24 Април 2024 г. Сряда

Стойнев и бизнесът готвят стратегия за малките фирми

2013-07-24 09:30:18

В предишните години държавата не е провеждала целенасочена и съгласувана политика за развитието на предприемачеството и малките и средните предприятия (МСП). Затова днес, след 3-годишно прекъсване, рестартираме работата на Консултативния съвет по проблемите на този бизнес и поставяме и началото на общественото обсъждане на проекта за Национална стратегия за насърчаване на МСП за периода 2014-2020 г.

Това каза на заседанието на съвета министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той подчерта, че в страната през последните години са фалирали над 100 хиляди предприятия, които са поели основния удар от световната криза. В дискусията участваха представители и на други министерства, работодателски организации, финансисти, икономически анализатори, преподаватели във висши училища и др.

Тази стратегия е ваша. Тя e адаптирана към Small Business Act (SBA) - основният политически документ на ЕС в областта на МСП. Правителството вече е заявило своята отговорност за незабавното прилагане на мерки за подобряване на икономическите условия. Приехме програма за погасяване в рамките на 3 месеца на натрупаните към бизнеса задължения и чрез актуализирането на бюджета това ще се случи на практика, припомни Стойнев.

Приоритет в икономическата дейност на правителството е възстановяването на доверието и нормализирането на инвестиционния климат. За това първостепенно ще се работи за премахване на всички форми на административно-силов натиск и изнудване на фирмите. Новият стил на работа ще възстанови нарушения диалог с бизнеса и неправителствения сектор.

Стойнев подчерта, че законодателните мерки вече ще бъдат подлагани на оценка на въздействието преди да бъдат приети ище се съобразяват максимално с нуждите на бизнеса. Държавата трябва да бъде много по-активна в преодоляването на конкретните проблеми на МСП, но тя не трябва да „спуска" отгоре правилата, а да се съобразява с потребностите и проблемите на всички фирми.

Краткосрочно ние трябва да стабилизираме малките и средните предприятия чрез подходяща среда, чрез мерки за преодоляване на междуфирмената задлъжнялост, чрез облекчаване на процедури, чрез прозрачност и достъпност на обществените поръчки. Нo в същото време няма да изпускаме и дългия хоризонт - колкото сме по-съизмерими с добрите европейски стандарти, каквито задава SBA, толкова по-съвместими ще бъдем при използване на европейски програми и средства в сектора на МСП, каза министърът.

Участниците в срещата подкрепиха стратегията и се съгласиха, че са нужни съвместни действия за нейното реализиране. От бизнеса се очаква да даде конкретни предложения за това. Всички обединиха становищата си за необходимостта от реформи в образованието, които да осигурят повече подготвени кадри за фирмите и техния мениджмънт. Това е средприоритетите на държавната политика за МСП.

Проектостратегията ще бъде на разположение на всички заинтересовани на сайта на МИЕ в продължение на 8 седмиции е отворена за всякакви идеи и коментари, каза министърът.

Окончателният вариант на документа ще бъде разработен в тясно сътрудничество с бизнес средите, за които той е предназначен. През следващите месеци предстои нова срещаза уточняване на повече детайли по стратегията.

източник: news.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати