18 Април 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ изхвърля тежестите. Дали?

2013-07-20 10:18:31
"Докъде ще стигне ГЕРБ с изхвърлянето на тежести", пито от в. "Труд" политологът Димитър Ганев. Мнозина анализатори прогнозираха, че излизането на ГЕРБ в опозиция би било тежък сценарий за партията. 

Дезинтеграционните процеси в ГЕРБ съвсем закономерно започнаха още първия месец, тъй като формацията беше конструирана като партия на властта. За да удържи процесите на разпад Бойко Борисов трябва да вкара ГЕРБ отново във властта. Колкото се може по-бързо. 

Призивите му за диалог през последните седмици говорят именно в тази посока. Поздравленията му към всеки новоизбран десен лидер - също. 

В дясното пространство обаче никой не подава ръка, а соцлидерът Сергей Станишев държи твърдо линията си и на този етап изключва голяма коалиция.

Напусналата парламента и ръководството на ГЕРБ Искра Фидосова няма да е достатъчна жертва, за да може Борисов да изгради политически мостове с довчерашните си опоненти.

Тандемът "Цветанов-Фидосова" си спечели много вътрешнопартийни врагове. Евентуално скорошно премахване на Цветан Цветанов, който изгради партията, няма ли да разбърка тотално крехките баланси в ГЕРБ?

"По-добре късна чистка от инат", коментира и "Стандарт" броженията в ГЕРБ.

Слизането от върха на Искра Фидосова показа, че оставките на маститите ни политици у нас се радват на единодушно одобрение.

ГЕРБ показа верен инстинкт как да отговори на новите потребности на гражданското общество. Когато улицата е настръхнала срещу неадекватните назначения на новото управление, партията на Бойко Борисов осъзнава, че оттук нататък прошка няма да има. 

И че разбунтуваното гражданство, което е господар на социалните мрежи, публичните архиви и на огромна част от чувствителната информация, няма да търпи на власт да се слагат хора с петънца в биографията, камо ли такива с огромни лекета и затънали в кал кадри. 

За да излезем от порочния кръг обаче, десетки изхабени и компрометирани играчи трябва да поемат пътя на Фидосова.

"Няма как ГЕРБ да влезе във властта", заявява в интервю за "Труд" депутатката от ГЕРБ Цецка Цачева. Ситуацията в ГЕРБ - Искра Фидосова напуска, Цветан Цветанов е обвиняем, заради тях напускат партийци по места, В ГЕРБ няма сериозни сътресения. Като във всяка голяма партия с хиляди членове е нормално някои да имат своите разочарования и да напуснат. Предимството на ГЕРБ е, че има живи структури, с които по всяко време може да се яви на избори".

Цачева посочва, че за да има преговори с БСП, трябва да има покана за разговор, а тя трябва да е с адресат ръководството на ПГ на ГЕРБ. Към момента такава покана няма. 

"Конфигурацията в парламента е такава, че не виждам кой би могъл да излъчи друг кабинет. ГЕРБ няма как да участва в това, нито се водят разговори", допълва Цачева.

"ГЕРБ и БСП нямат полезен ход, колкото и да протягат ръце за разбирателство", коментира "Сега". Арбитрите на "смирението" и "приемствеността" по-силно и от Брюксел желаят партиите да се погодят. 

Веднъж - за да не им ревизират обществените поръчки. И втори път - за да продължат да ги печелят. Ако партиите не успеят да се споразумеят, върху тях ще продължи да тегне подозрението от страна на Европа. 

С времето рекетът на "Атака" ще изопне допълнително нервите на брюкселските чиновници. Инатът на ГЕРБ също рискува да предизвика раздразнение и загуба на доверие у "сестринските" европейски партии. 

Местната олигархия, пуснала пипала във всички партии, няма интерес да предизвиква Европа. Ако ли пък ГЕРБ и БСП си стиснат ръцете, на практика ще денонсират резултатите от изборите, ще си навлекат гнева на улицата и за пореден път обществото ще се размине с възмездието за злоупотребите с власт. Единственият полезен ход са нови избори.

"Убедите ли народа за избори, политиците са лесни", пише "Дума". Ако се съди по реакциите във Facebook, подкрепата за навлезлите във втория си месец антиправителствени протести е значителна. 

Само че, когато се стигне до гласуване, избирателите ги няма, както се случи съвсем наскоро на кметския вот във Варна. Уж две трети са против статуквото, пък излезе, че три четвърти са срещу промяната му. 

Къде в такъв случай изчезва толкова категорично декларираната подкрепа? Тя не се изпарява, нито пък замръзва. Съществува си там някъде в главите на хората, но не е във вид, удобен за логаритмуване, ако си припомним този израз от математика. 

И целият майсторлък е да я приведеш тъкмо в такъв вид. Организаторите на сегашните протести очевидно не успяват. Те дори не разбират, че по-важно, а и далеч по-трудно, е не събарянето на правителството, а убеждаването на народа, че са нужни бързи нови избори. 

Ако масата избиратели станат реално, а не виртуално готови да отидат до урните, управляващите ще се озоват без пространство за лавиране. Съгласят ли се хората, политиците са по-лесни.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати