23 Април 2024 г. Вторник

Родители искат предмет "Български език и общуване"

2013-07-06 10:10:15

Да има учебен предмет "Български език и общуване", искат от асоциацията "Родители". Причината е, че сегашният предмет "Български език и литература" бил формулиран преди години по идеологически съображения, заяви Ева Борисова от асоциацията. Тя уточни, че промяната е необходима, защото у нас има огромен брой деца, за които българският език не е майчин, а 90 процента от учителите използват "фронтален метод" на преподаване - без диалогичност, защото учениците не се научават да задават въпроси.

За пореден път преподавателят в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Боян Вълчев настоя предметът "Български език и литература" да се раздели на два самостоятелни предмета, защото българският език е най-важният предмет, на който се преподават всички останали предмети, предаде БТА. Според проф. Вълчев, ако има отделен предмет български език, той ще придобие самостоятелност и няма да е механично прикачен към литературата. Тогава българският език ще има и специализирани учители, които да го преподават.

Сега от пети до седми клас се учи описателна граматика на българския език, която е абстрактна и скучна материя за учениците, посочи преподавателят. Проф. Вълчев даде пример, че от първи до четвърти клас се учи терминът "морфема", който той преподава и на първокурсниците в университета, но те не го знаят.

Младите хора излизат сега от училище емоционално активни и вербално безпомощни, каза учителят по български език и литература (БЕЛ) Цеца Петрова. Тя заяви, че в новите учебни програми по БЕЛ са формулирани изключително претенциозни и невъзможни очаквания още от първи клас, в които няма никаква конкретност.

"Четейки ги, си помислих на шега, че не е нужно децата да продължават нататък, защото се очаква в първи клас да умеят и знаят всичко", коментира Петрова. Тя призова да има по предмет по един учебник, защото това ще бъде някакъв стандарт, а "помагалата могат да бъдат безкрайно много, но без грешки, защото се получава разноречие".

Сега децата от първи до четвърти клас имат седем часа седмично часове по български език и литература, а от пети до седми клас имат по пет часа седмично БЕЛ, както и един час за развиване на комуникативни умения, каза Цеца Петрова.

Тя добави,че в осми клас се учи четири часа седмично български език и литература, или 144 часа годишно. В 9-и и 11-и клас има 108 часа годишно, като това са три часа седмично - един час български език, един час литература и един час за развиване на комуникативните умения. В 12-ите класове тези часове намаляват, отбеляза Петрова.

Според нея затова е необходимо от 8-и до 12-и клас да има допълнително седмично още по три часа за литературата и по три часа за българския език. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати