20 Април 2024 г. Събота

ДАНС пусна разсекретени документи от делото "Галерия"

2013-07-12 17:50:08

ДАНС реши да публикува на страницата си разсекретени документи по информационното дело "Галерия" от 2008 г., по което са били подслушвани журналисти и политици. 

Скандалът с "Галерия" избухна, когато депутати от тогавашната вътрешна парламентарна комисия откриха уж случайно телефоните си в списъците с подслушвани лица.

Пет години след избухването на скандала "във връзка с повишения обществен интерес" ДАНС публикува 30 документа с премахнато ниво на класификация, съобщиха днес от родното ФБР.

Делото „Галерия” е открито в дирекция „Сигурност на ДАНС” на 12.08.2008 г. по разпореждане на председателя на ДАНС Петко Сертов за извършване на проверка за изтичане на вътрешна информация от агенцията, както и публикации в пресата и интернет, съдържащи класифицирана информация на ДАНС. По делото е работено в периода август-септември 2008 г.

Информационното дело "Галерия" бе започнато след публикации в спрения по-късно сайт "Опасните" и поради съмнения за изтичане на класифицирана информация от службата. Зад сайта стояха журналистът Огнян Стефанов и бизнесменът Младен Мутафчийски.

"Опасните" публикуваше предимно информации за личния живот на президента Георги Първанов, за бившия премиер Сергей Станишев и за осветения секретен офицер от ДАНС Алексей Петров.

Разсекретена е само частта с издадените заповеди за образуване на делото, както и хората, които са подслушвани. 

От документите става ясно, че са наблюдавани сайтовете Αfera.bg, Frognews.bg, Opasnite.net63.net, вестниците "Уикенд" и "Шоу", където е имало нападки срещу тогавашния служител на ДАНС Алексей Петров.

Подслушвани са мобилните телефони на Недялко Йорданов и Мартин Златков, които към онзи момент са собственици на "Ню медия груп", която издава в. "Уикенд", както и на Димитър Златков - основен автор във вестника. 

Наредено е да бъдат направени разпечатки на мобилните телефони на хора от ръководството на наблюдаваните издания. Сред изброените имена са Огнян Стефанов, Младен Мутафчийски, издателят на Afera.bg Веселин Данов, журналистката от Afera.bg Веселина Томова, издателите на в. "Шоу" Пламен Каменов и Георги Илиев. 

 

В документите е записано буквално  "да бъдат направени разпечатки на мобилните им телефони на лицата, имащи отношение към публикациите, свързани с дейността на ДАНС, с цел засичане и установяване на източниците им на информация".

"Част от изнесените факти и твърдения отговарят на истината, което предполага, че авторите на статиите разполагат с източници в ДАНС, от които придобиват вътрешна информация за дейността, ръководството и отделните проблеми в работата на ДАНС", се казва в един от разсекретените документи по делото.

"Фактът, че до данните имат достъп различни структурни звена на агенцията, дава основание да се твърди, че информацията е получавана фрагментарно от различни източници и по различни канали", се казва още там. 

От цялостния анализ се прави извод, че "съществува своеобразен център, където се селектира, обобщава, преработва и манилупира информацията, касаеща дейността и процесите в ДАНС. По всяка вероятност от същото място се предоставят и данните на горепосочените медии". 

"От извършения анализ на връзките на Огнян Стефанов е видно, че той поддържа пряк контакт с  Цвятко Цветков. Налице са потвърдени данни, че Цветков целенасочено поддържа и развива взаимоотношения с бивши и настоящи служители на ДАНС. 

Установени са връзки с бившия служител на НСС  Стефан Илиев и настоящите служители Светозар Кунгалов, Зоя Димитрова, пресаташе, Веселин Марков, главен директор на ГД „ИФС“, и председателя на ДАНС Петко Сертов. 

Налице са контакти на Стефанов с депутата от Коалиция за България Татяна Дончева. От своя страна тя поддържа пряка връзка със Зоя Димитрова, Веселин Марков, зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков,  Цветлин Йовчев, гл. директор на ГД „КР“, и председателя на ДАНС Петко Сертов. За три месеца Дончева осъществява 126 свързвания с Иван Чобанов и 6 разговора с Орлин Иванов, бивши ръководители на НСС и НРС", се казва още в разсекретените документи.

В справката се посочва още, че веднага след като съветникът на председателя на ДАНС Алексей Петров разговаря с Огнян Стефанов , Стефанов провежда поредица телефонни разговори с Татяна Дончева, Цвятко Цветков и адвоката си Ина Лулчева.

Изводът, който се прави е, че Стефанов има близки отношения с Татяна Дончева и Цвятко Цветков и разчита по някакъв начина на тях.

От извършените проверки се заключава, че депутатът Румен Овчаров няма връзка с изнесените факти и не би могъл да придобива подобна информация от първоизточник,  тъй като връзките и контактите му са косвени.

От документите става ясно, че хора от ДАНС на ръководни постове са били подслушвани, но не са открити данни за изтичане на информация.

Направена е разпечатка на служебните телефони на секретарката на Петко Сертов и на секретарката на главния директор на ГД „Техническа операции“ „поради констатирана зависимост на известни в публичното пространство личности и бизнесмени и конкретни разговори между двете секретарки“.

При избухването на скандала се твърдеше, че в разработката попадат имената на 50 журналисти, но в днешните публикувани документи не става ясно кои са те. Не са публикувани и данни за съдържанието на подслушаните разговори. 

След избухването на скандала с "Галерия" през септември-октомври 2008 г. е извършена проверка на оперативния отчет и използваните СРС в дирекция „Сигурност на ДАНС”. Комисията е констатирала, че „Галерия” е открито в съответствие с нормативната регламентация на дейността по оперативния отчет на Агенцията и използваните по делото СРС са прилагани в съответствие с изискванията на Закона за специалните разузнавателни средства, се припомня в днешното съобщение на ДАНС. 

В края на 2008 г. Софийска военноокръжна прокуратура отказва да образува досъдебно производство поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер от страна на служители на ДАНС при откриването и воденето на„Галерия”. Делото е архивирано на 09.06.2009 г. 

През септември 2009 г. делото е предоставено на Комисията за контрол на ДАНС към 41-то Народно събрание и е върнато в ДАНС през м. октомври 2009 г. Същия месец делото е предоставено на Софийска градска прокуратура и е върнато в ДАНС през м. юни 2013 г., посочват от ДАНС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати