19 Април 2024 г. Петък

Не вземаме нов заем, за да откраднем парите!

2013-07-25 13:02:12

Емисията на дълг от 1 млрд. лева не се прави за това да откраднем тези пари. Няма как, дори да искаме, да ги откраднем, те постъпват във фискалния резерв, заяви финансовият министър Петър Чобанов от парламентарната трибуна при първото четене на актуализацията на Бюджет 2013.

С графики и цифри министърът защити редакцията на бюджета, като посочи, че тя ще даде възможност за изпълнение на приоритетите на правителството и най-вече за разплащане с бизнеса.

Чобанов акцентира особено на емитирането на 1 млрд. лева външен дълг, като посочи, че намерението се е превърнало в обект на всякакви спекулации. Той отново обясни, че в този милиард влиза и известен буфер, който да се използва за посрещане на плащания по дълга в първите месеци на следващата година. Министърът коментира, че има ясна тенденция за увеличение на държавния дълг от 2010 година и нарастването му няма да започне от този момент нататък.

Категорично няма опасност от гръцки, испански, португалски или други сценарии, убеден е  финансист номер 1. Той отново декларира, че с редакцията на най-важния финансов закон не се нарушава фискалната стабилност.

 

Министърът се спря подробно и на управлението на ГЕРБ във финансовата сфера. По думите му политиката на фискална консолидация не бива да е самоцел на икономическото управление. Чобанов акцентира на акумулирането на резерви за по-добро управление на ликвидноста. „През последните няколко години този процес беше неглижиран, което доведе до изтощаване на фискалния резерв и го доближи до неговия мининум. Друга важна промяна  във философията на бюджета е подобряване на оценката за разпологаемите ресурси и ефективното им насочване за извършване на политика“, каза той.

Министърът заяви още, че актуализацията на бюджета се прави, за да може държавата да се превърне в предвидим партньор в отношенията си с бизнеса и за да се стъпи на по-реалистична основа при правенето на бюджета за 2014 година.

Той изтъкна, че при управлението на ГЕРБ дългът е нараснал с 3.7 млрд. лева, а фискалният резерв е намалял с 4.4 млрд. лева. "Още в първите месеци на 2010 година разчетите показваха, че приходите са надценени с 2 млрд. лева. Това беше първият самостоятелен бюджет на министър Дянков", посочи Чобанов.

С предвиждания нов дълг от 1 млрд. лева няма да се увеличи планираната задлъжнялост от 14.6 млрд. лева към края на годината, изтъкна още финансовият министър.

Освен емитирането на нов дълг, проектозаконът предвижда увеличаване на дефицита с около 500 млн. лева до 2% от БВП в края на годината.  Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1%.

Със 160.4 млн. лева ще бъдат погасени просрочени задължения на държавата към бизнеса. 40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати