там, каза още вицепремиерът. 

Вътрешният министър каза още, че вътрешното ведомство може още дълго да издържи на охрана на протестите, но не това е въпросът. Притесненията ни не са дали МВР може да продължи. Имаме достатъчно ресурс. Много важно е хората, които са на улицата, но и тези, които не протестират и не подкрепят протестите, да успеят да чуят посланията, които ще им покажат, че има път на решение на техните проблеми, заяви Йовчев. 

Той допълни, че много се надява, че политическият диалог ще бъде възстановен. Едно от условията да може да се нормализира държавата е да се възстанови диалогът, обясни министрът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати