20 Април 2024 г. Събота

Караш чужда кола – регистрираш се в КАТ

2013-07-25 09:52:33

Всеки, който кара автомобил на друг собственик, е длъжен да се регистрира в КАТ като ползвател в срок до 1 месец от възникване на обстоятелството.

Това е една от поправките в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), предложени за обсъждане от МВР, пише "Труд".

До 2 август граждани и представители на браншови и неправителствени организации могат да пращат своите идеи за промени на електронна поща с адрес pravna@mvr.bg.

 

Предвижда се едномесечният срок да възниква от датата на издаване на пълномощно за управление на колата или влизането в действие на лизинговия договор. Но все още не е ясно какво ще се прави в случаите, когато човек дава на роднина или приятел колата за неопределен срок.

Когато се яви в "Пътна полиция", ползвателят трябва да покаже документ за основанието, на което е получил колата от собственика. Независимо дали автомобилът е на физическо лице или на фирма, нейният реален шофьор е длъжен да се регистрира в областния КАТ по постоянен адрес.

Целта на тази промяна е свързана с издирването на нарушителите, заснети с камери на полицията. И то не толкова на шофьори, които ползват автомобили на роднини, а главно на водачите на служебни коли.

В момента по номера на нарушителя се издава електронен фиш на името на собственика. Ако това са лизингови компании, те получават снимката по пощата, но я връщат на КАТ, сочейки името на лизингополучателя. И процедурата започва отначало.

Все още в проекта не е изяснено до колко ползватели могат да се регистрират за един автомобил. Това засяга най-вече таксиджиите, които работят на две или три смени с една кола, отстъпват волана на приятели или срещу наем.

Проектът предвижда 150 лв. глоба за ползвател, който не се регистрира в КАТ. Другата санкция е изцяло нова за българския закон - сваля се предният регистрационен номер на колата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати