19 Април 2024 г. Петък

Реформаторите в хор: Оставка на кабинета. Веднага!

2013-07-24 19:02:33

Реформаторският блок настоява за незабавна оставка на кабинета, изтегляне на актуализацията на бюджета и призовава всички български граждани да се включат в протестите.

Четиридесетдневното високомерие на властта прерасна в провокация и агресия срещу гражданите, в защита на конкретни мафиотски интереси, смятат от блока.

Според Меглена Кунева, лидер на Движение България на гражданите, управляващите не искат да погледнат истината и решението на сегашната ситуация – отказ от властта.

Всеки европейски политик е на страната на гражданите. Ако не можеш да ги разбереш, ако не можеш да ги чуеш, не вършиш тази работа. Как е възможно 40 дена да не чуваш, изуми се Кунева.

По думите й отказът на партиите у нас да чуят българските граждани е фундаменталната им разлика с европейските партии.

 

Тя обясни, че следи внимателно отразяването на протестите в световните медии и съжалява, че страната ни влиза по този начин в европейските и световни новини.
Много се радвам, че сме член на ЕС – няма завеса, няма дим и огледала и това е нашият шанс, заяви Кунева.

Това е ефектът на подсъзнанието. На тях изглежда им се напуска, на тях явно не им се седи в парламента. Нека да слушат подсъзнанието си – така Кунева коментира отмяната на днешното заседание на НС. Според нея свикване на КСНС, както поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, не е изход от ситуацията.

Време е господин Станишев и господин Местан да позволят на господин Орешарски да си подаде оставката, заяви Борислав Сандов от Зелените.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък отговори на днешните твърдения на лидера на БСП Сергей Станишев, че протестите снощи не са били инспирирани от актуализацията на бюджета, която се обсъждаше вчера на комисии в НС. Кънев нарече това изказване ”нагла лъжа”.

Това, че управляващите не разбират от бюджет и парламентарната им опозиция не разбира от бюджет, не означава, че в България няма политици, които разбират, и експерти, които разбират, заяви Кънев. По негови думи много хора са чули изказванията на подготвените икономически политици и са излезли на площада, за да спрат приемането на ”бюджета на мафията”.

Снощният протест имаше огромна връзка с това, че се подготвя подобна кражба. Нашата позиция оттук нататък ще бъде много твърда – искаме незабавно изтегляне на бюджета на мафията и незабавна оставка, заяви Кънев. Той беше категоричен, че вратата между тях и БСП е зазидана заради действията на левицата. Борислав Сандов пък обясни, че не само кабинетът, но и парламентът е нелегитимен и той няма как да излъчи нов кабинет.

На пресконференцията присъстваше и Стоян Радев, протестиращ, прекарал нощта пред НС. Голямата лъжа е, че протестиращите извършиха закононарушение. Закононарушение извършват управляващите. Позицията на протестиращите е възстановяване на държавността. Да назначаваш престъпници на отговорни държавни постове не е нищо друго освен злоупотреба с власт. Протестиращите искат една злоупотреба с власт да бъде санкционирана, каза още Радев. Той обясни, че нито веднъж не е чул управляващите да оправдаят спорните си назначения и нито веднъж не са се опитали да обяснят експертността на назначенията си.

Вчера насилие имаше, отсече още протестиращият по повод действията на полицията.

Корман Исмаилов пък видя в актуализацията на бюджета опит да се налеят предизборно средства във фирми, които да спомогнат БСП и ДПС да спечелят избори през май догодина.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати