19 Април 2024 г. Петък

Преустановиха спасителната акция в "Ораново"

2013-07-24 19:32:56

Временно бе преустановена спасителната операция в мина "Ораново". Причината е свлякла се глинена маса във вече разчистения участък, съобщи БНР.

Спасителните екипи вече са достигнали до 64-та галерия в рудника. Напълно възможно е обаче да се наложи прокопаването на обходен тунел, за да се стигне до издирваните миньори. Според експерти това може да отнеме около месец.

Появи се информация за изтичане на метан в рудника, заради което се е наложило евакуирането на спасители. Това проф. Михаил Михайлов от Минно-геоложкия университет обясни така: изтичането на метан е естествено за подобни рудници и се контролира, като се разрежда с определено количество въздух.

Управителят на мината Валери Манов е категоричен, че не метанът е причина за извеждането на спасителите, а теч на глинена маса.

Малко по-рано енергийният министър Драгомир Стойнев съобщи, че започва да се копае нова обходна галерия в рудник "Ораново", за да бъдат достигнати затрупаните миньори.

Преразглеждаме не само проверка по тази концесия, а и на всички, коментира Стойнев, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че не може спасителната служба от Бобовдол, която е тръгнала към рудника да кара с 60 км/ч и по пътя вече да се е развалила. Не е нормално спасителните служби да бъдат частни и ние да не можем да ги контролираме, подчерта Стойнев.

Припомняме, миньорите стоят затрупани в рудника вече повече от седмица, като достъпът до тях е изключително труден. Днес е 9-тият ден от тяхното издирване.

Часове след трагедията Асен Стойнев и Христо Младенов бяха открити мъртви.

На местата, където работят спасителите, има вентилационна система, която подава въздух и се предполага, че има определен процент кислород, който влиза навътре в галерията и достига до затрупаните миньори.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати