27 Април 2024 г. Събота

Новата протестна вълна не търси нови месии

2013-07-18 08:33:22

"Новата протестна вълна не търси нови месии", коментира "Сега". В момента в обществото се надига поредната вълна, която рано или късно ще извади на повърхността нови лица в политиката. Има обаче някои съществени разлики с подобни вълни отпреди, което дава повод за оптимизъм. Тази вълна не е предизвикана от появата на нов кандидат-месия, както беше през 2001 г. с връщането на Симеон Сакскобургготски, или през 2009 г., когато Бойко Борисов спечели парламентарните избори. Точно обратното. В настоящия политически момент обществото задава определени критерии, а на политиците им се налага да опитват да отговорят на неговите очаквания. Относително новите лица в политиката, които дават заявка да се опитат да отговорят на обществените очаквания, са формациите, влизащи в т.нар. реформаторски блок.

"Трудният път към парламента", коментира "Преса""">"Провинцията срещу София е опасна игра", отбелязва в интервю за "Стандарт" кметът на София Йорданка Фандъкова. "Няма да забраня нито един мирен демократичен протест, заявява Фандъкова. Работата на политиците е не да забраняват и заглушават протестите, а по-скоро да се вслушват в тях. Да има диалог и чуваемост между политиците и гражданите. Това не се случва все още. В голямата си част протестиращите се чувстват непредставени в парламента и имат усещането, че никой не защитава техните интереси. Не може да продължава повече да се неглижира тази ситуация. Не трябва да се противопоставя София на провинцията, защото в столицата живеят една четвърт от българите."

Създадената уж като независим орган Комисия по предотвратяване и установяване конфликт на интереси е била използвана от бившата управляваща партия ГЕРБ като наказателна бригада срещу неудобни политици, магистрати и чиновници, акцентира "Сега". Прокуратурата, която миналата седмица започна разследване срещу председателя на комисията Филип Златанов, вчера показа снимки от служебния му бележник, в който си е записвал директиви как да се разправи с неудобни за властта хора. В тефтера си, иззет от бюрото в кабинета му, Златанов е отбелязвал кой трябва да бъде "ударен", за кого "не трябва да се бърза" и чие дело е с приоритет. Сред тях изключително често фигурира името на президента Росен Плевнелиев, който вчера обяви, че ще настоява цялата преписка срещу него, която е укрита от комисията, да бъде публично оповестена с цел избягване на спекулации. На Златанов е повдигнато обвинение в престъпление по служба.

"Записвал съм си някои неща - грях ли е?", казва пред "Труд" Филип Златанов. По думите му четенето на неговото тефтерче по телевизията е нелепо. "Комисията е колективен орган. Аз нито мога сам да вземам решение по преписките, нито да изпълнявам поръчки, свързани с тях", заявява Златанов.
Водеща роля в директивите, записани в тефтерчето има "И.Ф.", отбелязва "Труд". Инициалите са вероятно на ключовата депутатка от ГЕРБ Искра Фидосова. "Никога не съм водила разговори с който и да било член на тази комисия, включително и с председателя по отношение на преписки. Всякакви внушения в тази посока са недопустими", коментира бившата председателка на правната комисия в 41-ото народно събрание Искра Фидосова.

"Тефтерчето на Пандора", коментира "Стандарт". След като уж независим орган с мощни правомощия за проверки е вършил откровени престъпления, имаме системен проблем в администрацията на най-високо ниво. И проблемът е, че институциите са фасадни и декоративни, реално се командват с телефонни обаждания, вместо да следват буквата на закона. Без рязко опомняне и координирани усилия за повторно изграждане на държавността страната може да изпадне в перманентна институционална криза, която да ни завърти в спиралата на хаоса и отчаянието, и да отприщи масови анархистични настроения.

"Властта е най-усърдна да удостоява с пост всяка абсурдна персона", коментира "Сега". След броени часове вероятно новият шеф на ДАНС ще бъде факт. От него се очаква да е безукорен, да няма петънце в биографията си. Но случаят и с двамата кандидати не е такъв. Пословичният нов-стар управител на София-област Емил Иванов безпрепятствено зае поста с богатата си биография от ВИС-2 и скандалните замени на гори, за които срещу България има наказателна процедура от Европейската комисия. Самоковският депутат и бивш общински съветник Александър Методиев - Сали е замесен в афера с частно незаконно енерго в ромската махала и събиране на пари за сметки за ток от потребителите, които не са стигали до ЧЕЗ, както и проверяван в схема за купуване на гласове. Заместник-управителят на Смолян Бейхан Дуран е осъден за хулиганство. Областният на Силистра Насуф Насуф е следствен за длъжностни нарушения. Резервната скамейка на бившата тройна коалиция, която сега ни управлява като двойна, е пълна само с такива индивиди. И няма сила, която да спре изкачването им в държавната йерархия. Това е една от причините протестите да не затихват.

"Опасният танц със сигурността", коментира "Капитал daily". Преди ден парламентарната комисия за контрол над спецслужбите проведе полусекретно изслушване на двамата кандидати за поста председател на ДАНС – на и.д. председател Владимир Писанчев и на шефа на дирекцията за защита на класифицираната информация в агенцията Недялко Недялков. Никой от "проверяващите" депутати обаче не е попитал Владимир Писанчев защо е разпоредил подслушването на журналисти в разработката "Галерия", за да разбере източниците им. Не е попитан и Недялков Недялков какво му е попречило да разобличи корупцията по земеделското министерство по време на скандалните заменки с гори, схемите с еврофондове и т.н., когато е ръководел звеното срещу корупцията в земеделското министерство по време на тройната коалиция и кабинета "Станишев". Въпреки "уверението" на вътрешния министър Цветлин Йовчев, че и двамата кандидати са способни да ръководят агенцията, обществото не разбра наясно ли са двамата с това какви са реалните проблеми пред службата и националната сигурност и как те смятат да ги решат.

"Търпението на протеста се изчерпва", казва в интервю за "Труд" писателят Ясен Антов. Той предупреждава, че независимо от всички опити протестът да бъде запазен в мирен вид, рано или късно ще се стигне да сблъсъци. Доста е трудно такова голямо количество хора да останат спокойни. Фактът, че до момента не е имало сериозни инциденти, показва, че общата нагласа е нещата да останат мирни. Търпението на хората обаче се изчерпва заради тоталната нечуваемост на властта.

"Никой няма да си ходи от властта, докато не върне хляба на хората", заявява в интервю за "24 часа" Пламен Димитров, президент на КНСБ. Настояваме сегашната власт да актуализира бюджета, казва той. Трябва да растат разходите в ключови области и за подпомагане на социално бедстващите групи. Първо към работещите 500-600 хил. бедни, от които 120 хил. са на минимална заплата. Тя трябва да се увеличи на две стъпки, сега и от 1 януари, за да стигне 380 лв. Второ, трябва да се заложи коледно плащане за пенсиите до 200 лв. Трето, увеличаване на енергийните помощи и обезщетенията за безработни. "Всички парламентарни партии и социалните партньори трябва да приемат тези мерки и тогава да се съгласим на дата за предсрочни избори", посочва Димитров.

"Гражданите, а не партийните протежета трябва да участват в секционните комисии", казва в интервю за "Сега" членът на ЦИК проф. Красимир Калинов. Според него промени на вече съществуващи текстове в Изборния кодекс, които да подобрят сигурността на изборния процес и да го облекчат, са наложителни. Категорично трябва да се премахне текстът, който позволява на един човек да се кандидатира за депутат от два избирателни района. Той е в абсолютен разрез с всякаква здрава логика, но дава сигурност на лидерите и затова е вкаран. Друга промяна - нито един човек, включен в пропорционалните листи, да няма докрай сигурност, че ще бъде избран. Което означава да се въведе преференциален вот.
Той не решава някакви проблеми на обществото, но дисциплинира партиите. Личната позиция на Калинов е участието на гражданите в секционните избирателни комисии да бъде изведено в обществен дълг. СИК да се правят от граждани, тъй като те до последно сменят своите членове, там има партийна окраска, често са некомпетентни, до известна степен биха могли да бъдат манипулирани.
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати