27 Април 2024 г. Събота

Водят ни към жанвиденовото време, предрече Борисов

2013-07-22 19:40:22

ГЕРБ се връща в пленарната зала при гласуването на актуализацията на бюджета. Това обяви пред журналисти лидерът на партията  Бойко Борисов. 

Днес кабинетът одобри актуализацията на Бюджет 2013, която увеличава дефицита от 1,3 на сто от БВП на 2% от БВП и предвижда емитиране на нов дълг от 1 милиард лева. Редакцията на бюджета за настоящата година не предвижда ръст на минималната работна заплата. По-рано финансовият министър Петър Чобанов изрази надежда кабинетът да може да даде коледни добавки на пенсионерите. Към момента обаче той не смята, че шансовете за това са много големи. 

На пресконференцията на ГЕРБ бившият премиер Бойко Борисов предупреди, че днешното решение на кабинета ще доведе до свръхдефицит, процедури от Брюксел и накрая - "гръцкия сценарий". Ще се опитаме по всякакъв начин да ги разубедим, бихме се съгласили да се извади един пакет от 150 млн. лв. за най-слабите, добави той. 

Пламен Орешарски доказа, че не е никакъв финансист, икономист, с днешния си ход го доказа по безапелационен начин, защото ако беше добър, никога нямаше да отиде да вземе готови пари да бъдат похарчени по непрозрачен начин, каза Борисов. Например за  покриване на дълговете на техните фармацевтични компании към болниците, предположи лидерът на ГЕРБ. 

 

Той алармира, че е вероятно през следващите месеци да бъдат спрени и еврофондовете за България. Няма какво да се споразумяваме с БСП. Няма как с БСП да се разбереш. Те са си планирали как да си приберат 1 млрд. лв. и другите да им берат ядовете, отсече Борисов. 

„Те с този един милиард няма да правят социални политики. Те казват – виждате ли, като дойдохме и ви даваме, а другите взимат. Ако беше хубаво, ние да сме взели заем от 1 млрд. лв. Това, което следва за хората, е катастрофа”, коментира той. 

Ние излязохме от парламента не за да не работим, а за да сме съпричастни с хилядите, които протестират, посочи лидерът на ГЕРБ. 

„Социалният пакет на плана "Орешарски" беше 27 млн. лв. А само лихвите по кредита от 1 млрд. лв. ще са 50 млн. лв.”, изчисли Борисов. „Тази актуализация на бюджета ще доведе до обща дестабилизация”, посочи и бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов. 

Борисов поиска незабавно предсрочни избори, защото „това нелегитимно управление, този нелегитимен парламент, ще доведат до събитията от жанвиденовото време“. Не че ме радва това, уточни обаче експремиерът. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати