11 Май 2024 г. Събота

Прокурори, защитете се, аз мога и сам, зове Ситнилски

2013-07-22 12:17:57

Прокурорът Камен Ситнилски, който е член на ВСС, призова в писмо колегите си от прокуратурата да излязат с позиция за начина, по който са произведени изборите за ВСС. Повод за реакцията му е  „недостойната клеветническа кампания през последните седмици, насочена предимно срещу него“, се посочва в писмото, изпратено до "Фокус".

Припомняме, че в поредните изтекли анонимни разговори на 28 юни бяха замесени имената на висши прокурори, а темата бяха изборите за членове на Висшия съдебен съвет и кариерното израстване в държавното обвинение. 
Анонимката беше пратена до няколко медии от електронна поща, кръстена "бойкоцветанов". Тя съдържаше текст и прикачен файл със стенограма на разговори, за които се твърди, че са водени от висши прокурори, сред тях и членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев.

В стенограмата се обсъждаше подкрепа за Камен Ситнилски и Румен Боев на изборите за членове на ВСС. В бележките към тях се казваше, че е упражнен натиск върху прокурори, за да гласуват за тях. По-късно стана ясно, че СРС-тата са били законно приложени по образувано досъдебно производство срещу обвинителя Емил Христов.

Според Ситнилски въпросната атака има за цел да злепостави не само него, но и всички прокурори.

„Това е основната й цел - да се „покаже", че българските прокурори са слабохарактерни, лесно внушаеми, податливи на манипулиране и т.н. Не се обръщам към вас, за да ме защитите. Аз мога и ще го направя сам. Имам нужната воля и възможности. Повечето от вас ме познават добре от 40-годишната ми работa. Защитете себе си! Кажете на хората, че вие проведохте през 2012 г. най-свободните, най-законосъобразните, най-публичните и най-прозрачните избори за членове на ВСС от прокурорската квота“, се казва в писмото.

В обръщението си Ситнилски е категоричен, че колегите му трябва да покажат, че са имали доброволно избран и демократично реализиран вот.

 

„Кажете и докажете това! Защитете категорично професионалното си и човешко достойнство! Направете го вие! Друг едва ли ще го направи, в което може би отдавна сте се убедили. Изразете своята честна, ясна и твърда позиция по случая!“, зове членът на ВСС от прокурорската квота.

По негови думи трябва да се изрази и тревога от зачестилите случаи на „излизане на пазара" на данни от CPC, тъй като те могат да бъдат насочени срещу всеки.

„С това кратко обръщение сигурно не успях да кажа всичко. Но вие сте подготвени, мислещи прокурори и за неизказаното ще се досетите сами. Благодаря, че дълги години работихме заедно. Горд съм, че съм бил прокурор! Горд съм, че съм работил честно и съобразно законите на страната“, завършва Ситнилски.

Последното развитие на скандала дойде в четвъртък, когато ВСС отстрани като магистрат апелативния прокурор на Бургас Емил Христов. Предложението за отстраняването му бе направено от главния прокурор Сотир Цацаров и добавено като допълнителна точка в заседанието на ВСС.

Дисциплинарно уволнение пък грози Ситнилски, тъй като според Етичната комисия на ВСС той е нарушил етичния кодекс. Засега той твърдо отказва да подаде оставка, въпреки че няколко висши магистрати призоваха за това в свои изявления.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати