19 Април 2024 г. Петък

ЕК ще ни наказва заради ДДС

2013-07-02 09:06:26

Европейската комисия /ЕК/ започна наказателна процедура срещу България заради откази на данъчните да възстановяват ДДС на фирми, съобщава на първа страница "Труд". Две от най-големите бизнес организации потвърдиха, че фирмите често не си получават обратно данъка заради проблеми на доставчиците им, които не могат да контролират. Ако данъчните не променят практиката си, държавата е заплашена от тежки глоби.

Политиците трябва да постигнат консенсус поне за еврофондовете, призовава от страниците на "24 часа" Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК у нас. 2013 г. е обявена за година на гражданите. Един от начините хората да извоюват правата си е чрез протести. Но най-демократичният начин да се извоюват и дискутират някакви права в нашите общества е по време на избори. Нашите призиви винаги са били в тази посока и догодина, когато има избори за Европейски парламент, отново ще проведем разяснителна кампания, за да убедим колкото се може повече хора, че е важно да отидат и да гласуват. Сегашните протести в България са също начин на проявление на волята на хората", смята Златев.

"Спешни избори само завъртат спиралата на хаоса. И не биха довели до нищо по-добро, защото вероятно би се повторила същата конфигурация в парламента", коментира в интервю за "Труд" писателят Симеон Хаджикосев. В отговор на въпрос литературоведът споделя: "Мен ме вълнува и терзае проблемът дали ще оцелее България, дали ще я има. Ние говорим за социално-икономическа криза. В България обаче тя е и духовна криза. И демографска. Специалистите бият тревога, че вече не става дума за криза, а за демографска катастрофа. Тези момчета и момичета по площадите, весели и интелигентни, те имат право. Но голяма част от тях продължават образованието си в чужбина. И колко се връщат? Нямаме статистика. България апокалиптично изтича като продънена бъчва. Има ли бъдеще за нея?"

За "Преса" професор Николай Чернокондев сравнява: "Езикът на протестите сега е различен - креативен, бърз. Изразява се не само с думи, но и с визуалност. Това е език, който има отправени послания, който дава оценка. Скандиранията днес и преди години са едни и същи, което разбира се, е тъжно. Сега обаче себеизразяването става не през глада, не през заплатата от три долара, не през въпроса какво да ям. А през морала."

В 18-ия ден на протестите правителството започна опасна игра с публичните финанси, коментира под глава "Сега". На фона на ритмичното изпълнение на бюджета и отчетен излишък за първите пет месеца на годината премиерът Пламен Орешарски обяви, че в държавната хазна ще се отвори дупка от 1 до 2 млрд. лв. Според кабинета единственият начин тя да се запуши са: актуализация на бюджета за 2013 г., завишаване на дефицита и увеличаване на държавния дълг. Само допреди дни при идентични данни правителството твърдеше, че актуализация в бюджета не се налага. Според експерти аргументите, с които се тръгва към промяна в приходите и разходите на държавата, не са убедителни, а правителството рискува само да създаде криза и да вкара страната в стагнация.

Властта е пред ново изпитание - откъде да достави 24 000 машини за гласуване, алармира на първа страница "Преса". Цената на всяка от тях е между 300 и 800 долара, а ако е с по-висока защита - в пъти повече. При тях ще се гласува с натискане на бутон, а след това бюлетината ще се разпечатва и ще пада в контролна урна. "Толкова машини наведнъж няма произведени", обяснява Красимир Калинов, член на ЦИК. Единствената възможност е да ги изкупим като втора ръка от Германия станалите непотребнитам машини за вота. Преди да реши този проблем, БСП не смее да запише в Изборния кодекс, че ще гласуваме машинно.

Вече има план за довършването на 255-те км на автомагистрала "Хемус" от Ябланица до Шумен, отбелязва "24 часа". Разчетите са оставащите километри да се строят на 8 по-малки отсечки и от София до Варна да се пътува по магистрала от общо 420 км. "Разбивката се прави за да се осигури гъвкавост на самото строителство. Опитът от последните години ни показа, че участъците от 35-40 км са с удобен за пазара размер. Добре е трасето да се разделя на участъци с подобна дължина, всеки от които да се възлага на отделен строител или консорциум от фирми. Ще обсъдим и точното трасе всички общини, през които минава", пояснява в интервю за изданието Асен Антов, изпълнителен директор на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти".

Китай вади 50 милиона долара за наши ниви. Купувачът е държавната фирма "Тиендзин фарм култивейшън груп", която вече е пробвала да прави бизнес у нас, пише на първа страница "Стандарт". Китайците търсят 90 хиляди дка земеделска земя, за която са готови да броят 300 млн. юана. Това съобщи по време на форум в София представител на компанията.

Прокурорът Йордан Грамов стана вчера зам.-министър в МВР, след като премиерът Пламен Орешарски издаде заповед за назначаването му, съобщава на първа страница "24 часа". Грамов е първият заместник на Цветелин Йовчев, след като назначеният преди две седмици Иван Иванов стоя на поста само три часа и бе уволнен заради връзки със СИК.

Между 1000 и 2000 лв. месечно получават агенти, с които работят най-добрите столични автокрадци. Задълженията на шпионите били да обикалят ден и нощ цяла София и да набелязват спортни модели лимузини и джипове за задигане, твърди на първа страница "Монитор". Съгледвачите проучват внимателно маршрута, мястото, на което се паркира возилото, както и навиците на собственика. През това време крадецът вече е подготвил техниката за обучаване на ключове и преодоляване на имобилайзери, с която ще запали колата.

Според челото на "Телеграф" кръвопиецът от Созопол е един от най-прочутите вампири в света. Скелетът, открит миналата година в Созопол, изстреля България на четвърто място като атрактивна дестинация за вампирски туризъм, показва проверка на вестника. Той е включен в класацията на десетте места в света, където туристите могат да се докоснат до митологичните създания.

"Гасим пожари всеки ден", е заглавието над интервю в "Стандарт" с министърът на културата Петър Стоянович. Той призовава хората от площадите да дадат на правителството още малко време, за да видят, че не се говорят само празни думи. За да докаже това Стоянович посочва и няколко примера: "С екипа ми успяхме да спасим уникалните разкопки на проф. Николов до Капитан Андреево, без да спира строежът на стратегическата магистрала "Марица", възобновихме реалната работа по актуването на "Св. Александър Невски", "Света София" и други светини, което ще ни даде механизма за десетки други храмове из страната.

Преодоляваме в движение спънките на Перперикон. В т.нар. Лувър предстои да намерим разумно решение за безотговорните недомислияна предишната власт. В неделя с игумена на Рилския манастир ускорихме занемарените планове за възстановяване на обителта. Тече работата по Националната стратегия за култура. Гилдиите са успокоени, че в лицето на министерството имат партньор и посредник на очакванията им. Изброявам само по-големите решения всекидневно гасените пожари са десетки. А сме във властта само от един месец."

Пред "Новинар" синоптикът Красимир Стоев е прогнозира: През юли ще имаме близки до обичайните температури. "Средномесечната температура в по-голямата част от страната ще е от двадесет и един до двадесет и пет градуса. По високите полета температурите ще са от осемнадесет до двадесет градуса, а в планините температурите ще бъдат от седем до тринадесет градуса. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между единадесет и шестнадесет градуса, а най-високите - между тридесет и четири и тридесет и девет градуса. Месечната сума на валежите през юли също ще е около нормата, която в повечето райони е от четиридесет до шестдесет литра на квадратен метър. По-малко ще вали по Черноморието и по долината на Струма. Така че за юли тази година може да се обобщи, че няма да прилича на юли през миналата, т.е. не очакваме екстремни температури над четиридесет градуса."

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати