25 Април 2024 г. Четвъртък

Кутев видя богаташи с 4500 лева заплата да скандират "Оставка"

2013-06-27 19:11:12

Депутатът от БСП Антон Кутев, който е и секретар на партията за комуникации и медийна политика, коментира днес в студиото на БНТ политическата обстановка в страната. Той изрази нестандартна теза за протестите в страната – определи ги като класова борба. Тя била предизвикана от идеята за промяна на плоския данък и промените в закона за енергетиката, което доведе до промяна на енергийния микс.

“Трябва да си зададем въпрос кои са тези хора на протестите. Ние говорим за умните, за образованите, за по-заможните в София, да де, но нали техните данъци искаме да вдигаме? Много ясно сме заявили, че с отмяната на плоския данък доходите на хората над 4500 лв. ще намалеят, тъй като данъците ще се вдигат. Открай време това е форма на класова борба.", заяви Антон Кутев.

Dnes.bg припомня, че в програмата на “Коалиция за България“ за изборите през май беше записано връщане на прогресивното подоходно облагане за хората с доходи над 4500 лева. ДПС се противопостави на тази идея, а премиерът Пламен Орешарски засега не дава индикации да възнамерява да въведе такива промени.

Кутев лансира и тезата, че има втори кръг, който подкрепя протестите. Той бил предизвикан от промените в Закона за енергетиката, които промениха енергийния микс и въведоха приоритетно изкупуване на евтината енергия.

“Основен закон е законът за преразпределение на енергийния микс. Засегнат е много голям частен интерес. Реагира през участие в протести или през някакъв начин подкрепа на протестите – дали финансова, дали с хора, дали по друг начин. Тук става дума за чиста проба класова битка", смята той.

Кутев говори и за възможността за нови избори. Депутатът беше категоричен, че левицата не се притеснява от нов вот.

„Преди месец и половина към 1 300 000 гласуваха за това управление. Аз съм избран от тези 1 300 000, които са определили мнозинството. Аз отговарям пред тези, които са ме избрали. БСП полага силни усилия да потиска контрапротестите", коментира още червеният депутат.

"Избори ще има, нищо чудно да са септемри-октомври. Те обаче трябва да дойдат по демократично. Не 20-30 или 40 хиляди да изнудват 1 млн.", добави той.

„Аз съм чувал стотици разкази от редови граждани как са им давали по 20 по 50 лева“, коментира Кутев дали има платени протестиращи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати