26 Април 2024 г. Петък

Да си ходи ли Орешарски? София – "да", селото – "не"!

2013-07-11 23:13:17

Почти поравно обществото се разделя в желанието си кабинетът на Пламен Орешарски да подаде оставка или не. Това показва изследване на „Галъп Интернешънъл“ на обществените нагласи, проведено в периода 27 юни-4 юли.

Страната се намира в патова ситуация, коментираха политолозите Първан Симеонов и Димитър Ганев.

По този въпрос столицата е срещу селата, каза Симеонов, като посочи, че в малките населени места преобладават позитивните нагласи към кабинета. Противоположна ситуация се наблюдава в столицата. В големите градове има лек превес на едната или на другата позиция.

При по-младите преобладава отрицанието на кабинета на Пламен Орешарски и желанието протестите да продължат. От пенсионерите 70 на сто са против шествията да продължат.

7 на сто от хората вече са участвали в протести против кабинета, а 29% заявява готовност да участват в тях. Протестният потенциал не е малък, въпреки че е локализиран в София и по-големите градове, каза Симеонов.

По думите му има нагласа за предсрочни избори с хоризонт около година. 86 на сто се обявяват за национално съгласие. Обществото мечтае за консенсус, обаче не го вижда в текущите партии, смятат политолозите и виждат в това край на едно цяло политическо поколение.
Данните им показват, че правителството на Орешарски е имало най-малък кредит на доверие в сравнение с всички предходни и бързо го е пропиляло с назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Няма съществена динамика в електоралните нагласи през юни в сравнение с май. Запазва се изравняване на силите при двете основни сили ГЕРБ и БСП. При евентуални нови избори едва ли бихме били свидетели на качествена промяна на партийното представителство, смятат от „Галъп Интернешънъл“.

Наблюдаваме нещо, което прилича на изпитание на подкрепата за партия ГЕРБ. В момента има известно стягане и консолидация на електората на социалистите. Растат нивата на песимизъм в страната и на хората, които заявяват, че не биха гласували, каза Първан Симеонов.

На отворен въпрос за коя партия бихте гласували, в момента се потвърждава запазване на съотношение между основните политически сили, може би с лека преднина на БСП. При истинска изборна ситуация това едва ли би изглеждало така. По-скоро би се реализирал паритет, каза Първан Симеонов като уточни, че това е заради възможността партията на Бойко Борисов да събере привърженици от периферията.

При евентуални нови избори сега 21.6 % заявяват, че биха гласували за БСП, 17.8% за ГЕРБ, 6.7% за ДПС, 2.6 % за „България на гражданите“, за НФСБ 2.4,%, „Атака" -1.8%, ДСБ – 1.6%.

ДПС не бива никога да бъде допускано във властта, смятат 64 на сто срещу 18%, които не одобряват тази теза. Тези данни означават тежка политическа изолация на ДПС, каза Симеонов, който посочи, че това е възможна тежка перспектива за Движението, която обаче за момента не повлиява върху изборния му резултат.

От днешна гледна точка „Атака“ трудно би прехвърлила бариерата за влизане в НС. Симеонов обаче каза, че партията на Волен Сидеров не за първи път е отписвана, но успява в последния момент да достигне нелоши нива на подкрепа. Ако „Атака“ е доказала нещо, то е, че може енергично да създава сюжети. Конкуренцията обаче на НФСБ е много сериозна, защото има сходни послания и създава усещането за нещо ново на политическия терен, коментира политологът и добави, че печели този, който успее да представи себе си „като нов и като възходящ“.

Тествани са нагласите за подкрепа на синьо обединение. С голяма условност може да се каже, че потенциалът е добър. Сините обаче имат да решават лидерски и организационни проблеми, за стари и нови участници в този блок и т.н.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева събира 47% доверие, президентът Росен Плевнелиев  - 41%, столичният кмет Йорданка Фандъкова - 38%, президентът 2002-2012 г. Георги Първанов и главният прокурор Сотир Цацаров - 34%, премиерът Пламен Орешарски – 32%.
Доверие на лидера на БСП Сергей Станишев имат 26% от хората, а на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов - 20%. През юни към лидера на „Атака“ Волен Сидеров доверие имат 3%. Председателят на ДПС Лютви Местан събира 11% доверие.

Първан Симеонов уточни, че данните не са оценка за работата на съответния политик, а по-скоро процент харесване или нехаресване.

По думите му Бойко Борисов е достигнал безпрецедентни нива на недоверие. В настоящия момент той събира доверие от 20% и недоверие от 66 на сто. 61% не са съгласни Борисов да се върне отново на власт срещу 24%, които одобряват завръщането му.

Според 49% широка коалиция между БСП и ГЕРБ не може да се справи с кризата, 20%, смятат, че ще успее.

В момента Пламен Орешарски е един от най-харесваните членове на кабинета. Голяма част от министрите обаче още не са познати, отчитат анализаторите.

На въпроса накъде върви България, традиционно у нас се отговаря - към по-лошо. Оптимизмът обичайно надделява при големи избори като парламентарните или при някое голямо щастливо събитие като приемането ни в ЕС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати