23 Април 2024 г. Вторник

Станишев: Ако "Атака" не се върне в парламента, отиваме на избори

2013-06-27 08:57:29
Ако утре "Атака" каже, че няма да участва в работата на парламента, това променя ситуацията и отиваме на предсрочни избори.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след едночасово заседание на парламентарната група на левицата в Народното събрание. Сбирката започна половин час след проваленото заради липса на кворум пленарно заседание днес. Депутатите на "Атака" днес изобщо не дойдоха в парламента. В момента членовете на ръководството на партията и повечето народни представители не отговарят на мобилните си телефони, показа проверка на "Дневник".

Станишев повтори тезата на парламентарния шеф Михаил Миков, че оттук нататък на ход е "Атака" да каже дали иска работещ парламент или предсрочни избори. На въпрос колко време ще чакат партията на Волен Сидеров да определи ясно позицията си, за да бъде обявен курс към нови избори, лидерът на БСП отвърна, че "Няма да чакаме дълго, 24 или 48 ч., колкото преценим."

Депутатите от левицата казаха, че за тях проблем не са демонстрациите, защото очаквали протестите да затихнат. А и сравняваха броя на искащите оставка с хората, които са гласували на изборите. Изненадало ги поведението на "Атака", която днес блокира работата на парламента. И в БСП, и в ДПС коментираха, че предложението сега да се гласува втори вицепремиер е тактическа грешка, защото така само за месец се налага Сидеров да се афишира като подкрепящ правителството.

В отговор на въпрос дали, ако цената за връщането на "Атака" в парламента е да се открие процедура за отстраняване от длъжност на президента Росен Плевнелиев, БСП ще подкрепи такова искане, Станишев не отрече подобно условие. Уточни, че според него на този етап това не способства нормалната работа на институциите.

"Президентът Плевнелиев в последните седмици не се държеше като държавен глава, представляващ интересите на всички български граждани, той може да има свои лични пристрастия към една или друга политическа сила, да не харесва един или друг лидер, но президентът по Конституция е длъжен да работи за стабилността на държавата и на институциите", каза още Станишев. Добави, че би било погрешно в този момент да се започва междуинституционална война, която допълнително да ескалира напрежението.

"Готови сме да дадем шанс на президента да се държи като президент, да спазва Конституцията, защото по отношение на правителството той прекрачи определени граници - не той е избирал правителството, за да снема доверие от него", каза Станишев. Не сме готови да подкрепим сега провокативни действия към институцията президент, защото това не работи в интерес на гражданите и нормалното развитие на политическия процес, посочи още той.

Отсъствието на ГЕРБ не е изненада, защото още в първия ден те заявиха, че не признават изборните резултати. Неучастието на "Атака" най-ясно показва, че тя не подкрепя правителството и всички приказки в последните седмици за т.нар. тройна коалиция, нямат под себе си никаква почва, каза лидерът на БСП. Ясно е, че "Атака" не подкрепя правителството, остава да разберем иска ли работещ парламент.

Станишев каза още пред журналисти, че днес парламентът е трябвало да приеме важни за страната решения - не само избор на втори вицепремиер, но и "друго не по-малко важно решение за съкращаване на сроковете за работа на комисията по енергетика за приемане на новия модел за ценообразуване в енергетиката, който да доведе до намаляване на цените на тока".

Добави, че левицата продължава категорично да подкрепя работата на кабинета "Орешарски", защото той трябва ударно да започне реализация на спешните мерки в икономиката, за бизнеса и за демократизиране на управленския процес и работата на институциите в следващите дни. Това може да се случи, ако има работещо Народно събрание.

По-рано днес парламентът беше окупиран от протестиращи, които сутринта се бяха събрали "на кафе" пред сградата, но по-късно част от тях останаха и заобикаляха и освиркваха всеки депутат, който излезе от Народното събрание. Полицията трябваше да направи специална организация, за да изведе министрите и депутатите. Кордон от полицаи с много усилия успя да изведе служебния автомобил на вътрешния министър Цветлин Йовчев.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати