2 Май 2024 г. Четвъртък

Румяна Тодорова сяда в горещия стол на НЗОК

2013-07-10 16:01:26

Румяна Тодорова е новият шеф на НЗОК, решиха днес депутатите. Кандидатурата й беше подкрепена от всички 101 депутати, които гласуваха.

Другият кандидат Динчо Генев, предложен от ДПС, не събра необходимата подкрепа. За него гласуваха едва 30 депутати, като двама бяха против, 69 се въздържаха.

Тодорова ще бъде начело на Касата до 12 февруари 2015 година като реално довършва мандата на предсрочно освободения Пламен Цеков.

 

Дебатите в пленарна зала минаха вяло, като в изказванията се прокрадваха повече критики към бившия шеф на НЗОК Пламен Цеков.

Емил Райнов от левицата на няколко пъти намекна за липсата на диалог със съсловните организации по време на управлението на Цеков и нарушената комуникация между Надзорния съвет и управителя.

"НЗОК не бива да остава монопол", категорична бе Румяна Тодорова по време на изслушването си. Тя акцентира върху необходимостта от прозрачност при разходване на парите от здравни вноски.

Сестрата на евродепутата Илияна Йотова - д-р Румяна Тодорова, за втори път сяда в горещия стол на НЗОК. Тя бе начело на институцията от 2006 до 2009 година – по време на тройната коалиция.

"Сестра ми е 6 години и половина по-млада от мен. Ние сме расли в патриархално семейство, където винаги се зачита мнението на по-големия. Така че, ако някой има заслуги за евродепутата, търсете ги у мен, но не търсете обратната връзка", категорична беше избраната за шеф на Касата.

Тя беше категорична, че не се притеснява от протести заради избора й и допълни, че ако имала подобни притеснения, нямало да се нагърби с поста.

Тодорова определи и приоритетите си - първото нещо, с което ще се заеме, е анализ на финансовото състояние на НЗОК.

По нейни думи сигналите, които идват за това са много разнопосочни. Тя обясни, че предшественикът й на поста Пламен Цеков е твърдял, че финансовото състояние на НЗОК е добро и парите ще стигнат. Тодорова обаче разполагала с друга информация от лечебните заведения.

"Въпросът е да се види къде изтичат парите", каза тя.

Шефът на НЗОК акцентира отново и върху темата за възобновяване на диалога със съсловните организации и подновяването на диалога с Българския лекарски съюз.

Защо липсват направления, попита риторично Румяна Тодорова, като допълни, че такива проблеми има в определени региони, а в други - няма.

"Трябва да стане ясно и колко са здравнонеосигурените лица, както и защо хората не си плащат вноските. Този въпрос беше поставен и от здравния министър Таня Андреева, която обясни, че трябва да се намери причината, заради която хората не искат да си плащат здравните осигуровки", настоя тя.

Новият шеф на НЗОК обеща до 10 дни да има отговор на най-належащите въпроси, защото "няма време".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати