25 Април 2024 г. Четвъртък

Руски печат: "Газпром" се подсигури в България

2013-07-09 09:45:27

Стартът на газопровода "Южен поток" е насрочен за декември 2015 г., а изграждането му върви строго според графика, съобщи вчера председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер след работна среща в София с българския премиер Пламен Орешарски и с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, пише "Росийская газета".

"Русия е готова изцяло да осигури финансирането на строежа на българската отсечка от газопровода "Южен поток" в размер на 3,1 милиарда евро", заяви Милер, цитиран от руския официоз.

"За българската страна няма никакви рискове във връзка с финансирането на газопровода на нейна територия", уверил шефът на "Газпром" според браншовото издание "Нефтегаз".

"Газпром" си гарантира подкрепата на новото българско правителство начело с премиера Орешарски за строежа на "Южен поток", отбелязва сайтът "Лента.ру".

Страните в преговорите стигнаха до мнението, че изграждането на газопровода ще ускори икономическия растеж в България. Освен това ще бъдат създадени работни места - ще се наложи например включването на 2500 квалифицирани специалисти, посочва изданието.

Инвестиционното решение за българската отсечка от "Южен поток" бе взето миналия ноември. Тогава бе съобщено, че строежът ще струва 3,3 милиарда долара и България няма да го финансира, но в замяна няма и да взема пари за транзит на горивото до 2030 г., припомня изданието.

Българският министър на икономиката нарече "Южен поток" стратегически проект, съобщава в заглавие в. "Взгляд". Стойнев подчерта, че осъществяването на проекта ще намали безработицата в страната, тъй като в него ще участват български специалисти, добавя изданието. Според Алексей Милер строежът на подводната част от тръбата ще започне през второто тримесечие от 2014 г.

За осъществяването на сухопътната част от проекта Русия вече е подписала междуправителствени спогодби с България и ред други държави. Очаква се морската отсечка на газопровода да е с производителност 63 млрд. куб. метра годишно. Участници в проекта са руският концерн "Газпром" с 50 процента, италианската
компания ENI с 20, френската EDF и германската Wintershall Holding - с по 15 на сто, припомня "Взгляд".

"Газпром" строи "Южен поток" с цел да диверсифицира маршрутите за износ на газ. Стойността на проекта е 25 млрд. евро, посочва финансовият портал "Инвесткафе".

Изграждането на тръбопровода изисква големи разходи на капитал и принуждава компанията да прави отстъпки на страните, през които ще минава "Южен поток". Напълно е вероятно строежът да донесе финансови загуби на "Газпром", твърди експертът на "Инвесткафе" Юлия Войтович.

По време на визитата Милер посети Университета за архитектура, строителство и геодезия - единственото висше учебно заведение в България, което подготвя специалисти по проектиране, изграждане и експлоатация на газотранспортна инфраструктура. Ректорът Красимир Петров връчи на Милер грамота и почетен знак на университета, удостоил госта с титлата доктор хонорис кауза за съществения му принос в развитието на руско-българското сътрудничество в енергийната сфера, отбелязва "Росинвест". През 2012 г. "Газпром" достави в България 2,5 милиарда куб. метра газ, допълва руският сайт.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати