19 Март 2024 г. Вторник

"Записки по българските мръсни поръчки"

2013-07-19 08:35:14

"Записки по българските мръсни поръчки", коментира "Сега". Председателят на комисията за установяване на конфликт на интереси Филип Златанов потвърди достоверността на собственоръчно попълвания личен бележник. От него стана ясно как структурата е била използвана от предишната власт за изнудване,
контрол, шантаж, кадруване, вътрешнопартийни борби, удари срещу неудобни политици и магистрати. Изобщо - за всичко друго, но не и за предотвратяване или пък за противодействие на конфликти на интереси. При това става дума за намеса и в трите власти. Стана ясно и как всичко се е движело по оста "И.Ф-Ц.Ц.-Б.Б". Което само доказва публичната тайна, че няколко човека от ГЕРБ контролираха цялата държава и правеха каквото си поискат. И че всеки, който си позволи да се опълчи на тогавашния премиер Борисов, вътрешния министър Цветанов и партия ГЕРБ, бързо става мишена на цялата държавна машина. Щом всичко това е правено чрез тази на пръв поглед невинна структура, какви ли са ги вършили МВР, ГДБОП, ДАНС, разузнавания, специални служби, прокуратури и всички останали знайни и незнайни структури, натоварени с власт? "

"И. Ф. напуска политиката", пише на първа страница "Труд".Третият човек в ГЕРБ Искра Фидосова напуска политиката, съобщиха неочаквано вчера от партията на Бойко Борисов. Депутатката от Монтана излиза и от парламента, и от изпълнителната комисия на ГЕРБ, след като нейното име лъсна с тефтерчета с политически поръчки на Филип Златанов. В записките му, иззети и обявени от прокуратурата в сряда, се споменава "Искра", "Фидосова" и "И. Ф.". Първата реакция на видната ГЕРБ-ерка бе, че не се разпознава в имената, споменати в тефтерчета. "Приемам нейното решение - да освободи и двата поста", лаконично коментира Бойко Борисов.

"Върховенството на закона е другото име на стандарта на живот", казва в публикация за "24 часа" Петър Стоянов, президент на България (1997-2000 г.). По думите му цялата ни енергия отива в това кой да ни управлява, а не как да организираме управлението на общия ни живот. Чрез "индекс на върховенството на закона" всяка държава вижда своето място както в света, така и в региона си. В световна класация за върховенството на закона за 97 страни България е на 60-о място по ограничена държавна намеса, на 47-о по ред и законност, на 40-о по гражданско правосъдие, 53-о за липса на корупция, 55-о за прилагане на законите. Върховенството на закона има значение не просто за да отчитаме работата на съдиите, прокурорите и ВСС. Върховенството на закона има основно значение за това как живеем, то е другото име на стандарта на живот. Повече от 20 г. се питаме каква нова реформа да направим в областта на правосъдието. Докато всъщност от реформиране се нуждае цялото общество.

"Фрагментация на радикалния националистически вот", коментира за "Дневник" Геновева Петрова, политолог. Потенциалът на радикалния националистически вот в България се оценява на приблизително 400 000 избиратели. Анализът на резултатите на спечелилите по-съществена подкрепа радикални партии ("Атака" и Национален фронт за спасение на България) показва, че става въпрос не за разширяване, а за фрагментация на консолидирания до скоро зад Волен Сидеров националистически потенциал. Единият от аспектите на разделението между двата електората е политически.

Мнозинство от привържениците, които "Атака" успява да запази, приемат подкрепата на Волен Сидеров за правителството на БСП-ДПС. Симпатизантите на НФСБ са категорични противници на настоящото правителство. Но въпроси като отношението към етнически и религиозни малцинства и позицията за краен икономически протекционизъм ги консолидират достатъчно силно. От остротата, с която лидерите на "Атака" и НФСБ излагат позициите си по базови и конюнктурни политически въпроси, зависи дали и до каква степен радикалният вот ще продължи да се фрагментира.

"Къде сбърка БСП", коментира "Сега"след нас и потоп". Видя се, че мафията не се бори с бивши мафиоти. Годината е 2013-а и половин ден и няколко снимки на Делян Пеевски (за кратко назначен за шеф на ДАНС, б.р.) са достатъчни, за да се събере пълен площад протестиращи, тоест колкото и медии да си купи един банкер, информацията тече по-бързо отвсякога и не може да бъде запушена. Грешката да се замени администрацията на ГЕРБ с тази на тройната коалиция от 2009-а изглежда като насилствен опит за превъртане на календара. Нито едно следващо правителство отсега нататък няма да има 100 дни кредит на доверие, защото 100 дни днес не са това, което бяха вчера.

Енергийният регулатор наложи затъмнение на цените на тока, съобщава "Сега". Държавната комисия за енергийно регулиране вчера изненадващо обяви, че ще обсъжда при закрити врата новите цени на тока, въпреки че бе обявила открито заседание. Това затвърждава опасенията, че готвеното намаление на тарифите ще бъде изпълнение на политическа поръчка в разрез с икономическата логика. Още повече че от регулатора не успяха да обяснят какво ще решават при липсата на обществено обсъждане на проектоцените.

"Най-важно е да се засили контролът над таксиметровите превози", смята Петър Мутафчиев, член на транспортната комисия в НС. В интервю за "Новинар" той посочва, че в частта за таксиметровите превози не са необходими сериозни законодателни промени. В момента има двустранен процес при издаване на разрешителни за тази дейност. От една страна, се прави от Министерството на транспорта, от друга, от общината. Тя определя максималните и минималните цени в тарифите им и е тази, която може да определи колко да са такситата, които да работят на територията й. От друга страна, ДАИ и Автомобилна администрация определят условията, на които трябва да отговаря една кола, която се използва за обществен таксиметров превоз. Контролът за спазването на това е основно от Автомобилна администрация. От трета страна, и КАТ контролира дали водачите спазват правилата за движение, дали са пили и т.н. Ето как три институции контролират движението. Но трябва да има малко по-голяма концентрация. Безспорно е, че трябва да се правят чести психологически прегледи на водачите на таксита.

"Еврокомисията призовава всички партии в страната към съгласие", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Вивиан Рединг, заместник-председател на Европейската комисия, комисар по правосъдие, основни права и гражданство. Тя идва в София за среща с българските граждани и очаква да чуе гласа им за бъдещето на Европа. Рединг отбелязва, че ЕК следи с известно безпокойство последните събития в България. "Ние уважаваме правото на страната ви да решава вътрешни въпроси, но някои ситуации имат отражение в съюза като цяло. Политическата ситуация в България е поляризирана. Еврокомисията призовава всички политически сили към съгласие в името на стабилността и благоденствието на страната", казва Рединг. Според нея сега вече е време да се задълбочат усилията за реформа на правосъдната система и за борба срещу корупцията и организираната престъпност.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати