26 Април 2024 г. Петък

ГЕРБ и БСП няма да подкрепят един кабинет, убеден е Стоилов

2013-07-22 09:12:28

"Брюксел иска да чуе гласа на хората. Еврокомисарят Вивиан Рединг ще е домакин на "Граждански диалог" в София, информира на първа страница "Капитал Daily". "Много е важно обществото да се гради на основата на баланс на политическите сили. Затова искам да отправя призив за политическа стабилност и национално единство. Политическите партии в страната трябва да се съберат заедно и да намерят необходимите решения", са думите на Рединг, цитирани на страниците на "Сега".

"Няма как БСП и ГЕРБ заедно да подкрепят едно правителство", заявява пред "Труд" Янаки Стоилов, за.-председател на БСП.

Според него кабинетът ще издържи, докато обществената и парламентарната подкрепа са по-силни от протестите. "Според мен сега е по-добре да има правителство, което действа под граждански натиск, отколкото избори до дупка. Социологическите сондажи показват, че ако след няколко месеца се проведат избори, три са партиите, които със сигурност ще влязат в парламента - БСП, ГЕРБ и ДПС. Така че отново ще имаме много политически непредставени граждани и недоволство, което вероятно ще прераснев нови протести", смята Стоилов.

"Трябва обществен консенсус за бързи структурни реформи, те да започнат веднага и да продължат независимо от политическата конфигурация." Това мнение изказва в интервю за "24 часа" Даниела Бобева, вицепремиер по икономическото развитие. "Лошото е, че няма нито един нов проблем - всичко се знае. Има го във всички управленски програми на предходни кабинети. Знам, че политически най-комфортно е да се отлагат реформите, но вече няма на къде", категорична е Бобева. Опитът й да разговаря с политици, бизнес, неправителствени организации показват, че за да се реформира икономика е нужен компромис. "Май го осъзнават само хората, но те направиха своите и понесоха най-голямата част от тежестта на кризата. Категорично обаче не съм съгласна, че трябва икономиката да колабира и да слезе до положението от 1997 г., за да се върне някой на власт", допълва Бобева.

В интервю за "Стандарт"Винаги съм застъпвал тезата, че за България, чиито политически модел формират цели 13 века ханове, царе и султани - най-добрата модерна форма на управление е президентската република. Тя ще стабилизира двупартийна система и ще елиминира всички по-малки партии, които се явяват като вид паразити, изнудващи облаги, за да подкрепят една от двете големи сили. Много хора наистина смятат, че това не е добре. Напротив, много е добра системата ляво-дясно. Но днес още не сме узрели за такова нещо. Така че в рамките на парламентарната република, каквато сме, при подобни кризисни ситуации трябва да се отиде на голяма коалиция. Както го правят германците още от 60-те години, та и досега. И станаха локомотивът на обединена Европа."

Пред "Монитор" министърът на здравеопазването Таня Андреева прави анализ на работата си до момента. "Първото, което направихме, е да преразгледаме спешната помощ. Втората ми задача бе заедно с екипа на здравното министерство да изработим система за специализиране, чрез която да облекчим всички млади лекари. Идеята ни е веднага след като те завършат образованието си и започнат да работят, да стартира и тяхната специализация.

Втората възможност е да специализират без вход, т.е. да се приемат по успех от следването. Изключително важно е и разписването на стратегията за следващия програмен период. Заварихме една половинчата стратегия, а сега практически сме на финала. Надявам се в края на седмицата да излезе окончателният вариант, а това е важно, за да могат да се разпишат програмите за периода 2014-2020 г.", посочва Андреева.

Правителството очаква просрочията на държавата към бизнеса тази година да се окажат с 40-50 процента по-високи в сравнение с началото на 2013 г. Затова с актуализацията на бюджета ще се заделят допълнителни средства за покриването им, посочва "Труд".

"Бюджетът трябва да се актуализира по две причини - технически и политически", коментира в интервю за "Преса" Пламен Димитров, президент на КНСБ. "Трябва да се промени политиката на Дянков, която беше силно рестриктивна, доведоха хората до мизерия и отпуши вълната на гражданско недоволство. Ние виждаме още резерви в приходната част, и в области, които самият премиер преди време назова - борбата с контрабандата с цигари, алкохол и горива. 150-200 млн. лв. могат да бъдат събрани допълнително само от това перо", предлага Димитров.
***
България категорично остава най-бедната страна в Евросъюза, съобщава "Труд"
***
С намалението на таксата, която пречеше на износа на електроенергия, се отпушва износът и очакванията са да изнесем над 7 млрд. киловатчаса ток. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по БНР, съобщава "Дума". "Това е допълнителен приход", отбеляза министърът. Според Стойнев намалението на цената на тока е доказателство, че правителството следва своята управленска програма.
***
Столичният площад "Света Неделя" ще бъде превърнат отново в "свещен хълм", такъв какъвто е бил преди 1700 г. Амбициозната задача това да стане до 2020 г. си поставя Столичната община, а думите са на признатия урбанист арх. Христо Генчев.
***
Църквата очаква да получи цял остров, ако бъде приет законопроектът, връщащ на вероизповеданията храмовете без документи за собствност, пише под глава "Труд". Остров Св. Анастасия, преди Болшевик, крой Бургас е приютявал манастир към бургаската църква "Св. Богородица". Сега свещениците от Бургас се надяват да придобият право на собственост върху парчето земя или поне солидно обезщетение.
Премиерът Пламен Орешарски е поръчал анализ на собствеността на земите, върху които е построена резиденция "Бояна", анонсира под глава "Преса". Този терен принадлежи и на потомци на ген. 
Рачо Петров - два пъти министър-председател на България в началото на ХХ век. За имота от години се бори внукът на генерала, също Рачо Петров. Наследство на фамилията са 110 декара от 800-те, върху които преди почти 40 години е построена резиденцията. За сега са реституирани само половината - 54 дка, а проблемът се заплита все повече с идването на всяко ново правителство.

Огнен апокалипсис връхлетя Слънчев браг. Пожар и взрив в един ден втрещиха туристите, а курортът заприлича но бойно поле, анонсира "Телеграф". Пламъци, дим, руини и бягащи хора - така изглеждаше крайбрежието в разгара на сезона. Рано сутринта гръмна малка самоделна бомба до "Какао бийч". Четири часа по-късно изгоря ресторант "Нептун", а 800 туристи бяха евакуирани от курорта. В отговор на въпрос за "Стандарт"В момента има 240 полицаи в курорта, от тях 70-80 души са командировани от страната. Но тези инциденти не са белег за нещо извънредно. Затова нищо на този етап не предполага генерална промяна в планирането на дейността по охраната в Слънчев бряг. Бих искал да има позитивизъм, защото туризмът е единственият отрасъл, който работи в момента."
***
"Скъпите чадъри гонят туристите от плажовете", отбелязва в интервю за "Телеграф" Благой Рагин, председател на хотелиерите и ресторантьорите. Статистиката до момента показва, че присъствието на руснаци и молдовци в българските курорти е преобладаващо. Чужденците отбелязват, че много харесват материалната база, храната и ниските цени. "Всички много харесват и климата - топъл е, но не е влажно. Също така, въпреки че на нас тези неща не ни правят впечатление, хърватите и гърците са големи фенове на златистия ни пясък, тъй като при тях
такива плажове са рядкост", допълва още Рагин.

Противно на очакванията за срив в постиженията на учениците, успехът на гимназистите се повишава, коментира под глава "Сега". Много добър 4.70 е средният успех на всички, които тази година са завършили гимназия. Това показват данните на министерството на образованието за 2013 г. за 989 от общо 1026 училища. Към момента в базата данни са вкарани резултатите на 48 109 учащи се, на които е издадена диплома за средно образование. Постиженията им се подобряват с 0.07 в сравнение с 2012 г., когато средната оценка в дипломата беше 4.63. За разлика от м. г. данните до момента показват, че гимназистите в нито една област не са успели да достигнат среден резултат 5.00.

Ще има наказани заради инцидента в рудник "Ораново", при който загинаха двама мъже, а други двама още се издирват, информира "Монитор". "Някои хора мислят, че живеят в едни други времена и се чувстват безнаказани. Някои хора считат, че отново случаят ще бъде потулен. Мога да ви уверя, че оттук нататък моята основна задача и задача на правителството е най-накрая да има правила и ред в тази държава. В 21-ви век не може да има 
работодатели робовладелци",заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. 
***
Пред "Труд" търговско отделение - 79,16; адмнистративно отделение - 35; наказателно отделение - 20,4, и възивни състави - 44,5."
***
32-годишният измамник Асен Летов Маринов събра за кратко време 19 000 лева от името на "24 часа", алармира на първа страница изданието. Мъжът наскоро е излязъл от затвора, където е лежал за измами. Представя се за човек на "Медия груп България хординг". Пише сърцераздирателни истории за сираци и търси помощ от фирми и бизнесмени. Изпраща им обаче своята банкова сметка.
***
Фалшиви кичури от естествена коса, дефектни фотоапарати и телевизори заляха онлайн пазара у нас, показва проверка на "Новинар". Ужилените потребители алармират, че напоследък има бум на некоректни търговци в интернет.
***
Според челото на "Монитор" съдия-изпълнители във Велико Търново са принудени да запорират и да продават рибарски такъми, кухненски съдове и дори спално бельо на длъжници. За да успеят да съберат колкото може по-голяма част от необслужваните кредити, изпълнителите обявяват на търг почти цялата движима собственост на длъжника. Така търговете на съдия-изпълнители в някои случаи заприличват на търгове на аукциони или на евтин битпазар.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати