25 Април 2024 г. Четвъртък

20 тона домати за подарък?!

2013-07-01 19:18:32

Мобилни групи от приходната агенция и полицията да проверяват вноса на плодове и зеленчуци през граничните пунктове от Гърция и Турция. Това ще предложи на Министерския съвет земеделският министър Димитър Греков. След проверка на граничните пунктове Капитан Андреево и Петко Войвода са установени незаконни практики, чрез които се подбиват цените на българските зеленчуци, заяви министърът на пресконференция.

Установен е внос на домати с 20-тонен камион, като в документите е записана нулева стойност на продукцията, с обяснението, че е подарък. На стоки от трети страни, например Македония, се сменят документите в Гърция и така те влизат в страната при занижен контрол по режима за вътрешнообщностни доставки, посочи Греков.

Фитосанитарният и финансовият контрол ще бъдат фокусирани основно по борсите, тържищата и пазарите, ще се следи вносът от ЕС и трети страни. Българските производители също ще бъдат проверявани, например ще трябва да докажат, че действително продават произведена от тях продукция. В търговските вериги пък ще има проверки на Агенцията по храните.

Греков посочи, че дини второ качество от Гърция се внасят на цена 10 ст./кг. Производители на зеленчуци от Югозападна България заявиха на пресконференцията, че в България незаконно влизат развалени домати на цена 10-15 ст./кг, а произведените в оранжерии домати би трябвало да се продават на цена поне 90 ст./кг.

„В момента българското производство е доведено до положението да изхвърляме продукцията“, каза зеленчукопроизводителят Георги Кафтанов.

Мобилните групи трябва да работят през юли, август и септември и в тях ще участват представители на браншовите организации на зеленчукопроизводителите, посочи Греков. Той обаче уточни, че незаконният внос основно става с малки бусове, които внасят зеленчуците изобщо без документи.

Министърът предлага още камионите, които внасят зеленчуци в България, да се движат пломбирани, докато се провери дали записаната в документите фирма действително съществува. „Тази мярка има за цел държавата да си прибира ДДС-то“, заяви Велин Георгиев от Асоциацията на оранжерийните производители. Според него дневният оборот на плодове и зеленчуци е около 180 млн. лв.

Министърът представи двама нови свои заместници - Явор Гечев, който е работил в частния сектор и ДФ „Земеделие”, а след това влиза като депутат в 42-ото Народно събрание и инж. Валентина Маринова, специалист по горско стопанство, от януари 2006 г. е била главен секретар на Изпълнителната агенция по горите. Така с вече назначения Бюрхан Абазов заместниците на Греков са трима.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати