29 Март 2024 г. Петък

Чиновници от социалното гушнали по 50 бона годишно

2013-07-08 15:21:46

За да се избегне загубата на средства по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, само за половин година Министерството на труда и социалната политика трябва да усвои толкова средства, колко са усвоени през последните четири години, а именно 322 млн. лв. до края на 2013 година. Това съобщи социалният министър Хасан Адемов при представянето на екипа на ведомството.

Той призна, че през миналата година е реализиран значителен напредък по програмата. Но за предходните години - от 2009 година насам, при този ход на програмата, се очертава загуба на финансов ресурс – около 30 млн. евро, а по най-негативни оценки може и да са 70 млн. eвро.

Мерки срещу загуба на европейски средства

За да се минимизират загубите, екипът на Хасан Адемов ще направи пълен преглед на състоянието на всички проекти. По негови думи това включва както прекратяване на проекти, така и прехвърляне на средства по приоритетни оси. Вече е договорено социалното министерство да получи 25 млн. лева от икономии, реализирани по проекти на Министерството на образованието.

Изоставането по оперативната програма се дължи на груби нарушения при провеждането на обществените поръчки, честите смени на управленските екипи, както и на непрозрачно усвояване на средствата по програмата, обясни министър Адемов.

Той разкри и редица нередности в администрацията на ведомството през последните четири години. Става дума за служители на министерството, които са получавали между 35 и 50 хиляди лв. годишно по няколко договора. Той уточни, че става дума за фрапиращи случаи като този с бившия главен секретар на министерството, с когото били сключени пет договора. Отделно проверката на Адемов показва, че половината от екипа на ведомството е подменен в последните години, а 30 служители пък били назначени в разрез със закона.

За минималната заплата

По отношение на бъдещо увеличение на минималната работна заплата Адемов заяви, че евентуално увеличение може да има при възможност от месец октомври тази година в рамките на заложеното в бюджета и от 1 януари 2014 година според новата бюджетна процедура, каза още Хасан Адемов. Това са възможностите на министерството.

Приоритетите до края на годината

В рамките на следващите месеци екипът на министър Адемов ще работи приоритетно по реализацията на мерките за подпомагане на най-нуждаещите се, по засилване на борбата с безработицата, изготвяне на пакет от мерки за повишаване на заетостта сред младите. Адемов припомни, че ЕС е определил 6 млрд. евро за младежка гаранция с възможност за още 2 млрд. евро. „България може да усвои около 100 млн. евро в началото на следващия програмния период", посочи министър Адемов.

Ускоряване усвояването на европейските средства и недопускане на загуба на средства през този програмен период ще бъде друг приоритет. Участието на гражданското общество при формиране на осигурителните политики и работа по замразяване на пенсионната реформа също ще са основни задачи в краткосрочен план.

Екипът на Хасан Адемов

Новият политически кабинет на Хасан Адемов включва трима заместник-министри - Светлана Дянкова с ресор индустриалните отношения, трудовото право, общественото осигуряване, Росица Янкова, заместник-министър по пазара на труда и насърчаване на заетостта, трудовата миграция, международното сътрудничество, и Лазар Лазаров - заместник-министър по социалното включване и социални услуги, подкрепата на децата и семейството.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати