26 Април 2024 г. Петък

Пушачите май ще си останат на улицата

2013-07-08 10:30:49

БСП е напът да се откаже да премахне забраната за пушене, съобщи здравният министър д-р Таня Андреева по ТВ7 тази сутрин. 

Тя добави, че има промяна в позицията сред левите депутатите, които преди време дадоха заявка, че ще облекчат режима за тютюнопушене и ще върнат помещенията специално за пушачи. 

Нагласите сред депутатите от ПГ на Коалиция за България вече са претърпели обрат.

"Мисля, че и там позициите са променени в сравнение с първоначалното им виждане за либерализиране на режима. Казах им, че един закон, който бе много трудно приет от хората, да започне да се връща назад, е неразумно. Аз ще защитавам тази позиция докрай. Моето усещане е, че и те самите имат промяна в тази посока. Доста по-приятно е да седнеш с приятели в заведение, където няма дим“, коментира тя, запитана дали не е на друго мнение финансовият министър.

Д-р Андреева бе категорична, че не приема нито политически, нито морални оценки от предишния здравен министър Десислава Атанасова, защото дори в трудовите досиетата на работещите в министерството и на шефове на районни здравни инспекции стоят препоръки с логото на ГЕРБ.

„За мен това са политически назначения. За да бъдат назначени тези хора, много други са били махнати”, заяви тя. 

Д-р Андреева призна, че когато временно заемаше поста директор на болница „Шейново“ в София, е бил оказван натиск и върху нея, като целта е била да се назначи на нейно място удобен на ГЕРБ човек. 

„Болницата беше поверявана, бях викана на разпит няколко пъти, имаше конкурс, който аз спечелих, резултатите бяха фалшифицирани“, сподели тя. 

Промените в ръководството на онкоболницата в София са продиктувани от това, че парите, които са инвестирани, а те са милиони, не се управляват правилно и няма резултати. 

„В болницата текат проверки още от февруари, които са установили сериозни нарушения в управлението на болничното заведение“, обясни тя. 

Това е наложило сегашната проверка, като Агенцията за държавна финансова инспекция също се е самосезирала. 

Министърът коментира и една друга наболяла тема – липсата на болница в Девин. След затварянето й 27-те хиляди жители в района разчитат само на два екипа "Спешна помощ". Всеки ден линейките обикалят града и труднодостъпните села и превозват спешните случаи до Смолян и Пловдив, ако успеят да стигнат навреме. Тя заяви, че болницата ще бъде открита отново през септември и премиерът Пламен Орешарски е поел грижата за решаването на финансовите й проблеми. "Не може да се иска от болниците в бедните региони с преобладаващо възрастно население да са на печалба. Там държавата трябва да покаже, че я е грижа", коментира д-р Андреева.

Сериозен проблем е и липсата на аптеки в малките населени места, обясни още тя и предложи кметовете сами да наемат фармацевти, като им предоставят дори и помещение за работа. 

Предстоят разговори по въпроса, уточни тя.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати