Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Окт 18
Начало arrow България arrow И Цацаров видя сценарий в снощния протест

И Цацаров видя сценарий в снощния протест

  Print E-mail
2013-07-24 19:29:00
източник: news.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров беше посрещнат с викове мафия преди началото на днешното заседание на ВСС.
Около 20 души се събраха пред сградата на Съвета с искания за оставката на Камен Ситнилски.

Цацаров не вижда нередности в поведението на кмета Йорданка Фандъкова по отношение на протестите, които продължават 40 дни.
Припомняме, вчера Атака внесоха сигнал в прокуратурата за бездействието на кметицата, която според тях допускапротестиращите да шестват след 22 часа, което е против закона.

„Не можем да кажем, че протестът е нещо, което едва ли не дестабилизира обществото и води до масово нарушаване на обществения ред", коментира Цацаров. Според него проблемът не е самият протест.

„От една страна е протестът, а от другата страна е насилието", заяви той изтъквайки, че насилието не може да бъде толерирано независимо откъде идва.
Според него на мирния протест е имало и хора, които не са се вписвали във формата на гражданския протест и познатите от последния месец лица.

По думите му тези хора са целели провокации и насилие на всяка цена.
Целта е била да се опорочи мирния протест и да го покажат в една друга светлина.

На МВР е поставена задача да идентифицира тези хора. Доклади, които да дават точна идентификация към момента в прокуратурата не са постъпвали.

Цацаров уточни, че не желае да влиза в ролята на специалист по полицейска тактика като обясни, че решението за извеждането на автобуса, в който имаше депутати и министри, не е било най -правилното тактическо решение. Разпоредена е проверка кой е издал това нареждане.
Според Цацаров това решение само по себе си е провокирало протестиращите и е засилило недоволството на хората.

Главният прокурор призна, че според него е имало известна подготовка на случилото се снощи. Той уточни, че това не е била подготовката на хората, които всяка вечер шестват по улиците на София.

Цацаров допълни и че до късно снощи е бил във връзка с вътрешния министър Цветлин Йовчев и изрази надежда по-късно днес да получи изисканите данни от МВР.
Главният прокурор уточни, че не одобрява окупацията на парламента, но начинът, по който е бил направен опит да изведат депутатите не му изглежда най-добрия от тактическа гледна точка.

МВР в конкретния случай направи максимума, за да спази коректния тон. Не можем да обвиняваме определени грешки в тактиката им в общия тон на коректност на МВР, заяви Цацаров и обясни, че целта на снощните действия на определени лица е да се хвърли сянка и върху действията на хората с шлемове и пагони, и върху протеста.
Време е да помислим, че има проблем, заяви още Цацаров.

Той като гражданин сподели, че ако тръгнем на избори с този Изборен кодекс, ще постигнем същите резултати и ще имаме същите протестиращи, ама съвсем обосновано протестиращи.

За сигнала на Атака Цацаров подчерта, че този, който го е писал най-вероятно е наблюдавал и собственото си поведение, за да го отрази след това. Той призовава хората, които са го написали да се вгледат и в собственото си поведение, а после да мислят дали да пишат такива сигнали. 

Не намирал някакви проблеми в поведението на кмета на столицата и не го казвам, защото трябва да оправдая Йорданка Фандъкова. Къде ги виждаме тези проблеми?, запита още главният прокурор.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини "Преди малко, на 83 годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков", написа във "Фейсбук" Мартин Карбовски."Бог да те прости, професоре, за мен беше ...
  Новини В 10 ч. и 50 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Преди обяд над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и ...
  Новини Снимка: Димитър Кьосемарлиев - Ипрезидентът Румен Радев използва социалните мрежи, за да честити годишнината от обявяването на независимост на България. - - "И преди столетие, и днес независима ...
  Новини 22% от българите биха гласували за ГЕРБ, ако парламентарните избори бяха днес. Това показва проучване на социологическа агенция "Барометър".БСП остава втора политическа сила, като ...
  Новини  Когато Италия се пречупва под напора на фашистите през Втората световна война, изниква един огромен въпрос. Кое е това нещо в Италия, което трябва да се унищожи, за да се сломи духа на хората, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?