18 Април 2024 г. Четвъртък

Прекроеният Бюджет 2013 мина на първо четене

2013-07-25 17:21:00

Парламентът гласува на първо четене актуализацията на Бюджет 2013.  Днес в Народното събрание бяха част от членовете на кабинета, включително и премиерът Пламен Орешарски. 213 депутати гласуваха, 115 подкрепиха промените, против бяха 88, въздържали се - 10. Един представител на ГЕРБ се въздържа, както и всички от "Атака". БСП и ДПС подкрепиха редакцията единодушно.

Освен емитирането на нов дълг от 1 млрд. лева, проектозаконът предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева до 2% от БВП в края на годината.

Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1%. Със 160.4 млн. лева ще бъдат погасени просрочени задължения на държавата към бизнеса. 40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи.

За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

Парламентът традиционно се раздели на две по време на дебатите – БСП и ДПС от едната страна и ГЕРБ от другата. "Атака" се опита да застане по средата, като Магдалена Ташева обясни, че партията смята актуализацията за спасителна, но целия бюджет – за все още твърдо неолиберален. Според националистите социалните мерки трябва да бъдат много по-сериозни. Естествено по време на дебата не бяха спестени традиционните обвинения между левицата и ГЕРБ на тема какво по време на кое управление е направено.

 

Менда Стоянова беше категорична, че партията й няма да подкрепи актуализацията. Според нея ГЕРБ се е стремял към фискална стабилност. От 2009 г. България е на дефицит, защото икономиката се срина, кризата продължава. Правителството на ГЕРБ изпълняваше посоката за фискална консолидация с постепенно намаляване на бюджетния дефицит. Сега това означава връщане, заяви Стоянова. Тя категорично не се съгласи с твърденията, че по време на управлението на ГЕРБ са били „опоскани” 8 млрд. лева – 4 млрд. нов дълг и 4 млрд. от фискалния резерв. По нейни думи фискалният резерв е намалял с малко над 2 млрд. по време на управлението на ГЕРБ, а дългът е увеличен с 2,7 млрд. лева.

Ние имаме възможност да кредитираме икономиката в полза на растежа, обясни Алиосман Имамов от ДПС. Според него това ще доведе до икономически ръст, а оттам – ръст на доходите и на заетостта.

Делян Добрев от ГЕРБ се съгласи с Имамов, но според него промените в бюджета няма да доведат до ръст, защото такива мерки не са заложени в актуализацията. Това е бюджетът на допълнителния разход, това е бюджетът на джоба на премиера, обясни Добрев.

Сегашното правителство превръща актуализацията по-скоро в ретроспекция на последния мандат, ядоса се колегата му Владислав Горанов. По тази причина най-вероятно той реши да направи още по-голяма ретроспекция – до мандата на тройната коалиция и харчовете, наследени от ГЕРБ.

Според Горанов има проблеми с приходната и с разходната част на бюджета. По негови думи се тръгва по лесния път – намаляване на приходната част и увеличаване на разходната. Горанов и социалният министър Хасан Адемов влязоха в спор относно дълго повтаряната тема за увеличаването на пенсиите в последните дни на тройната коалиция, което завещало на ГЕРБ огромни дългове.

Социалният министър Хасан Адемов обясни, че с въпросното постановление са увеличени само социалните пенсии за старост. Няма правителство, което да плаща пенсии, пенсиите се плащат от данъците на българските данъкоплатци и от осигурителните вноски, ядоса се Адемов.

Сериозен дебат се завъртя и около фигурата на Симеон Дянков и неговата финансова политика. От БСП и ДПС недоумяваха как е възможно ГЕРБ да са против актуализацията при положение, че са се отрекли от финансовата политика на а Дянков, а дефакто се актуализира неговият бюджет. Особено колоритен бе лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Къде е господин Дянков, питам аз. Защо не е сред вас? Защо е нейде из Ню Йорк днес? Не питам, защото акустиката на парламента не губи от този особен фалцет. Аз мисля, че и вие не губите", заяви Местан. Той се спря и на изказванията на Бойко Борисов, който обяви, че Пламен Орешарски не е икономист, и ги определи като виц.
Това е все едно аз да дам акъл на почитаемия господин Рашидов как да си прави скулптурите. Това наистина е виц, но сега не е време за вицове, обясни Местан.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати