26 Април 2024 г. Петък

Ще върне ли ЕНП ГЕРБ в парламента?

2013-07-05 08:48:45

Не е изключено ГЕРБ да ревизира позицията си за бойкот на парламентарните заседания в следващите седмици, макар темата да не е обсъждана детайлно в ръководството на партията, научи "Труд". Една от причините била, че от ЕНП са намекнали, че "Атака" трябва да бъде изолирана и работата на институциите да не зависи от националистите. Подобни са посланията и от европейската левица, признават от БСП.

"В Брюксел са притеснени, че две поредни управления в даден момент зависят от "Атака", обясни човек от централата на бившите управляващи. Там умували и дали отсъствието им от парламента вече не работи в тяхна вреда. "Все пак мисля, че хората, протестиращите не искат този парламент, какво да правим в него", каза обаче ГЕРБ-ер. От партията на Борисов се тревожат дали ако не са убедителни аргументите им за връщане в парламента, протестите няма да се обърнат срещу тях.

Избраници от Велико Търново обявиха, че имало идея депутатите от ГЕРБ от цялата страна от идната седмица да се събират в централата в София и да заседават в нещо като "парламент в сянка" разпределени по комисии. Идеята е да работят по конкретни законопроекти. Така законотворците щели да изпълняват служебните си задължения, заради които хората са гласували за тях, но без да се връщат в Народното 
събрание.

Единствено партия "Атака" от парламентарно представените сили не е била канена за консултации на "Дондуков" 2, научи "Труд".

Днес президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към нацията, в което ще анализира актуалната политическа ситуация в страната и продължаващите вече 21 дни протести. Преди две седмици Плевнелиев обяви, че иска да чуе от всяка една партия какво смята да предприеме - оставки, трансформации и идеи за излизане от кризата. На база на това той смята да направи своя анализ, както и да обяви нова дата за провеждане на КСНС.

„Кабинетът "Орешарски" скри критики на МВФ“, съобщава в. „Сега“. Вчера Министерството на финансите пусна на сайта си информация за приключилата мисия на Международния валутен фонд. Оттам научаваме, че мисията е похвалила новото правителство за готовността му да поддържа макроикономическа стабилност, да увеличи защитата за най-уязвимите и да прави структурни реформи.

В сравнение с оригиналното прессъобщение на МВФ разкрива, че в българската версия липсват важни забележки, свързани с намеренията на кабинета "Орешарски" да блокира пенсионната реформа, да раздува бюджетните разходи и да вдига минималната заплата.

МВФ всъщност предупреждава кабинета "Орешарски" да не стопира пенсионната реформа. Според фонда не се налагаи  актуализация на бюджета.

До 6 забавени заплати да получават работниците, ако фирмата им фалира, съобщава „Стандарт“. Това гласуваха на първо четене депутатите от социалната комисия. В момента Държавният фонд за гарантиране на вземанията покрива по 3 начислени, но неизплатени заплати, всяка до 1000 лв. Идеята е вече да се гарантират до 1200 лв. Работодателите обаче посрещат на нож идеята.

"Това носи риск от неправомерно отношение към работниците и увеличаване на забавените заплати", смятат от Българската стопанска камара. Според КРИБ пък се създават предпоставки за умишлени фалити, като фирмите спрат да плащат. Работодателите нарочно вещаят мрачни прогнози, защото се страхуват, че ако парите във фонда започнат да свършват, ще се върне осигурителната вноска от 0,1% за този риск, предупредиха пък от КНСБ. Тя бе премахната преди 2 г., за да се облекчи бизнесът в кризата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати