19 Април 2024 г. Петък

И Цацаров видя сценарий в снощния протест

2013-07-24 19:29:00

Главният прокурор Сотир Цацаров беше посрещнат с викове мафия преди началото на днешното заседание на ВСС.
Около 20 души се събраха пред сградата на Съвета с искания за оставката на Камен Ситнилски.

Цацаров не вижда нередности в поведението на кмета Йорданка Фандъкова по отношение на протестите, които продължават 40 дни.
Припомняме, вчера Атака внесоха сигнал в прокуратурата за бездействието на кметицата, която според тях допускапротестиращите да шестват след 22 часа, което е против закона.

„Не можем да кажем, че протестът е нещо, което едва ли не дестабилизира обществото и води до масово нарушаване на обществения ред", коментира Цацаров. Според него проблемът не е самият протест.

„От една страна е протестът, а от другата страна е насилието", заяви той изтъквайки, че насилието не може да бъде толерирано независимо откъде идва.
Според него на мирния протест е имало и хора, които не са се вписвали във формата на гражданския протест и познатите от последния месец лица.

По думите му тези хора са целели провокации и насилие на всяка цена.
Целта е била да се опорочи мирния протест и да го покажат в една друга светлина.

На МВР е поставена задача да идентифицира тези хора. Доклади, които да дават точна идентификация към момента в прокуратурата не са постъпвали.

Цацаров уточни, че не желае да влиза в ролята на специалист по полицейска тактика като обясни, че решението за извеждането на автобуса, в който имаше депутати и министри, не е било най -правилното тактическо решение. Разпоредена е проверка кой е издал това нареждане.
Според Цацаров това решение само по себе си е провокирало протестиращите и е засилило недоволството на хората.

Главният прокурор призна, че според него е имало известна подготовка на случилото се снощи. Той уточни, че това не е била подготовката на хората, които всяка вечер шестват по улиците на София.

Цацаров допълни и че до късно снощи е бил във връзка с вътрешния министър Цветлин Йовчев и изрази надежда по-късно днес да получи изисканите данни от МВР.
Главният прокурор уточни, че не одобрява окупацията на парламента, но начинът, по който е бил направен опит да изведат депутатите не му изглежда най-добрия от тактическа гледна точка.

МВР в конкретния случай направи максимума, за да спази коректния тон. Не можем да обвиняваме определени грешки в тактиката им в общия тон на коректност на МВР, заяви Цацаров и обясни, че целта на снощните действия на определени лица е да се хвърли сянка и върху действията на хората с шлемове и пагони, и върху протеста.
Време е да помислим, че има проблем, заяви още Цацаров.

Той като гражданин сподели, че ако тръгнем на избори с този Изборен кодекс, ще постигнем същите резултати и ще имаме същите протестиращи, ама съвсем обосновано протестиращи.

За сигнала на Атака Цацаров подчерта, че този, който го е писал най-вероятно е наблюдавал и собственото си поведение, за да го отрази след това. Той призовава хората, които са го написали да се вгледат и в собственото си поведение, а после да мислят дали да пишат такива сигнали. 

Не намирал някакви проблеми в поведението на кмета на столицата и не го казвам, защото трябва да оправдая Йорданка Фандъкова. Къде ги виждаме тези проблеми?, запита още главният прокурор.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати