24 Април 2024 г. Сряда

Решено е: Прекрояват Бюджет 2013

2013-07-22 19:39:27

Правителството одобри актуализацията на Бюджет 2013 година след около 2 часа обсъждания. Промените в Закона за държавния бюджет ще бъдат внесени още днес в Народното събрание. Кабинетът има готовност прекроеният бюджет да бъде разгледан на първо четене от парламента още тази седмица.

Предлаганите законови промени след извънредното заседание на Министерския съвет защити финансовият министър Петър Чобанов, който за пореден път увери, че предвижданият дефицит, който се увеличава от 1.3% на 2% от БВП в края на годината, няма да наруши фискалната дисциплина. 

Чобанов определи политиката на ГЕРБ като „ненужно затягане на бюджета, пречещо на развитието на икономиката”. „Тя се характеризираше с изчерпани фискални резерви, липса на политики за растеж и недофинансиране на отделни сектори”, обобщи министърът.

Редакцията на бюджета за настоящата година не предвижда ръст на минималната работна заплата. Финансовият министър уточни, че за това тепърва ще се водят разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, в който ще се търси консенсус по темата. Чобанов изтъкна, че увеличаването й генерира по-големи бюджетни приходи, но трябва да се отчете и възможността за ръст на безработицата по тази причина.

С уточнението, че не иска да звучи „йезуитски”, финансовият министър изрази надежда кабинетът да може да даде коледни добавки на пенсионерите. Към момента обаче той не смята, че шансовете за това са много големи.

С актуализацията нямаме за цел да укротяваме протестите, каза министърът и беше категоричен, че редакцията на бюджета не предвижда даване на пари за социални мерки, но не защото няма нужда, а защото липсват финансови възможности.

Кабинетът прие актуализацията на фона на протести и днес с искания за оставка. Половин час преди заседанието на Министерския съвет беше насрочено заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който според правилата също трябва да обсъди предлаганите бюджетни политики. Там обаче управляващите са разговаряли единствено със синдикатите, тъй като работодателите все още чакат да отпадне и на второ четене т.нар поправка „Янев”, която разшири кръга на подаващите имуществени декларации и ги включи в него. Чобанов успокои, че бизнесът е запознат с актуализацията на бюджета, което е станало миналата седмица в четвъртък на дискусия по темата.

Към момента актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса не се предвижда. Ще се анализират възможностите за оптимизация, така че Касата да се вмести в параметрите, гласувани от предишния парламент. 

Все още не е ясно какви средства ще са необходими до края на годината на Министерството на инвестиционното проектиране, което не съществуваше в предишния мандат. За момента обаче се предвижда разходите му, когато станат ясни, да бъдат покрити чрез насочване на средства от други министерства и ведомства.

Редакцията на бюджета предвижда емитиране на нов дълг от 1 милиард лева, който да служи като буфер в бюджета. Все още се проучват най-добрите възможности за емитиране на дълг, уточни министърът, като допълни, че няма да бъде надскочен заложеният максимален размер на държавния дълг към края на годината от 14.6 млрд. лева.

Актуализираните прогнози предвиждат ръст на икономиката от около 1% или по-песимистичен сценарий от заложения в макрорамката към бюджет 2013 растеж от 1,9%.

Със 160.4 млн. лева ще бъдат погасени просрочени задължения на държавата към бизнеса. 40 млн. лева са предвидени за социални плащания за най-уязвимите групи. За насърчаване на социалната ангажираност на работодателите утвърдената обща годишна квота за ваучери за храна за 2013 г. в размер на 160 млн. лв. се увеличава на 200 млн. лева.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати