23 Април 2024 г. Вторник

Изборите чукат на вратата! Кога да са те?

2013-07-08 09:25:48

Изявлението на президента Росен Плевнелиев в петък бе приветствано от протестиращите и заклеймено от управляващото мнозинство. Приближават ли избори, питат от "Труд" политолози и социолози. това ГЕРБ може да се върне в парламента, кабинетът да извърви предварително заявените стъпки и след това да отидем на избори. Но не избори като продукт на кризата, а на такива, които ще произведат стабилност. партия на протеста" и в това е неговата сила. Той цели рестарт на цялата партийна система. Това може да се случи не с инженерни модификации на изборните правила, а ако основните политически играчи постигнат съгласие по двете червени линии - отказ от политиката "една партия, една банка, една медия", и създаването на санитарен кордон около неевропейски и антисемитски партии. 

Живко Георгиев, "Галъп"много вероятно е да са предсрочни. Не виждам възможност да са през септември. 

Васил Тончев, "Сова Харис"

Кольо Колев, "Медиана"Търси се посредник", коментира "Труд". Въпросът за възможния модератор в един радикален разговор за реорганизацията на държавността няма лесно решение. 

По-сериозни шансове за такава роля имат президентът и омбудсманът. И двете позиции са  автономни институции на държавността и по дух съответстват на основния императив на протеста за освобождаване на институциите от контрола на неясни сили. 

По идея и двете институции противостоят частично на парламента. И двете са ангажирани в  арбитраж, възпиране на властта, надзор и контрол. И двете институции са еднолични и в момента постовете се заемат от некомпрометирани лица. 

Шансовете за посредническа роля зависят от президента и омбудсмана - от техния усет, мащаб, склонност към риск, твърдост. И преди всичко от склонността им да разберат и приемат, че в основата на демократичния ред не стоят изборите, а просветеното и активно гражданство и развитата публична сфера.

"С ГЕРБ не са скъсани всички мостове", е озаглавено интервюто в "Преса" с Михаил Миков, председател на Народното събрание. Той посочва, че парламентът е основният мост, през който всички политически сили трябва да покажат пътя си към демокрацията - с позициите, със законопроектите си, с упражняване на парламентарния контрол. 

Никой не е против изборите. Но когато има неуважение към институциите и се стимулира непризнаване на изборите, тогава обществената енергия е напразно загубена. И никакви избори не могат да решат нищо. Защото когато и да се проведат, все някой няма да е спечелил  достатъчно, твърди той.

"С истеричен национализъм на шията", коментира "Сега". Българският национализъм днес стъпва върху "трите "с" - срещу ДПС, срещу циганите, срещу заговора (на някого, който непременно иска да навреди на България). Има и четвърто "с" - социална тема, която омесена с носталгия по социализма, наля гориво в автомобила на "Атака". Такъв национализъм е камък на шия. 

Българският национализъм пренебрегва най-важните теми. Най-напред демографският проблем. По-точно - намаляването на нацията. Второ, концепция за ролята ни в мултикултурен и  мултиетнически свят. 

Старият континент все повече се населва от хора с различна вяра и етнос. Искаме ли или не, процесите текат и ще определят културния, политически и стопански облик на  Европа занапред.


***

"Ако не актуализираме бюджета, ще убием още хиляди малки фирми", казва в интервю за "24 часа" Дора Янкова, депутат от БСП. 

Тя посочва, че публичните финанси на страната са се влошили с близа 8 млрд. лв., фискалните резерви са намалели с близо 4 млрд. Ако не се направи актуализацията на бюджета освен фалиралите 150 000 фирми, означава доубиване на още. 

Идеята е да се вкарат над 600 млн. в малкия и средния бизнес. При вариант заем няма да се наруши фискалната стабилност. Заемът е необходим да се разплащат и да се усвояват европейски средства, твърди тя.

"Преса" пък представя четири гледни точки за актуализацията на бюджета.  актуализации, но пък и ревизията на сметките не е трагедия.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати