20 Април 2024 г. Събота

Актуализация на бюджета – да или не

2013-07-10 08:17:12

Актуализацията на бюджета е нужна заради очакване на неизпълнението на приходите, както и заради разходи, които не са включени в бюджета от правителството на Бойко Борисов. Тази теза изказа в предаването „Референдум” по БНТ зам.-министърът на финансите Людмила Елкова.

Тя посочи, че сумата на невключените в бюджета разходи е 500 млн. лева. Според нея неплащането на тези разходи ще станат причина за нов срив на икономиката. Елкова припомни края на 2009 година, когато заради ограничените от финансовия министър Симеон Дянков плащания, икономиката отчете свиване в рамките на 7 на сто.

Тя посочи като пример за нереалистични прогнози приходите от данъка върху доходите от лихвите по банковите кредити. Данните показват, че изпълнението е далеч от очакваното.

Зам.-министърът на финансите Елкова коментира още, че е имало задържане на връщането на ДДС през последните месеци. „Само лихвите са 10 млн. лева”, заяви тя.

Бившият зам.-министър на финансите в правителството на ГЕРБ Владислав Горанов обаче не се съгласи с тези твърдения. За него първите месеци на годината са доказателство, че приходите са изпълними и попита защо не се търсят обещаните в предизборната кампания резерви от приходи, които ще дойдат при ограничаване на контрабандата.

Що се отнася до разходите – правителството на Орешарски е заявило, че социалният пакет няма да бъде финансиран с нови разходи в бюджета, обясни Горанов и изрази съмненията си, че желанието за актуализация е  за да бъде разширена разходната част на бюджета. Той отрече да има разходи, невключени в разходната част, и припомни, че има статистика за държавните плащания.

Менда Стоянова, която беше председател на парламентарната бюджетна комисия в 41-вото Народно събрание, също отхвърли обвиненията, че бюджетът е нереалистичен. Тя припомни още, че по време на приемането на бюджета сегашният премиер Пламен Орешарски е поискал разходната част да бъде увеличена с 940 млн. лева.

„Тогава Орешарски ни обвини, че залагаме по-малки приходи”, заяви още тя.

Менда Стоянова обясни още, че последните години тактиката за задържане на връщането на ДДС не се е използвала. По време на управлението на тройната коалиция задържаният данък е бил на стойност над 700 млн. лева. Към края на 2012 година е бил 360 млн. лева, а към април 260 млн. лева, обясни тя.

Драма няма по отношение на увеличение на дефицита до 2% и взимане на заем за буфер на бюджета, призна още Стоянова. Тя обаче предупреди, че не е ясно за какво ще се харчат парите, предвидени за увеличаване на дефицита.

Сегашният председател на бюджетната комисия Йордан Цонев заяви категорично, че няма да има дефицит повече от 2%. Средствата от заем няма да отидат за социални разходи, а за стабилизиране на икономиката. "Нека да поработи 5-6 месеца това правителство, за да покаже ще може ли да се справи с обещанията, дадени преди изборите", коментира още той.

Цонев коментира, че актуализация на бюджета ще бъде направена "до ваканцията на парламента, ако въобще ваканция има".

Към критиците на плановете за актуализация се присъедини и икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов. За него няма основание да се говори за „дупка” в бюджета, след като данните за първите пет месеца показват излишък.

Той също попита защо не се работи за ограничаване на контрабандата, изтъквайки, че Агенция „Митници” все още няма директор, който да опита да я ограничи. В същото време правителството вече знае, че бюджетът няма да бъде изпълнен. Икономистът посочи още, че изпълнението на приходите от ДДС е по-добро от миналата година.

За него проблемът е несигурността - преди седмици финансовият министър Чобанов беше категоричен, че актуализация няма да има. Икономистът посочи, че служебното правителство също е искало актуализация, но не е имало работещ парламент. По тази причина кабинетът на Марин Райков " се е стегнал и е повишил два пъти събираемостта на данъците".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати