27 Април 2024 г. Събота

При тройната коалиция: На опера в Сидни и на Кайманите с авиоотряда

2013-07-03 17:15:34

След като парламентарната временна комисия, която разглежда полетите на правителствения „Авиоотряд 28“ по времето на управлението на Бойко Борисов съобщи, че липсват списъци на лицата, които са превозвани, от ГЕРБ днес заявиха, че по времето на тройната коалиция също не се е знаело кой е ползвал услугите на звеното.

Полетите от 2005 до 2009 година са 1551, а тези от 2009 до 2013 година са 1306”, каза Ивайло Московски, настоящ депутат и бивш министър на транспорта.

В получената информация от „Авиоотряд 28“ за полетите по време на тройната коалиция, която все още не е пълна, има интересни неща, както и дестинации като Австралия и Нова Гвинея, коментира той. 

По негови разчети заради желанието на министри от тройната коалиция да видят сградата на операта в Сидни са платени 50 хиляди долара само за кацането. 

От полет през Белград до Нова Гвинея правителственият самолет се връща без няколко министри, като има информация, че един от тях е останал на Кайманови острови, твърди още Московски.

Той обаче отказа да назове конкретни имена.

Според него обвиненията към ГЕРБ по отношение на полетите на „Авиоотряд 28” „са глупост и реваншизъм“.

По данни на ГЕРБ правителственият авиоотряд е возил спортисти през мандата на тройната коалиция и то без пари. Като пример за това Московски посочи шахматиста Веселин Топалов, без да обясни къде и кога той е ползвал правителствен хеликоптер.

Относно обвиненията, че и футболният отбор „Бистришките тигри“, в който играе и бившият премиер Бойко Борисов, е возен от „Авиотряд 28“, бившият зам.-министър на финансите и настоящ депутат Владислав Горанов каза, че разходите по полета са поети от футболния клуб на Етрополе. 

Московски попита през медиите какво е правил правителственият самолет две седмици с журналистката Елена Йончева, бивша приятелка на соцлидера Сергей Станишев, докато тя снима филм в Сомалия.

Освен това той иска да знае, след като всеки път, когато Станишев е пътувал за участие в заседание на ПЕС, кой е плащал разноските. 

Когато Бойко Борисов се возеше с правителствения самолет по работа свързана с ЕНП, под резолюцията пишеше, че полетът се плаща от ГЕРБ, уточни той. 

Според него голяма измама по отношение на правителствения „Авиоотряд 28” по времето на тройната коалиция е и договарянето на закупуването на двата самолета „Еърбъс”.

Той припомни, че поръчката за купуването им е спечелена от фирмата, която предлага по-скъпи самолети, за по 44 милиона долара всеки, втора употреба, от нискобюджетна компания.

„Предложението на първия участник в поръчката обаче е с 4 млн. долара по малко. Нашата информация е, че комисионната, която е прибрала тройната коалиция за тази сделка, е между 10 и 15 млн. долара”, коментира Московски и уточни, че по времето на ГЕРБ беше спряна доставката на единия самолет.

Според Владислав Горанов парламентарната комисия по отношение на „Авиоотряд 28” трябва да спре работа, докато не приключи проверката на прокуратурата по случая.

„Това е евтино политическо воайорство, което цели да отклони общественото внимание от купищата неблагополучия на новата тройна коалиция“, коментира той.

 

Горанов добави, че и декларирането на ниски доходи от политиците било популизъм, използван от тройната коалиция, за да хвърли прах в очите на хората за "всички неща, които стават зад това". 

„Очаквате, както по времето на Стамболов, да тръгнем всички с шаячните гащи, за да се чувстват хората по-добре? Това е популизъм, каза Горанов. 

„Затова и вероятно няма да видите нищо в декларациите на доста заможни политици, които само като ги видите, разбирате, че една депутатска заплата не стига само за костюма им. Ако отворите декларациите на Сметната палата, ще откриете, че изградени политици, с по 20 - 25 години опит в политиката, за които нямате никакви съмнения, че са добре обезпечени, показват по 5-10 хиляди лева в имотната си декларация. Е, не е ли срамно един мъж на 50 години да няма 20 хиляди лева?“, риторично попита Горанов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати