19 Април 2024 г. Петък

На сцената – Плевнелиев и Цацаров

2013-07-08 10:19:25

страната се наблюдава едно масово политическо самоубийство, което води до изчезване на авторитети. На сцената остават само главният прокурор Сотир Цацаров и президентът Росен Плевнелиев, които обаче са подложени на постоянни удари – от страна на ГЕРБ и от страна на новите управляващи.

Анализът е на политолога от "Галъп" Първан Симеонов пред bTV в коментар на общата позиция на посланиците на Германия и Франция за ситуацията в България, в която се споменава единствено името на държавния глава.

Според друг политолог – Димитър Аврамов, когато се е стигнало до това "много възпитани европейски държави" да правят забележки, значи, че някъде нещо е сбъркано.

Той коментира един от елементите на дипломатическата позиция – използването на думата олигархия, която е символ на постсъветски синдром. По думите му това означава, че България е видяна извън границите на ЕС по дух, "което е ужасяващо".

"Ако някой използва тази дума, ние трябва да се обидим, ако сме сигурни, че сме прави. Понеже не сме прави, реакцията е много сложна", каза Аврамов.

Икономистът Владимир Каролев пък настоя, че няма нужда посланици да ни казват какво става в страната.

"Акцентът на това послание е парламентът да работи. Ако парламент и правителството си вършат работата, няма нужда от избори", смята той.

Орешарски не осъзнава силата си

Тримата коментатори се поставиха в ситуацията, "ако бяхте на мястото на Орешарски, какво бихте направили", като се обединиха около мнението, че премиерът е трябвало да представи конкретните си задачи, да ги ограничи времево, да свърши черната работа и след това да остави машината на изборите да се включи отново.

Те поставиха акцент върху изключително силната позиция, в която се намира Пламен Орешарски и която той сам не осъзнава.

"БСП и ДПС не могат да минат без Орешарски, но той може. Може да поставя условия. Някои от назначенията без неговата воля показаха, че той не го разбира това. Той не е в нито една от партиите, не губи нищо. Той е в изключително силна позиция, учудвам се защо не я използва", заяви Каролев.

Тактическо надиграване

В анализ на настоящата ситуация Първан Симеонов открои процес на тактическо надиграване между управляващите и хората на улицата. Според него след "онази сряда", когато парламентът беше окупиран и прозвучаха за пръв път думи за отстъпление, БСП е в състояние на втвърдяване и мнозина вече разглеждат сюжета за пълен мандат.

"БСП намери контрасюжет – разделението на протести и протести, на хора и хора. Станишев успя да овладее партията си вътрешно", каза той.

По думите му исканията на протеста трудно ще бъдат изпълнени, ако не се случат две неща – да се стигне до радикализация, която обаче рискува да го разфокусира, или да се влее в него енергия тип социален патос.

Старт с много дефекти

Представянето на новия десен реформаторски блок от пет партии в неделя бе определено от анализаторите като "старт с много дефекти". Според тях посланията на политическата формация са много общи, липсва конкретика и убедителност.

Първан Симеонов заяви, че на политическата сцена има нужда от смяна на поколенията и от нови лица, което правилно е усетено в новото дясно обединение.

Според Димитър Аврамов процесите вдясно тепърва предстоят на фона и на предричаното разцепление в ГЕРБ, както и на отношението на новите политически субекти към ЕНП и партията на Бойко Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати