29 Март 2024 г. Петък

Пеевски – петно на позора за БСП

2013-06-26 09:08:47

В интервю за "Преса" Любен Корнезов, член на НС на БСП, заявява: "Срамувам се. Омерзен съм. След назначаването на Делян Пеевски ми идва да крещя от гняв и безсилие. И през ум не ми е минавало, че сами ще си лепнем петното на позора. 

Подобна грешка закриват идеите, зад които стои БСП. Дано да няма стена, както и да се нарича - на срама или на плача. Покаянието е някъде дълбоко в себе си да преосмислиш и грешките, дори и надеждите си, да се пречистиш вътрешно, негласно. 

Не бягаме от собствената си отговорност и много ни тежи това. Но нашите политици, първо, не са държавници. Уж прощавайки се, така са се вкопчили в стола на властта... Покаянието в политиката е да поемеш отговорност и когато си сгрешил, да се оттеглиш", твърди той.

"Протестът няма да се умори", категорично заявява пред в. "24 часа" Михаил Константинов, член на Изборния борд към Министерски съвет. 

"Един от начините това правителство да си завоюва хоризонт е да даде срок, включително и кога ще си ходи. Че ще има предсрочни избори, е очевидно за всеки. Въпросът е дали да бъдат тази есен, или във втората половина на май през 2014 г.", смята той. 

Експертът предлага да се въведе смесена избирателна система като в Германия. Тя съчетава по най-добрия начин предимствата на мажоритарната и пропорционалната система. 

"Как става това? От една страна, половината депутати - 120, се избират чисто мажоритарно в едномандатни избирателни райони в един тур с относително мнозинство. 

От друга, общият брой депутати на една партия е пропорционален на подадените за нея гласове. Това става по следния начин: всеки избирател има по два  гласа. С единия той гласува за конкретен мажоритарен кандидат в изборния район, в който живее. А с другия си глас определя колко депутати ще има избраната от него партия", обяснява Константинов.

"Още един хаос в управлението и държавата ще фалира", прогнозира пред "Дума" новият областен управител на Бургас Павел Маринов. 

"Събуждането на гражданската съвест е позитивно явление. В този смисъл протестите не са нищо лошо, стига да са граждански, а не да обслужват деструктивни политически каузи. 

Хората трябва да разберат, че с оставки няма да се изгради стабилност в държавата", смята Маринов.

Темата за протестите коментира и Антоанета Цонева, председател на УС на Института за развитие на публичната среда, член на Изборния борд. В отговор на въпрос за "Дума" тя посочва: "Не могат да се намерят бързи решения за кризата в политическата система - тя е така "настроена", че не произвежда автентично политическо представителство. 

Самите изборни правила могат да се направят по-добри, но политическата система отдавна е в тежка дисфункция и няма как само чрез добри изборни правила да бъде"поправена", ако мислим за нея като за машина. Защото тя е само част от политическата култура в България - на игнориране на интереса на избирателите, на обществения интерес въобще. 
 
Част от партиите се управляват от върхушки, някои направо от главатари. Структурирани са по начин, който не продуцира представителство, а по-скоро осигурява непосредствен достъп до публичен ресурс на техните приятелски кръгове", твърди Цонева.

***
Повече отличници - по-големи учителски заплати. С такава схема за плащане да се стимулира трудът на преподавателя, предвижда проект на образователното министерство, съобщава "Преса". 

Финансирането на училищата ще се извършва не само "на калпак", а според резултатите, показани на матурите и на външните оценявания. 

***
Стартът на строителството на завода за боклук на София за пореден път се отлага. Минимум с два месеца и половина - два, до година или за неопределено време, коментира "Труд". 

Комисията за защита на конкуренцията обяви за незаконосъобразна заповедта на кметицата Йорданка Фандъкова, с която за строител на предприятието след конкурс е избран гръцкият консорциум "Актор – Хелектор".

"Има риск от загуба на европейски пари по програма "Околна среда", алармира в интервю за "Труд" Янез Поточник, европейски комисар по околната среда. 

"За това апелирам да се засили административният капацитет на всички нива и да се постараете да усвоите средствата максимално", съветва той. 

В Европа има 5 страни, в които на практика сметищата вече не се използват. Там се депонират по-малко от 5 процента от отпадъците, като почти всичко се рециклира или оползотворява. В същото време има 7 - 8 държави, в които по-голямата част от боклука отива в депа. По думите на Поточник България принадлежи към втората категория държави.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати