23 Април 2024 г. Вторник

Павлова пропуска откриването на "Тракия"

2013-07-12 17:53:43

Управляващите се опитват да омаловажат приноса на нашето правителство да бъде завършена магистрала "Тракия", заяви бившият строителен министър в правителството на ГЕРБ Лиляна Павлова.

Тя благодари за отправената покана да отиде на откриването на изцяло завършения аутобан, но посочи, че няма да присъства.

"Аз нямам възможност да пътувам. За мен е важно хората да пътуват по тази магистралата днес", посочи Павлова, която обвини управляващите, че бавят пускането на готовия път.

"Тя е готова, но от седмица се забавя нейното пускане. Ако администрацията се движи с този темп, държавата върви стремително надолу", добави Павлова, цитирана от "Фокус".

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също упрекна кабинета, че се бави с пускането в експлоатация на "Тракия“. По думите на бившия премиер е скандално аутобанът да е готов, бизнесът да чака, а хората да заобикалят по стари маршрути в разгара на летния сезон и да не могат да стигнат бързо до морето.

Борисов настоява премиерът Пламен Орешарски да не чака стротелната министърка, която е в Брюксел, и още днес да отвори пътя. 

Малко по-късно искането на Борисов бе подкрепено и от няколко кметове от градове по морето. 

"Туристическият сезон е в разгара си. Автомобилният трафик до Южното Черноморие е изключително натоварен. Вече са факт големи колони от автомобили, които се движат по старата отсечка. Това създава предпоставка за пътно-транспортни произшествия. За нас е необяснимо защо, при положение, че автомагистрала „Тракия“ е напълно готова, хората се подлагат на този дискомфорт и риска“, заявяват Иван Алексиев, Димитър Николов, Панайот Рейзи, Димитър Германов и Георги Лапчев – кметове на черноморските общини Поморие, Бургас, Созопол, Приморско и Царево. 

Същевременно от ДНСК обявиха, че разрешението за ползване на последната отсечка на магистрала "Тракия" ще бъде издадено на 15 юли.

На 11 юли 2013 г. Държавната приемателна комисия е започнала работата си по приемането на последната отсечка на магистралата - пътен възел Зимница – Карнобат. До момента в ДНСК не са представени съставен от комисията протокол "Образец 16" и придружаващите го документи. 

Въз основа на тези документи може да бъде издадено разрешение за ползване на участъка. Това е официалният документ, с който се въвежда в експлоатация този участък от магистрала "Тракия", посочват от ДНСК.

На заседанието на Държавната приемателна комисия са представени забележки от Пътна полиция за довършване на вертикалната сигнализация на участъка и за отстраняване на строителни отпадъци в близост до пътните платна. 

Тези забележки са важни за пътната безопасност и ще бъдат отстранени от изпълнителя за не повече от един-два дни. След извършен допълнителен оглед и представени в ДНСК доказателства за отстраняване на забележките, на 15 юли ще бъде издадено разрешение за ползване.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати