28 Март 2024 г. Четвъртък

Назначавали на поразия в министерства без конкурс

2013-07-03 17:18:04

Назначения на служители в министерствата със заобикаляне на закона отчетоха трима министри след заседанието на правителството днес.

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова определи случаите в нейното ведомство като „фрапантно” заобикаляне на закона. Хората били 60,  но случаите стигнали 86, защото някои от тях са назначавани по два-три пъти на различни длъжности. Случаите били докладвани на Златанова от предшественика й в кабинета „Райков” Драгомир Йорданов.

Назначенията били без конкурс за държавни служители с цел бързо заемане на поста. Някои от хората вече са освободени. Златанова съобщи, че е обявила няколко конкурса за служители в правосъдното министерство, за които обеща да бъдат проведени „напълно прозрачно”.

За четирите предходни години в Министерството на земеделието и храните са назначени 1595 служители във всички структури. В МЗХ са назначени 265 нови служители, но само един е с конкурс, съобщи ресорният министър Димитър Греков.

Той уточни, че се прави анализ на образованието и квалификацията на служителите. Никой не е изгонен в момента, каза Греков. Вчера той събрал всички шефове на дирекции и началници на отдели и им дал „абсолютното спокойствие” да работят, а тези, които не заемали мястото си заслужено, можели да напуснат.

Очаквам да има такива, бройката, която е влязла без конкурси, е доста голяма, уточни земеделският министър. В МЗХ са били подписани 677 граждански договора и са били проведени командировки за над 5 млн. лева, каза Греков с уточнението, че някои от командировките били заслужени. Броят на гражданските договори обаче бил голям, а сумата открита до момента по тях е за над 3 млн. лева.

„Много” назначения без конкурси отчете и министърът на образованието Анелия Клисарова. Тя заяви, че те са законни и са ставали например по заместване и след това за постоянно. Други от назначенията били на „непълен” работен ден от седем часа и половина вместо осем часа. Така отпада задължението да се обяви конкурс за мястото.

Засега освободени няма, но Клисарова е възложила на директорите на дирекции да оптимизират броя на служителите. Който полага честно труда си и има необходимата квалификация, няма да бъде отстранен от министерството, увери тя. Образователният министър обаче смята да обърне по-голямо внимание на дирекцията, която отговаря за структурните фондове и за европроекти, защото там от четирима първоначално, в момента били 90 души.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати