26 Април 2024 г. Петък

Орешарски се срещна с недоволни, но не от него

2013-07-12 17:51:24
С протестиращи, но не срещу кабинета му, се срещна премиерът Пламен Орешарски в Министерския съвет днес. Разговорите продължиха повече от 2 часа, а след края им се оказа, че част от присъстващите, които дадоха изявления, протестират срещу много неща, но все още не са от тези, които искат оставката на премиера. Те дори му дадоха различен толеранс от време  – 100 дни, 6 месеца и дори цял мандат.

След края на срещата министър-председателят Пламен Орешарски не даде очакваното изявление, а финансовият министър Петър Чобанов остави гостите да разкажат как е протекла тя. Форматът беше зададен от самия премиер, който обеща всеки втори петък да се среща с протестиращи. Оказа се обаче, че хората, искащи оставката му, нямаха свои представители или поне не взеха думата да кажат, че са против правителството.

След ръкопляскания от няколко от присъстващите в началото на срещата премиерът каза, че по повече от половината от поисканите мерки вече има реални действия и обеща резултати по важните въпроси в следващите 2-3 месеца - борбата с монополите и корупцията, намаляване на безработицата, подобряване на стандарта на живот.

Орешарски обяви още, че ще им предостави днешния отчет на правителството пред парламента, катоуточни, че за месец не може да се свършат кой знае колко неща, но могат да се започнат много дейности.

След срещата Спас Колев от „Свободни, можещи, силни” каза, че най-важното решение днес е „спиране на бойкота към правителството”. Ние все още подкрепяме това правителство, обяви той.

Решено било още под егидата на премиера да се създаде контактна група, излъчена от участниците във „всичките видове протести досега”. Каква ще е нейната цел, кога ще се събере и т.н. обаче не стана ясно. Колев изрази мнение, че президентът „отдавна не е този, който трябваше да обединява нацията”. Колегата му от „Свободни, можещи, силни” Ангел Гаджев пък заяви, че протестиращите, които в момента са на площада, имат сериозна поддръжка от икономически кръгове у нас и в чужбина, които целели дестабилизация на страната.

На въпрос кои все пак са –Аз протестирам по принцип, представители сме на протестиращите, които са на улицата от години, протестите са едни – да се разбие статуквото”Те освен оставка, други искания нямат, а ние имаме конкретни предложения, по които се работи”.

В момента правителството трябва да му се даде период, в който да работи, заяви Йордан Бонев, председател на Национално движение „Свобода”. Той призова вътрешният министър Цветлин Йовчев „да си свърши работата, а не да оставя определен кръг подчинени на Цветан Цветанов да контролират все още МВР”.

Стоян Тодоров от Граждански форум „Промяна”, който се представи за организатор на февруарските протести в Стара Загора, заяви, че организацията не подкрепя правителството на БСП и ДПС, а българското правителство заради това, което днес ни беше раздадено” (отчета на правителството за месец – бел. ред.).

Подкрепяме правителството заради тази реална диктатура, на която бяхме подложени от правителството на ГЕРБ, от правителството на Борисов, от правителството на Цветанов и от криминалните кръгове на Искра Фидосова и цялата им банда”, заяви той и допълни, че правителството на Пламен Орешарски беше избрано законно на изборите на 12 май и то има четиригодишен мандат.

Красимир Настев, който се представи като икономист, предложи толеранс от 6 месеца. Ако това правителство ни излъже с това, което са ни дали в момента, ще излезем отново на улицата, закани се той.

Други от присъстващите пък заявиха, че от четири месеца са на палатковия лагер до Народното събрание. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати