25 Април 2024 г. Четвъртък

Сегашното управление с три думи – грешка, катарзис, извинение

2013-07-01 15:52:06
Настоящето управление може да се характеризира с три думи - „грешка, катарзис, извинение“. Ние не можем да го приемем, не приемаме и златния глас на Волен Сидеров, който сигурно е и със златна акция. Това заяви от името на ГЕРБ настоящият депутат и председател на 41-вия парламент Цецка Цачева. 

Тя отново настоя, че депутатите от ГЕРБ ще се върнат в Народното събрание само при обсъждането на Изборния кодекс. 
Очакванията им са били, че това ще стане тази седмица, но пък се разбра, че председателят на парламента Михаил Миков е върнал техните предложения, защото не могъл да индивидуализира подписите на народните представители под проектозакона за промени в Изборния кодекс, който беше внесен в петък от Цачева. „Приемаме го шеговито, ще номерираме страниците“, обеща тя. 

Относно евентуалното разделяне на парламентарната комисия за борба с корупция и парламентарна етика, която се оглавява от лидера на „Атака“, Цачева коментира, че „не очаквам Сидеров да се откаже от етиката, тъй като по думите й тази комисия му отива“.

„Сидеров forever” пък възкликна тя относно промените в Закона за политическите партии по предложение на „Атака“, с които се премахват субсидиите за извънпарламентарните партии.

Цачева беше категорична, че ГЕРБ възразява срещу това и ще настоява при окончателното приемане на закона да отпадне този текст. Начинът, по който се финансират в момента партиите, е удачен, защото той преодолява неяснотите и нерегламентираното финансиране под масата“, настоя Цачева.

Искането от страна на здравния министър Таня Анреева за оставката на директора на НЗОК Пламен Цеков е политическа репресия, коментира бившият министър на здравеопазването и настоящ депутат Десислава Атанасова.

Тя добави, че Законът за здравното осигуряване е категоричен кога може да се поиска оставката на шефа на касата и че това не може да бъде направено от здравен министър. 

„Съжалявам, че Андреева не е успяла за този месец да прочете закона, а и останалите нормативни актове, които уреждат здравеопазването. За всички вече е ясно, че с всеки ден престой на Андреева в министерството с нарастваща й некомпетентност, е пагубен. Тя иска само да разчиства сметки с директори на болници, които поддържат добре лечебните заведения“, коментира Атанасова.

Според нея нищо добро не ни очаква. „Така както беше променен Закона за ДАНС за размера на Делян Пеевски, така може да се промени и друг закон и Румяна Тодорова, която вече чака, да се върне пак в НЗОК, тя е сестра на евродепутата Йлияна Йотова“, коментира ексздравният министър. 

„Бих посъветвала Андреева да помисли за системата, за това как лекарите и сестрите да са по- добре квалифицирани, как да спре изтичането на кадри от България, как да се заплатите им“, препоръча. 

Атанасова призова още председателя на комисията по здравеопазването в НС Нигяр Джафер да се самосезира и да вземе отношение по промените в здравеопазването. 

Десислава Атанасова коментира още, че за нея е недопустимо вече няколко дни лекарите от болницата по онкология в София да протестират и Българският лекарски съюз да не каже становището си по въпроса. 

„Призовавам ги да спрат да са в ролята на партиен инструмент за натиск на една партия, която беше забранила съсловните организации, настоя още бившият здравен министър. 

Становището на ГЕРБ за спешните мерки на правителството на Пламен Орешерски изложи Светлана Ангелова, която оглавяваше парламентарната комисия по социална политика в предишния парламент.

„Това са кухи мерки, които по никакъв начин няма да подобрят социалното положение на хората и качеството им на живот, защото те не решават въпросите с безработицата, ниските доходи, развитието на икономиката“, разкритикува тя. 

Според нея не раздаването на помощи ще подобри положението на хората, а развитието на бизнеса и заради това първите мерки трябва да бъдат насочени към икономиката.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати