26 Април 2024 г. Петък

Властта и протестът - фактори, възможни да докарат обрат

2013-07-04 08:38:29

Под заглавие "Властта и протестът - кои фактори могат да докарат обрат" "24 часа" развива пет сценария, които биха объркали плановете на двете страни. Според автора на анализа Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията, "Атака" може да спре да подкрепя правителството.

Друг възможен изход от създалата се политическа обстановка е БСП да реши да отиде на избори. Безлов допуска и възможността да се предизвика референдум за предсрочни избори или Велико народно събрание.
Независимо че от встъпването на новия кабинет "Орешарски" много хора заговориха за предсрочни парламентарни избори, проучване на "Медиана" ги опроверга, извежда под глава "Дума". Според допитването, оповестено вчера, над 60 на сто от българите са против вот сега. Едва 27 процента от анкетираните искат избори сега и веднага.

Ден след като Европейският парламент настоя БСП да се разграничи от "Атака", депутатите на левицата бяха принудени да направят сложен маньовър и да отнемат възможността Волен Сидеров да ръководи комисията, отговорна за парламентарната етика, пише"Сега". Изходът бе намерен в промяна в правилника на НС и създаване на нов орган. Сидеров запазва шефското си място в "Антимафия", а парламентарната етика отива към вероизповеданията. Разместването трябва да успокои и президента Росен Плевнелиев, който обяви преди дни, че назначението на Сидеров е скандално и е съизмеримо с това на медийния магнат Делян Пеевски за председател на ДАНС.

"Искам да видя знаещи, можещи и грамотни поколения", споделя в интервю за "Аз-буки" Анелия Клисарова, министър на образованието и науката. По думите й е нужен модерен закон, който да мотивира младите хора да знаят и да могат. "Вече има работна група по проекта. Надявам се първият вариант да бъде публикуван след 15 септември, но реално за нов закон можем да говорим в началото на следващата година", казва Клисарова.

В държавната администрация има 11 300 мъртви души към края на миналата година. Това става ясно от "Доклада за състоянието на администрацията през 2012 г.", съобщава на първа страница "Труд". Толкова са незаетите щатни бройки. Този буфер се поддържа умишлено от десетилетия, за да могат спестените от заплати пари да се дават като бонуси и да се пазят реалните бройки от съкращения. 6503 от незаетите щатни бройки са в системата на МВР.

Според челото на "Сега" "ГЕРБ масово са назначавали чиновници без ценз и конкурс". На фона на серия от скандали около отделни кадрови назначения в кабинета "Орешарски" започнаха проверки за чиновници, назначени при нарушение на законовите изисквания или чрез заобикаляне на закона, без необходимата квалификация. Част от тях ще бъдат освободени, но няма да се прави чистка, обясниха новите министри. Министърът на правосъдието Зинаида Златанова ще уволни 60-те служители , назначени с "фрапантно заобикаляне на закона", уточнява "Труд". Статистика показва, че 86 чиновници от ведомството са били назначени незаконно, без конкурс при предишното правителство.

"Администрация без звезди. В разгара на летния сезон няма кой да категоризира хотели и да лицензира туроператори", алармира на първа страница "Капитал Daily". Заради смяната на властта и все още неясното институционално преструктуриране на ресор туризъм, който е възможно да бъде отделен от министерството и изнесен в агенция, се оказва, че комисиите не функционират, тъй като нямат назначен ръководител. Така всички хотели, които кандидатстват за повече от две звезди, и ресторанти с над три звезди не могат да получат категоризация. А без такава не могат да работят. Същото важи и за туроператорите, които по закон трябва да кандидатстват за задължителния лиценз, за да могат да развиват дейност.

Материалите за "Авиоотряд 28" даваме в прокуратурата, съобщава пред "Новинар"Кугър" е летял по маршрута Крумово - Долна митрополия, разбирайте Пловдив - Плевен. Първо в Пловдив са дали подкрепата си за кметана ГЕРБ Иван Тотев и после са правили същото и в Плевен. Този полет на ВВС е използван за предизборни цели на една партия - ГЕРБ.

Установихме също полет по маршрут Крумово - Балчик - Евксиноград - Русе - Варна - Пловдив - Цигов чарк за три часа общо, за който само горивото струва 16 400 лева. На същата дата - 16 август 2012 г., целта е била откриване на разширение на детска градина във Варна и също така спортната зала на Първа езикова гимназия пак в морската ни столица. А освен това тогава е откривано и едно междублоково пространство, като, пак казвам, полетът е за 16 400 лв.!? Всеки грамотен гражданин може сам да пресметне колко минимални пенсии /б.а.- 150 лв./ са отишли за рязането на лентата на едно междублоково пространство. На 20 юни 2012 г. пак от Крумово е тръгнал полет за ловното стопанство Паламара за два часа и на стойност 12 800 лв. Тогава е имало церемония за откриване на пивоварна "Бритос" във Велико Търново.

Авиацията в армията е най-зле. Това констатира в интервю за "Преса" военният министър Ангел Найденов. "Докладът за състоянието на отбраната и Въоръжените сили показва, че истинското състояние на армията е отчайващо. Положението не е оптимистично. Имам предвид състоянието на техниката и въоръжението на армията. Но въпреки това войската ни е способна да защити суверенитета и териториалната цялост на държавата", заявява Найденов. Министърът посочва още, че в администрацията на ведомството има 50 държавни служители, назначени без конкурс.

България е на път да получи с 531 млн. евро по-малко пари от Европейския съюз /ЕС/ за развитие на селските райони за времето от 2014 до 2020 г., в сравнение със субсидиите, договорени от 2007 до 2013 година, алармира "Труд". Към момента точната сума за следващите 7 години е закована на 2,609 млрд. евро. Така  парите за земеделие са на път да бъдат свити с 20,33 процента. Като причина за орязването на новите европари за селата от ЕК са посочили "обективни критерии и минали резултати" по усвояването им. Нелегалният внос на земеделски продукти и храни ощетява държавната хазна с 3,6 милиарда лева годишно, анонсира на първа страница "Телеграф". В тази сума влизат неплатените мита за продукциите от трети страни извън ЕС и данък добавена стойност.

Междувременно на първа страница "Новинар"Слатина" и "Дружба" започнаха вчера. Целта е да се защитят интересите на българските производители на плодове и зеленчуци."Какъв е проблемът на БГ зеленчука?" Над този въпрос разсъждава в анализ за "Труд" Николай Вълканов, изследовател в Института за пазарна икономика. Според него в бранша са необходими контрол и пресичане на нерегламентирания внос. "За тази цел обаче е нужна целенасочена държавна политика за справяне с контрабандата, от която далеч не страдат само фермерите, а и много други браншове в страната. Няколко спорадични проверки по границите могат да имат единствено временен ефект. Тук въпросът е по-скоро политически защото е публична тайна, че от нерегламентиран внос всъщност се ползват близки хора на всички правителства досега", констатира авторът на анализа. Той констатира също, че износът на български плодове за чужбина расте. "Един пример, че българската продукция също може да намери своя пазар на добри цени. За съжаление, извън страната", категоричен е Вълканов. 66,139 млн. лв. са платени за комуникационните стратегии по оперативни програми и Програмата за развитие на селските райони от 2007 г до 22 май 2013 г. Тази статистика съобщава "24 часа", позовавайки се на вицепремиерът Зинаида Златанова.

Според водещата новина на "Преса" няма да пада таванът на пенсиите. Причината е позната от години - няма пари, а в пенсионната система и без това зее голяма дупка.

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ върна конкурса за избор на строител на т.нар. завод за отпадъци. Пред "Капитал Daily"

Свлачище прави нов остров в Черно море, алармира на първа страница "24 часа". Земната маса - по пътя от Варна за Златни пясъци край известното от времето на соца заведение "Трифон Зарезан", продължава да се плъзга към морето. Свлачището скоро може да дари родината с нов остров, тъй като частта на земните маси под морето вече е над 15 декара. Движението надолу към морското дъно продължава, коментираха специалисти. А размерът на цялото свлачище вече е 60 дка. От 2001 г. насам, когато земните маси в този район, който е непосредствено до курорта Ривиера, се размърдаха, процесите продължиха бавно, но през 2005 г. дойде голямото срутване. Тогава пътят за Златни пясъци се нацепи и огромните пукнатини се превърнаха в атракция за туристите, припомня изданието.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати