19 Април 2024 г. Петък

Тежки учебници, остарял материал, но и един канон

2013-06-26 09:33:18

Много е належащо и необходимо да се пренапишат учебните програми и учебниците по български език и литература от първи до 12-и клас, настоя пред БТА проф. Валери Стефанов - преподавател по история на българската литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш декан на Факултета по славянски филологии на СУ. 

"Необходима е промяна в учебното съдържание по ред причини - обществото се развива, развиват се също хуманитаристиката и литературознанието, а последните учебни програми са от 2000 г.", каза той в коментар на проекта на МОН, в който се предлагаше произведения на български класици да се заменят с други. Сред тях бяха и творби на Ботев, Вапцаров, Димитър Димов.

 


"Затова е нужен добър прочит на досегашната ситуация и пренаписване на това, което се нарича държавни образователни стандарти за обучението по български език и литература", твърди той.

Попитан дали това означава, че трябва някои от произведенията на Ботев да отпаднат и да се заменят с други, преподавателят в СУ каза, че "не можем да вкараме целия канон, така, както ни е мил на сърцето, в обучението". 

"Например, задължително условие е да се включат всички онези ключови произведения и автори, които смятаме, че всеки млад човек и българин трябва да познава, за да може да се ориентира ценностно в историята на своята страна и в художествената система на българската литература", коментира проф. Стефанов.

Според него екипът, който ще направи необходимите промени в програмата по български език и литература, трябва да бъде "смес" от специалисти с теоретична култура, с историческа култура и от експерти с практически опит.

Той бе категоричен, че не е сред тези университетски преподаватели и учители, участвали в проекта на МОН за промяна в учебните планове по български език и литература.

"Резултатът от проекта на МОН, направен от безсмислено огромен колектив, не е особено добър, защото когато се тръгне да се редактира канона конюктурно, винаги ще си в щета", допълни проф. Валери Стефанов. 

Миналата седмица образователният министър проф. Анелия Клисарова увери, че няма да отпаднат българските класици от българското образование, защото нито тя, като министър, нито правителството имат намерение да потъпкват нравственото и патриотичното възпитание на българските деца.

Тя съобщи, че е разпоредила проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, за да може тези хора да понесат наказания.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати