29 Март 2024 г. Петък

Не протест, а опит за погром, ревна Йовчев

2013-07-24 08:46:06

Това, което се случи вчера при сградата на Народното събрание, не беше протест, а опит за погром. Нито една демократична държава не би одобрила това. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред bTV.

„Ще проверяваме всички записи от камерите, за да видим кой е мятал камъни по народните представители и по полицията", каза Йовчев.

„Полицаите си свършиха перфектно работата. Имаше много сериозни опити за насилие, но те запазиха присъствие на духа и успяха да овладеят ситуацията", похвали подчинените си Йовчев.

„Убеден съм, че не всички хора, които са били на този протест, са имали цел да предизвикат насилие. За да се стигне до насилие, мирно протестиращи бяха пресирани до кордона, стана така, че бяха наранени хора”, обясни Йовчев.

"За щастие нямаме сериозно пострадали хора. Имаше много провокации към полицията, на които мисля, че служителите реагираха по най-адекватния начин. Ако има сигнали за полицейски служители, които не са реагирали адекватно и са превишили правомощията си, ще бъдат проверени”, подчерта министърът.

 

„Ако се продължи така, ще нарасне напрежението в обществото и всяко едно евтино заиграване с протестиращите е много рисково. Вчера видяхме, че сред протестиращите имаше такива, които не правят разлика кой се изправя пред тях – дали народен представител, дали журналист, дали обикновен гражданин”, посочи Йовчев.

По думите му опитът за извеждане на обсадените в парламента е бил и негово решение. „Те са български граждани и никой няма право да ограничава движението им”, аргументира се министърът.

„Според действащото законодателство полицейските служители имат право да използват по-строги мерки, при нарушение на полицейските разпоредби", посочи той.

Йовчев разкри, че има „своята теза” кой има изгода от окървавяване на протеста, но посочването му нямало да доведе до нищо добро. „Министърът трябва да говори когато има факти и доказателства”, заяви Йовчев.

Той избегна въпроса за евентуална оставка на правителството и каза, че мандатът зависи от народните представители . „Дотогава ще изпълняваме служебните си задължения. Имам ясна програма”, увери вътрешният министър.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати