28 Март 2024 г. Четвъртък

Кунева против отнемането на парите на извънпарламентарните партии

2013-06-27 19:20:41

„Движение България на гражданите” остро възрази срещу взетото решение от Правната комисия в парламента субсидиите на извънпарламентарните партии да бъдат отнети, а тези на парламентарните да останат в сегашния им размер. 

„Определяме като цинично и лицемерно това предложение на БСП, ДПС и „Атака“ и призоваваме народните представители, пред погледите на цялото гражданско общество, да се противопоставят на подобна антидемократична практика“, пише в съобщение до медиите.

Вчера депутатите от правната комисия при приемането на второ четене на промени в Закона за политическите партии решиха да отпадне чл. 26 от закона, който даваше възможност "държавна субсидия да се отпуска ежегодно и на партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори"

Ако промените бъдат приети и в пленарна зала, партията на Меглена Кунева ще остане без субсидията си, на която има право сега, защото на последните избори получи 3,25% от гласовете, но не мина бариерата от 4% за влизане в парламента.

„С мотива, че искат да спестят държавни пари управляващите партии целят да бетонират статуквото на настоящия парламент и да го пренесат в следващия, като пресекат всяка възможност за истинска демократична алтернатива на партийния картел.

Считаме за нагъл аргумента, че с тази промяна ще бъдат спестени малко над 6 млн. лева на българските данъкоплатци“, настояват от „Движение България на гражданите“ 

Според членовете на партията демократично и справедливо е субсидиите на всички политически партии да бъдат намалени наполовина. 

„Ако това наше предложение бъде прието, на българските данъкоплатци ще бъдат спестени не 6, а 19 млн. лева на година. Заявяваме също, че в следващото Народно събрание ще настояваме партиите, представени в сегашния парламент, да върнат половината от субсидиите си обратно в бюджета“, пишеоще в съобщението.

От „Движение България на гражданите“ смятат, че „в стремежа си към задържане на всяка цена във властта парламентарните политически сили са готови на всичко, включително и на похвати от недемократично естество“. 

Освен това те настояват парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ да каже ще се бори ли срещу "антидемократичните похвати".

От партията на Кунева настояват в Закона за политическите партии да залегнат много по-стриктни контролни механизми, които да не позволяват „безотчетно харчене на субсидиите за цели далеч от политиката или в ущърб на демокрацията, каквито са практиките на купуване на гласове“.

По разчети на „Движение България на гражданите“ субсидиите за всички партии са над 38 млн. лева на година или 153 млн. лева за четири години.

ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака” общо получават над 32 милиона лева на година. ГЕРБ – 13 млн. лева, БСП – 11,5 млн. лв., ДПС – 4,4 млн. лв. "Атака" – 3,1 млн. лв., пресмятат експертите на партията. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати