28 Март 2024 г. Четвъртък

Стоя зад всяка моя дума, отсече президентът

2013-07-12 17:52:38

“Стоя зад всяка своя дума в моето изявление”, така започна отговорът на президента Росен Плевнелиев, който той даде във Варна, по повод отправените от вътрешния министър Цветлин Йовчев критики.

Държавният глава беше категоричен, че изявленията на посланиците на Германия и Франция, както и неговото, имат много общо и това е “истината”.

“И от тази гледна точка, да кажеш истината, е старт на дебат за проблемите на нацията, фактите и съответно решенията. Спомнете си едно от изреченията в моето изявление – аз казах, че всеки политик решава сам за себе си какъв подход ще използва оттук нататък. Ще задълбочава проблемите, ще решава проблемите или ще чака те просто от само себе си да заглъхнат. С моя подход аз посочвам, че решението на проблемите е важно“, подчерта Плевнелиев.

Попитан как ще коментира критиките, че не е организирал политически консултации преди изказването си, президентът обясни, че го е направил, давайки пример с шестчасовия Консултативен съвет по национална сигурност и поведението на  Волен Сидеров.

 

“Второ, въпреки случилото се аз организирах неформални консултации в друг формат. Видях се с лидерите на много парламентарно и непарламентарно представени политически сили, с интелектуалци, с блогъри, с писатели, с хората, които написаха хартата, и с много други”, каза още Росен Плевнелиев. Той апелира за нов подход в управлението, в което се формулират проблемите, а "не се крият под масата и не се чака да оттекат в канала“.

По повод изказвания в публичното пространство, че протестите през зимата и настоящите са различни, държавният глава обясни, че това изказване разделя нацията. “София срещу провинцията, бедните срещу богатите, протестиращи срещу непротестиращи. Чуваме ли какво казват те? Те казват съществени и смислени неща, за които си заслужава да поработим. Това е моят подход”, заключи президентът.

“Националният план за развитие на въоръжените сили е многопластов, дългосрочен и стратегически документ”, каза още пред медиите във Варна президентът Росен Плевнелиев, който наблюдава военноморското учение “Бриз 2013”.

По негови думи трябва да бъдат направени промени в Българската армия, но  трябват допълнително средства за това, защото ако се разчита на настоящия бюджет, възниква проблем.

“В момента нашият бюджет не отговаря на стандартните за НАТО показатели като разходи за персонал и разходи за технологично преоборудване и въоръжаване”, обясни държавният глава. Той каза още, че у нас разходите за персонал са по-високи в сравнение с другите страни-членки на НАТО, което на практика означава, че ако спрат съкращенията в армията, разходите за персонал ще се увеличат.

Затова Плевнелиев апелира да бъде намерен финансово обезпечен баланс.  “Спирането на пенсионната реформа в армията означава поне още по 30 милиона лева годишно. Запазването на поделението във Враца струва поне по 13 милиона за инвестиционни разходи плюс още няколко милиона за поддържане на персонала там”, допълни президентът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати