Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Юни 18
Начало arrow България arrow И Цацаров видя сценарий в снощния протест

И Цацаров видя сценарий в снощния протест

  Print E-mail
2013-07-24 19:29:00
източник: news.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров беше посрещнат с викове мафия преди началото на днешното заседание на ВСС.
Около 20 души се събраха пред сградата на Съвета с искания за оставката на Камен Ситнилски.

Цацаров не вижда нередности в поведението на кмета Йорданка Фандъкова по отношение на протестите, които продължават 40 дни.
Припомняме, вчера Атака внесоха сигнал в прокуратурата за бездействието на кметицата, която според тях допускапротестиращите да шестват след 22 часа, което е против закона.

„Не можем да кажем, че протестът е нещо, което едва ли не дестабилизира обществото и води до масово нарушаване на обществения ред", коментира Цацаров. Според него проблемът не е самият протест.

„От една страна е протестът, а от другата страна е насилието", заяви той изтъквайки, че насилието не може да бъде толерирано независимо откъде идва.
Според него на мирния протест е имало и хора, които не са се вписвали във формата на гражданския протест и познатите от последния месец лица.

По думите му тези хора са целели провокации и насилие на всяка цена.
Целта е била да се опорочи мирния протест и да го покажат в една друга светлина.

На МВР е поставена задача да идентифицира тези хора. Доклади, които да дават точна идентификация към момента в прокуратурата не са постъпвали.

Цацаров уточни, че не желае да влиза в ролята на специалист по полицейска тактика като обясни, че решението за извеждането на автобуса, в който имаше депутати и министри, не е било най -правилното тактическо решение. Разпоредена е проверка кой е издал това нареждане.
Според Цацаров това решение само по себе си е провокирало протестиращите и е засилило недоволството на хората.

Главният прокурор призна, че според него е имало известна подготовка на случилото се снощи. Той уточни, че това не е била подготовката на хората, които всяка вечер шестват по улиците на София.

Цацаров допълни и че до късно снощи е бил във връзка с вътрешния министър Цветлин Йовчев и изрази надежда по-късно днес да получи изисканите данни от МВР.
Главният прокурор уточни, че не одобрява окупацията на парламента, но начинът, по който е бил направен опит да изведат депутатите не му изглежда най-добрия от тактическа гледна точка.

МВР в конкретния случай направи максимума, за да спази коректния тон. Не можем да обвиняваме определени грешки в тактиката им в общия тон на коректност на МВР, заяви Цацаров и обясни, че целта на снощните действия на определени лица е да се хвърли сянка и върху действията на хората с шлемове и пагони, и върху протеста.
Време е да помислим, че има проблем, заяви още Цацаров.

Той като гражданин сподели, че ако тръгнем на избори с този Изборен кодекс, ще постигнем същите резултати и ще имаме същите протестиращи, ама съвсем обосновано протестиращи.

За сигнала на Атака Цацаров подчерта, че този, който го е писал най-вероятно е наблюдавал и собственото си поведение, за да го отрази след това. Той призовава хората, които са го написали да се вгледат и в собственото си поведение, а после да мислят дали да пишат такива сигнали. 

Не намирал някакви проблеми в поведението на кмета на столицата и не го казвам, защото трябва да оправдая Йорданка Фандъкова. Къде ги виждаме тези проблеми?, запита още главният прокурор.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини България празнува 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.Светският празник за Св. Св. Кирил и Методий, който се развива като специфично българско явление, ...
  Новини Общо 591 села в страната са без население или  в тях са останали да живеят до 9 души. Това означава, че малко над 10% от селата ще изчезнат съвсем скоро, защото са обезлюдени. - - В края на ...
  Новини Днес, 1 май, отбелязваме Международния ден на труда. Той се чества предимно от левите движения и партии в някои страни.Историята на празника се свързва с работническото движение през ...
  Новини 24 часаЛондон готви четворно увеличение на таксите за български студентиБългарите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши ...
  Новини Клисурци са превърнали града си в саможертвена клада, която осветява пътя към свободата. Това каза президентът Румен Радев. Той припомни, че има места, които ни карат да вдигаме гордо глава, защото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?