24 Април 2024 г. Сряда

Даниела Бобева предлага извънсъдебен орган да решава споровете между банки и клиентите им

2013-07-08 12:36:31
През септември или октомври се очаква да започне работа извънсъдебен орган за решаване на споровете между банките и техните клиенти. Това съобщи вицепремиерът Даниела Бобева в интервю за "Капитал daily" в отговор на въпрос предвиждат ли се мерки за случаите, в които банките едностранно повишават лихвите по вече отпуснати заеми.

Мотивът за създаването на такъв орган е, че решаването на проблемите в съда е скъпо и отнема много време.

Защитата на потребителите е сред акцентите в работата на правителството, като през тази седмица се очаква кабинетът да обяви "една идея" по въпроса, съобщава още Бобева.

На въпрос за законовото уреждане на фалитите на физически лица тя обяснява, че първо трябва да се установи какво означава свръхзадлъжнялост на едно физическо лице, за което е възложено да се направи проучване. Отделно се предвижда програма за финансово образование на населението как да работи с пари.

Бобева обяснява, че вече се работи по такъв проект на Световната банка, като в края на септември ще има стратегия за свръхзадлъжнелите лица и домакинства.

"Предвиждаме неправителствени организации да получават ноу-хау и бюджет, с който да кандидатстват по проекти и да помагат на домакинства, които имат проблеми със задълженията си", посочва вицепремиерът.

До две-три седмици трябва да е готов анализ на финансовото състояние на предприятията с държавно участие, на базата на който ще се търсят механизми за по-благоразумното им управление. Повечето от тях са декапитализирани, но ще се търсят индивидуални решения на проблемите им, казва Бобева. Това не означавало, че приватизацията не е на дневен ред, но това нямало да става на принципа на гасенето на пожари. Предвижда се по-голямата част от държавните компании да са публични - техни акции да се търгуват на борсата.

И за най-простите неща в икономиката няма консенсус, посочва Бобева и дава за пример получените от различни източници 412 предложения за промени в Закона за обществените поръчки, като някои от тях си противоречат. Тази седмица ще стане готов проект за промени в закона, казва тя, като обяснява, че в него не се предвиждат много нови моменти, но те ще дадат повече шанс на малките и средните фирми и няма да се харесат на статуквото.

Правителството ще се опита да даде решение на проблема с междуфирмената задлъжнялост, която донякъде се дължи според Бобева на механизмите за укриване на ДДС, става ясно още от интервюто.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати