19 Април 2024 г. Петък

Кого да изхвърлим от Facebook

2013-07-01 08:52:43

Всички, дори и техните баби, днес пребивават в този странен микросвят на човечеството, наречен Facebook. Тази социална мрежа изглежда мила, прекрасна и пълна с идеализъм, но тя често променя личността и характера на човека, или поне когато той е онлайн.

Свеждайки всичко до снимки, обновявания и отбелязвания, ние отслабваме разума и привлекателността си. Но освен това социалната мрежа може да извади наяве и лошото, което се крие във вас. Ексцентричността може да се превърне в пълен идиотизъм, а странностите ви – в поведенческа рамка.

В резултат Facebook е най-странното място на света, с личности, които могат да ви накарат да загубите вяра в човечеството. Не допускайте това да се случи. Благоразумно скривайте когото трябва или го изключвайте от списъка с приятели – в това е разликата на здравословното общуване във Facebook от онлайн версия на десетия кръг на Дантевия ад. Но кого да търпите, кого да скриете и кого – ах! – да премахнете?

Провървя ви. TIME прави класификация на личностите по тип и дава препоръки.

Саморекламиращите се

Признаци. Обичате да ги мразите. Профилите им показват на какви чудни пътешествия се намират, какви потресаващи подвизи вършат. В добавка те винаги ще ви напомнят за повишението си в работата, за великолепните подаръци, получени за рождения ден, за това, че имат шестици на курсовете по китайски език. Накратко – от техните постове ви се повръща.

Оприте

Признаци. Ще познаете Опрата (от името на тв водещата Опра Уинфри) по пороя вдъхновяващи цитати, по снимките на изгряващото слънце и по постоянните връзки към статии за позитивно мислене. Те приличат на Саморекламиращите се, но с чувствителен наклон към преживяванията. Те имат прекрасен живот и са пълни с решимост да направят и вашия прекрасен. Но вместо да ви помогнат реално, те ще ви вдъхновяват с пълни с енергия и дълбок смисъл тиради. Решимостта на такива хора неизменно да съхранят позитивното настроение и да мислят позитивно за всичко е откровена аномалия.

Кои са те всъщност. Мисията им е да внесат слънчева светлина в живота на всеки, но такива благонамерени усилия и натрапчиво всезнайство бързо почват да дразнят. Проблемът на Опрата е в това, че добрите й намерения невинаги намират отклик у вас, когато решавате много земни проблеми от реалния живот. А съветите й носят полза не повече от еднокрак човек на футболното игрище. И все пак препоръката е да си ги търпите. Оприте са добронамерени и вие трябва да признаете, че техните цитати понякога съдържат зрънце истина.

Оплаквачите 

Признаци. Ще ги забележите от километър. Ден след ден техните постове са безкраен низ от недоволства. Те се оплакват, че постоянно не си доспиват, жалват се от болните си мъдреци и изобщо се държат като великомъченици, тъй като им се налага да се сблъскват с плюсовете и минусите на жизнената сага. Разбира се, всеки от нас понякога се оплаква в мрежата, но Оплаквачите правят само това и нищо друго. Някои Оплаквачи се държат като Саморекламиращите се. „Ама че работа! Още не съм разопаковал багажа, понеже току-що пристигнах от Мексико, и веднага трябва да го събирам за уикенда в Ню Йорк!” Между другото, Оплаквачите прикрито използват всяка възможност да се похвалят. А това е още по-лошо.

Кои са те всъщност. Оплаквачите виждат във Facebook пристанище и това изморява тези, които не смятат така. Вашите отговори, лайкове и коментари само подхранват скрития в тях свиреп пасивно-активен вътрешен звяр. Ако Facebook някога измисли бутонче „Не ми харесва”, Оплаквачът би го татуирал точно върху болното си, измъчено сърце. Препоръката е да премахнете тези хора от списъка с приятели, с изключение на тези, които са особено остроумни и забавни.

Загадъчните

Признаци. Чувате Загадъчните изключително рядко, но когато ги чуете, постовете им ви хвърлят в смут и звучат смътно зловещо. В съобщенията си те правят намеци за някаква мъчителна и всепоглъщаща драма, назряваща наоколо. Постовете им често започват мъгливо и дори може да събудят любопитството ви. Но след това стават все по-натрапчиви и ви се налага да гадаете какво имат предвид. „Ааах, толкова се дразня! Хората трябва да знаят, че не бива да преминават тази ЧЕРТА!” Коя черта? Загадъчни, просветете ни. Сапунените опери вече не са на мода по телевизията, но Загадъчните се чувстват прекрасно в тях.

Постовете им ви вълнуват, но това е загуба на време, защото Загадъчните могат да направят от мухата слон. Така че препоръката е да ги премахнете, ако нямате подозрения, че имат сериозен проблем, а вие можете да помогнете. Естествено, ако ги „разфренднете”Пък иди вярвай после в хората” и вие ще се превърнете в техен враг навеки.

Професионалистите

Признаци. Професионалистът ви моли да лайкнете страничката му във Facebook. В замяна той ще ви покани на рекламно мероприятие и ще поства всяко споменато в пресата свое постижение – в миналото, в настоящето и в бъдещето. Той постоянно пише за работа. Дори за развлеченията говори с професионализъм. В най-добрия случай прилича не на приятел, а на началник, който великодушно ви е добавил във Facebook. Профилът му много прилича на резюме и вие бързо ще бъдете засипани с реклами и опити да ви натрапи услугите си. Той е многолик, но общото между всички е работата – трябва да си изкарват прехраната.

Кои са те всъщност. Професионалистът не се спира пред нищо, за да получи работата, за която мечтае, да направи собствена фирма или да се издигне на ново ниво. Тъй като във Facebook неизменно присъстват брендове и компании, той не се замисля да прекрачи социалните и професионалните граници. Всеки има нужда да си изкара прехраната и понеже времената са тежки, препоръката е да се отнасяте търпимо към тях. Но ако преминат границата и се превърнат в безжалостни Саморекламиращи се, без сянка от съжаление ги премахнете от списъка.

Борците

Признаци. Борецът поства всичко, което се отнася до борбата – в защита на животните, в търсене на чудодейното лекарство и разбира се, в политиката. За да привлече вашето внимание, той използва страх, прочувствени речи и картинки. Коментарите под неговите постове се превръщат в епични битки и призиви към действия. Това е стига, за да събуди у вас носталгията по добрите стари времена, когато подписът ви под колективното писмо е бил достатъчен, за да покажете, че не сте равнодушни.

Кои са те всъщност. Борците имат силни убеждения, но без аудитория приличат на паднало дърво в гората. Facebook предизвиква у тях усещане за собствена сила и значимост. Те използват тази трибуна за провъзгласяване на възгледите си и укрепване на позициите си, които може да са най-различни – от вегетарианството и кастрирането на кучетата до спорта. Как да разпознаете 100-процентово бореца? Те възникват и се възпламеняват например по време на избори, като остър пристъп на хемороиди. Вие можете да се съгласявате с тях или не, но проблемът е в целия боклук, с който ви заливат. Препоръката е да ги скривате. Но ако постовете им преминават границите и стават проява на ненавист, най-добре е да ги премахнете.

Любителите на партита

Признаци. Можете да се закълнете, че някой ги е клонирал, а след това ги е разпилял по всички отриващи се ресторанти, презентации на клубове и спортни мероприятия. Любителите на партита държат ръката си на пулса на всички нови тенденции. И не е важно що за мероприятие е това – те винаги са в епицентъра и винаги имат куп снимки в потвърждение на своята активност. Те никога не пропускат да се отбележат в мрежата, така че винаги ще бъдете уведомени, че са на неделната служба или на вечерна разходка. Но не бива да ги вините, че са заменили реалното общуване с живот онлайн – Facebook е главният им приятел и сцена, която носят със себе си на което и приказно място да отидат.

Кои са те всъщност. Любителите на партита обичат да са в центъра на Вселената. Че кой не обича? Но те се въртят в средите на големи хора и неща, на големи места. Ако сте приятел на такъв човек във Facebook, вие ставате негова аудитория, свидетел на неговата вездесъщост. Любителите на партита приличат по нещо на Саморекламиращите се, но при тях има повече блясък и по-малко ругатни. В крайна сметка те просто искат да споделят своите удоволствия, искат и вие да се присъедините към тях. Или ако не можете да го сторите лично, то поне можете да се порадвате заедно с тях във Facebook. Препоръката е да се отнасяте към тях търпимо, особено ако не ви е присъщо да завиждате. Постовете им често са познавателни и увлекателни и доброто в тях надвишава злото.

Вечните родители

Признаци. Най-явният признак е снимката в профила. Вместо зрял човек виждате там три деца, усмихващи се на плажа или играещи на двора. Където и да отидат („Днес Иван играе главната роля в пиесата”), каквото и да правят („Правя костюм на Ани за съботния концерт – там тя е примабалерина”), за каквото и да мислят („Хм, трябва да направя полезен обяд за Ели. Какво да избера – морков или целина?”) – на всичко те гледат през родителските очи. Вечните родители постват всяка стъпка на детето си в най-малките подробности, сякаш това е последното дете на планетата. Но някои от тях отиват още по-далече и съобщават на света колко забележителни родители са.

Кои са те всъщност. Facebook за Вечните родители е безкрайно семейно списание. Разбира се, на Марк Зукърбърг това ще му допадне, но може да побърка всички останали. Ако поствате прекалено много детски снимки, това ще превърне всички нас в Оплаквачи. Но какво ще прави Вечният родител, когато потомството му отрасне? Вероятно ще наблюдаваме как Facebook лекува синдрома на празното гнездо. Отнасяйте се търпимо към Вечните родители. Вие не сте приятели, просто си общувате. Затова гледайте на тях като на всички останали.

Когато Жан-Пол Сартр е написал, че „Адът – това са другите”, той не е имал предвид Facebook. Но би могъл. Вероятно във вашия лист във Facebook има много от гореизброените персони. Социалните мрежи, въпреки тяхната цел да сближават хората, често ги отдалечават един от друг. Но ако следвате простите съвети кого да търпите, кого да скриете и кого да махнете, ще можете да съхраните психическото си здраве и няма да ви се повръща толкова силно.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати